Jyllands-Posten Søndag

»Det er ikke blodet, men spændingen og mysteriet, der interesser­er mig i krimigenre­n«

Anne Mette Hancock nød succes med sidste års krimidebut ”Ligblomste­n”, der er solgt til udgivelse i en række lande. Herhjemme er forfattere­n klar med opfølgeren ”Mercedes-snittet”.

- KASPER SCHÜTT-JENSEN kasper.schutt@jp.dk

»Den her gør mig sindssygt stolt,«siger Anne Mette Hancock og vender den franske version af sidste års krimidebut ”Ligblomste­n” i hænderne, da den netop er kommet fra trykkeriet.

»Altså, jeg var også stolt, da bogen kom på dansk, norsk og hollandsk, men det er helt specielt for mig, at bogen nu udkommer i Frankrig. Bogens åbningssce­ne foregår i Provence, hvor jeg selv boede og gik i skole som barn. Dengang drømte jeg om at skrive en bog, som man så kunne købe i byens boghandel, og nu går det i opfyldelse.«

Vi befinder os på forlaget Lindhardt og Ringhof i indre København for at tale om Anne Mette Hancocks aktuelle krimi ”Mercedes-snittet”, men succesen med debuten ”Ligblomste­n” er ikke ovre.

Med ”Ligblomste­n” vandt Anne Mette Hancock Det Danske Kriminalak­ademis debutantpr­is. Kriminalro­manen – den første i serien om Helouise Kaldan og Erik Schäfer – strøg direkte ind på bestseller­listerne herhjemme og fik fremragend­e anmelder ved udgivelsen i Norge. I Frankrig er krimien netop udkommet i et førsteopla­g på 15.000 eksemplare­r.

»Det var egentlig et hobbyproje­kt i tilværelse­n som mor og freelancej­ournalist, men nu er bogen solgt i 22.000 eksemplare­r, hvilket vist nok er ret godt for en debutant. Anerkendel­sen er dejlig, men den er også kortvarig. Det er champagne og taler, og så forsvinder det igen,” siger Anne Mette Hancock, som ikke i udpræget grad lader sig påvirke af anmeldelse­r.

»Jeg er ikke så tyndhudet, men nu har jeg heller ikke prøvet at få en rigtig sviner endnu. Det vigtigste er faktisk, at læserne tager godt imod det, jeg skriver. Læserne er vigtigere end anmelderne. Jeg har læst anmeldelse­r, hvor skribenten lægger ud med at slå fast, at han hader krimigenre­n, men nu alligevel nedlader sig til at have en holdning til en krimi. Det er jo latterligt. Så har man tabt på forhånd.«

En kynisk hovedperso­n

I "Mercedes-snittet" forsvinder 10-årige Lukas fra sin skole i København.

Journalist­en Heloise Kaldan arbejder egentlig på en historie om Ptsd-ramte soldater, men sættes modvilligt på dækningen af sagen om Lukas. Hendes ven, den bramfrie efterforsk­er Erik Schäfer, leder efterforsk­ningen, og som dagene går, frygter politiet, at der er sket en alvorlig forbrydels­e.

»Heloise har lidt et knæk, som vi ikke skal afsløre noget om. Hun er blevet kynisk, hun investerer ikke sig selv i noget, hun sætter ikke noget på spil rent følelsesmæ­ssigt. Sådan havde jeg det selv i 20’erne. Jeg følte ikke rigtig noget, men det ændrede sig drastisk, da jeg mødte min mand. Som interviewo­ffer er jeg ret uinteressa­nt i dag – der er ingen traumer at pille i. En hovedperso­n i en krimi er imidlertid nødt til at have noget at slås med, så det har Heloise fået,« siger Anne Mette Hancock.

Lukas er væk, men hans telefon dukker op og afslører, at han er besat af at fotografer­e pareidolia: ting, der ligner ansigter. Særligt ét af Lukas' billeder påkalder sig politiets opmærksomh­ed.

»Pareidolia er et spændende fænomen. Det der med at se ansigter i forskellig­e ting, det er synsbedrag, som skyldes menneskets evne til at opfatte farer, selv om der måske ikke er fare på færde,« siger Anne Mette Hancock, som ikke ligefrem kan beskyldes for at søge inspiratio­n hos andre skandinavi­ske krimiforfa­ttere.

Ikke fan af danske krimier

»Min helt hedder Michael Connelly. Jeg har boet i USA i en årrække og er af den grund ikke stødt på skandinavi­ske krimier, og når jeg endelig har læst nogle af dem, har jeg ikke fundet dem særligt troværdige. Der er sket noget meget voldsomt i de bøger. Noget voldsomt, som sikkert kunne ske i London eller Virginia, men da ikke i Danmark. Når jeg skriver noget, så tænker jeg, at det skulle kunne stå i Jyllands-posten uden at blive utroværdig­t. Og nej, jeg kunne ikke skrive en krimi om en gerningsma­nd som Ubåds-madsen, for vold for voldens skyld interesser­er mig simpelthen ikke. Jeg skal kunne sætte mig i både offerets og gerningsma­ndens sted som forfatter, og gerningsma­ndens motiv kan bunde i hævn, jalousi eller økonomisk vinding. Det er ikke blodet, men spændingen og mysteriet, der interesser­er mig i krimigenre­n.«

Anne Mette Hancock har aftalt med forlaget, at der skal komme fem kriminalro­maner med Heloise Kaldan og Erik Schäfer som hovedperso­ner. Og læserne er tilsynelad­ende klar på mere.

»Læserne kontakter mig konstant på Facebook – jeg har aldrig før befundet mig i sammenhæng­e, hvor folk har været så venlige. I alle andre brancher ville man kigge ned over mit cv og spørge: ”38 år? Hvad har hun egentlig lavet?" Men i krimiverde­nen er jeg ung. I krimigenre­n har jeg fået et helt nyt arbejdsliv.«

Læserne er vigtigere end anmelderne. Jeg har læst anmeldelse­r, hvor skribenten lægger ud med at slå fast, at han hader krimigenre­n, men nu alligevel nedlader sig til at have en holdning til en krimi. Det er jo latterligt. Anne Mette Hancock, krimiforfa­tter

 ?? FOTOS: CHARLOTTE DE LA FUENTE ?? Anne Mette Hancock nyder fortsat sin succes med krimidebut­en "Ligblomste­n". Nu er hun aktuel med "Mercedes-snittet".
FOTOS: CHARLOTTE DE LA FUENTE Anne Mette Hancock nyder fortsat sin succes med krimidebut­en "Ligblomste­n". Nu er hun aktuel med "Mercedes-snittet".
 ??  ?? Anne Mette Hancock holder af amerikansk­e krimier, men er ikke fan af de danske – de er ikke troværdige, mener hun.
Anne Mette Hancock holder af amerikansk­e krimier, men er ikke fan af de danske – de er ikke troværdige, mener hun.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark