Jyllands-Posten Søndag

MATT JOHNSON

-

deres rettighede­r.

»Jeg er overbevist om, at jeg aldrig har modtaget royalties fra Sony Music i det omfang, jeg burde. Jeg føler mig snydt, men det er svært at bevise, fordi jeg aldrig fik reel informatio­n om, hvad The The's singler og album solgte,« siger briten, der er en af fire brødre.

Men lillebrore­n Eugene Johnson døde som ung, og for et par år siden døde endnu en bror, tegneren Andrew Johnson, som kreerede flere af The The's særegne albumcover­e. Mens Eugene Johnson i sin tid blev mindet med "Love Is Stronger Than Death", der i dag står som en af The The's mest leve- dygtige sange, skrev Matt Johnson efter sin anden brors død "We Can't Stop What's Coming", som udkom i fjor.

»Andrews død gjorde lige så ondt, som dengang Eugene og min mor døde. Jeg blev endnu en gang mindet om, at livet er skrøbeligt og uforudsige­ligt, og jeg blev nødt til at spørge mig selv, hvad jeg ville bruge resten af mit liv på ud over min familie. Jeg nåede frem til, at jeg igen skulle give koncerter og indspille musik med The The. Men det skal ske, uden at jeg konstant lægger pres på mig selv,« siger han.

Derfor vil han heller ikke bebrejde sig selv, at han ikke formåede at forløse sin oprindelig­e ambition om at indspille et nyt The The-album, før han tog på den igangværen­de turné.

»Nu lader jeg i stedet turnéen være en inspiratio­nskilde til arbejdet med den kommende plade. Lige nu er planen, at jeg efter turnéen går i studiet. Og når jeg har udgivet et nyt album, kommer jeg tilbage,« svarer Matt Johnson på spørgsmåle­t om, hvornår han igen giver koncert i Danmark.

Synger om sex, død og gud

Han vil ikke komme med et hint om, hvad sangene på det kommende album kunne handle om. Og så alligevel:

»Jeg har altid skrevet om sex, kærlighed, død, politik, gud og religion, og jeg vil ikke lave om på, at jeg er en sangskrive­r med holdninger og følelser.«

Han var i sine unge dage stærkt kritisk over for den konservati­ve britiske premiermin­ister Margaret Thatcher, og han kritisered­e Storbritan­nien for at have gjort sig alt for afhængig af USA.

Nu kalder han USA'S præsident, Donald Trump, for en løgner, samtidig med at han understreg­er, at Hillary Clinton ikke havde givet bedre mening som præsident. Matt Johnson understreg­er videre, at »London fortsat er mere afhængig af Washington end Bruxelles«, og han ser som Eu-tilhænger gerne, at der kommer en ny afstemning om Storbritan­niens medlemskab af EU.

»Den første afstemning gik op i skrækhisto­rier og personfnid­der. Så hvis vi holdt en ny afstemning, skulle den bygge på en ordentlig debat om, både hvad der sker, hvis vi bliver, og hvis vi siger farvel til EU. Lige nu er kun én ting sikker: Der hersker kaos i regeringen i London, som ikke aner, hvad den skal gøre med brexit.«

Engang ville Matt Johnson have leveret det synspunkt med store armbevægel­ser. Nu sker det stille og roligt. For som han siger:

»Jeg er langt mere rolig og afslappet, end da jeg var yngre. Jeg er også langt mere lykkelig end dengang.« Britisk sangskrive­r. Født den 15. august 1961. Bosat i London.

Er manden bag The The, der i perioden 1983-2000 udgav albummene "Soul Mining", "Infected", "Mind Bomb", "Dusk", "Hanky Panky" og "Nakedself".

The The har i årenes løb svinget fra at være et regulært soloprojek­t til at være et band med Matt Johnson som frontfigur. Blandt medlemmern­e har været The Smiths-guitariste­n Johnny Marr.

The The gav koncert på Heartland Festival på Sydfyn fredag den 1. juni. Jyllands-posten gav koncerten fem stjerner.

Blandt The The's mest populære sange er "This Is the Day", "Uncertain Smile", "Infected", "Heartland", "Slow Emotion Replay", "Dogs of Lust", "The Beat (en) Generation", "Love Is Stronger Than Death" og "Armageddon Days Are Here (Again)".

Efter en mangeårig pause fra rock og pop udsendte Matt Johnson i 2017 i The The-regi singlen "We Can't Stop What's Coming". Sangen blev dedikeret til Matt Johnsons afdøde bror Andrew Johnson. Tidligere har Matt Johnson mistet sin mor og sin bror Eugene Johnson.

Kort efter Jyllands-postens interview i Nyborg med Matt Johnson døde hans far, Edward Johnson.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark