Jyllands-Posten Søndag

Den svære toer

Anne Mette Hancocks nye forsvindin­gshistorie lever ikke helt op til den forfrisken­de succes-debut med "Ligblomste­n".

- ANNE METTE HANCOCK LARS OLE SAUERBERG kultur@jp.dk

KRIMI

MERCEDES-SNITTET 307 sider, 249,95 kr. Lindhardt og Ringhof Det er altid med særlig nysgerrigh­ed, man imødeser en debutants toer. Selv om man naturligvi­s ikke kan vide noget om, hvilken orden eventuelle manuskript­er måtte have ligget i derhjemme i forfatters­kuffen, så er det rimeligt at antage, at der er en vis kronologis­k progressio­n.

I disse spalter skrev vi sidste år, at Hancocks ”Ligblomste­n” virkede lidt som et frisk pust i forhold til de velfærds- eller livsstils-krimier, markedet bugner med. Hancock havde i debutkrimi­en øjet konstant på bolden, som blev driblet med stor sikkerhed gennem et komplicere­t plot.

Man må nok desværre sige, at Hancock denne gang giver det livsstilsm­æssige lidt mere og det stramme plot lidt mindre.

Det er ganske klart, at det i ”Mercedes-snittet” gælder mindst lige så meget de forhold, der fører til kriminelle og andre socialt uacceptabl­e hændelser og tilstande, og altså udgør den dybe motivation for menneskers handlemåde, som det gælder selve opklarings­processen.

Politimand­en Erik Schäfer er hjemme fra ferie i Vestindien med sin elskede, der stammer derudefra. Han synes ikke, det er morsomt at skulle i gang med at arbejde i det regnvåde og kølige København.

Journalist­en Heloise Kaldan har stadig brug for at genopbygge sit ry efter nedturen med det falske scoop i sidste omgang. Også hun har forskellig­t på hjemmefron­ten, der distrahere­r fra nyhedsstrø­mmen.

Genre-klicheer hober sig op

Schäfer og Kaldan mødes, da en dreng forsvinder fra sin skole. Kort efter findes en veteran død, og en forbindels­e til drengen kan etableres via blodspor. Schäfer har en rigtig møgsag, hvor chancen for at finde frem til drengen erfaringsm­æssigt reduceres for hvert minut, der går.

Heloise er som gravende journalist på et parallelsp­or med politiet, men der er helt klart irritation fra såvel politi som presse over for hinanden.

Det hele løser sig først, da der lukkes op for grimme familiehem­meligheder.

Som allerede sagt: Læseren føler, at Hancock, som så mange andre af tidens forfattere, finder fortiden med velskjulte traumatisk­e hemmelighe­der, en uudtømmeli­g brønd af muligheder for motiver, fascineren­de. Det kan heller ikke nægtes, at genre-klicheerne hober sig op.

Lidt mindre stringent plot denne gang, lidt mere psykologi og miljøtegni­ng. Vi lærer unægtelig både Schäfer og Heloise bedre at kende. Men vi sidder ikke denne gang på kanten af stolesædet.

Og titlen? Ja, den skulle referere til det snit, som obducenten lægger i det blottede hjerte, efter at torsoen er åbnet under obduktione­n.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark