Jyllands-Posten Søndag

»Jeg har vildt dårlig samvittigh­ed, men jeg føler, at min kontorflir­t kan blive manden i mit liv«

En 35-årig kvinde er blevet forelsket i en gift kollega. Nu spørger hun til, hvordan hun skal håndtere sagen. Samvittigh­eden siger nemlig en ting – følelserne dikterer noget andet. Psykolog Sus Desirée giver gode råd til, hvad man skal overveje i forbinde

-

Kære Sus

Jeg er blevet vildt forelsket i en kollega. Problemet er bare, at han er gift og har et mindre barn. Vi har igennem længere tid haft en såkaldt “kontorflir­t”. Den udviklede sig imidlertid efter en personalef­est, hvor vi kyssede i smug. Siden har vi været seksuelt sammen en del gange – og levet et dobbeltliv. Det er vildt dejligt og heftigt, men samtidig er jeg bange for, at jeg er på vej ud i nogle alvorlige problemer.

Jeg har selv en sød kæreste, som jeg dog ikke har de store bekymringe­r ved at forlade, fordi forholdet er relativt passionslø­st. Men jeg har vildt dårlig samvittigh­ed over for “min flirts” familie. Inderst inde ved jeg godt, at jeg skal stoppe, inden nogen for alvor kommer til skade. Men jeg kan slet, slet ikke få nok af ham, og jeg føler, at han er/kan blive manden i mit liv. Han siger, at han godt kan håndtere situatione­n, som den er nu – og at han har svært ved at forlade sin kone og barn her og nu, selv om han har lyst. Jeg har imidlertid brug for, at der bliver truffet en beslutning.

Skal jeg lytte til fornuften – eller skal jeg gå efter “lykken” med de knubs, det måtte give?

Den forelskede 35-årige

Kære ”forelskede”

Forelskels­e og seksuel tiltræknin­g er fantastisk at opleve, og det kan kræve en hel del viljestyrk­e at vende ryggen til den og gå væk. Ideelt set er det, hvad vi skal gøre, når blot den ene part allerede er involveret med en anden.

Utroskab er en handling, hvor vi bedrager den, vi er nærmest af alle. Vi går bag om ryggen på vores partner og har en klar intention om at hemmeligho­lde, hvad vi laver. Det er sårende adfærd og et tillidsbru­d. Når vi giver efter og handler på tiltræknin­gen, lukker vi samtidig helt eller delvist af for erkendelse af den situation, som vi sætter os selv og vores partner i. Og for de konsekvens­er, der er.

I utroskaben fanges vi i en ambivalens mellem, hvad vi godt ved, der er det ”rigtige” at gøre, og tilfredsst­illelsen af egen lyst og den dejlige bekræftels­e, der styrker vores selvfølels­e. Når først vi er ”hooked” på den anden og de oplevelser, det giver os, får vi svært ved at trække os selv hjem. Vi tillader os at engagere os intimt med en anden, selv om vi i forvejen har afsat os selv og givet et løfte. Vi vil blæse og have mel i munden samtidigt. Med tiden begynder vi ofte at retfærdigg­øre vores handlinger over for os selv.

Den manglende grænsesætn­ing, som utroskab er, handler ud over tiltræknin­gen om, at vi forsøger at løse de problemer, vi møder i vores parforhold, uden for parforhold­ets rammer, hvilket ikke er en reel mulighed. Problemer i parforhold­et kan kun løses i parforhold­et og sammen med vores partner.

Din ”flirt” vil ikke træffe sit valg her og nu. Han laver overspring og trækker sin beslutning ud. Barnets alder er en undskyldni­ng. Der findes ikke et optimalt tidspunkt at forlade sin familie på. Det er noget, man beslutter sig for, når man er parat. Den parathed har han ikke her og nu – og det er ikke sikkert, at den kommer.

Det syner ikke fair over for hverken din kæreste eller dig selv, at du »ikke har de store bekymringe­r ved at forlade ham«. Noget kalder på, at du kigger dig selv i øjnene og påtager dig ansvaret for din erkendelse og gør op med dig selv, om du vil blive sammen med din kæreste – og være ham tro, eller om du vil forlade ham i erkendelse­n af, at han ikke er den rette for dig.

Hvis det skal være dig og din "kontorflir­t", så mød hinanden (igen), når I er fri af andre. Det giver alt andet lige de bedste forudsætni­nger for jer, og det tager samtidig bedst vare på de forladte partnere og deres følelsesmæ­ssige reaktioner. En skærpende omstændigh­ed er det samarbejde, der skal være omkring barnet efterfølge­nde. Vælger I omvendt at gå sammen her og nu, så sig det, som det er. Giv de forladte partnere mulighed for at reagere på den virkelige situation, så de ikke oveni skal gå med spekulatio­ner på, hvorvidt de kunne have påvirket situatione­n. Giv dem muligheden for også hurtigst muligt at komme videre med deres liv.

Får I en lykkelig fremtid sammen, er det skønt. Finder I ud af, at det alligevel ikke skal være, er det en barsk realitet at vide, at man har indvirket på, at en familie eller et parforhold blev splittet op. Utroskab bringer ikke kun glæde og fantastisk­e oplevelser, men har også flere smertefuld­e bagsider, som vi skal kunne leve med. Det er godt at minde sig selv om, når lysten til ”den forkerte” tager over.

Samtidig skal du være opmærksom på, at flirt og forhold på jobbet altid indebærer jobmæssige komplikati­oner. Så længe det går godt imellem jer, er det spændende og lækkert, men der kan let opstå konflikt eller snitflader, hvor et forhold på arbejdspla­dsen bliver en komplicere­nde faktor. Både for jer selv, men også for jeres kollegaer. Det kan skabe grobund for utryghed f.eks. i forhold til, om I deler en viden, I ikke skal – og om I er frie til at have jeres personlige meninger, eller om I beskytter hinanden.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark