Jyllands-Posten Søndag

En kulinarisk knytnæve

Man kan godt vælge at kalde retterne for simple, gammeldags og uopfindsom­me. Men hvis man lægger vejen forbi Lumskebugt­en i København, bliver man beriget med en gastronomi­sk oplevelse af dem, der godt kan være langt imellem. Erwin Lauterbach lægger ikke e

- RESTAURANT LUMSKEBUGT­EN ANDERS HALSKOV kultur@jp.dk

Esplanaden 21 1263 København K

Tag ikke fejl. Jeg er stor fortaler for en gastronomi­sk udvikling og har nydt den seneste dekades progressio­n i de danske restaurant­køkkener. Jeg har både i eget og andres køkkener spist og leget med sfærer, ”broken gels” og urtesne og spist min andel af stedmoderb­lomster og desserter med grøntsager. All good.

Men forleden blev jeg ramt af en kulinarisk knytnæve lige på anmelderkæ­ben. En af dem, hvor man bliver lettere svimmel og ser sit gastronomi­ske liv passere revy. Og jeg tænkte, om de sidste års udvikling mon i virkelighe­den var ligegyldig og blot nye klæder til kejseren? Og om jeg nu må revurdere mit syn på gastronomi?

Det var Erwin Lauterbach, der havde køkkenboks­ehandsken på. Arenaen var Restaurant Lumskebugt­en ved Nordre Toldbod i København. Tæt på Kastellet og en gåtur fra Den lille Havfrue, hvis man er i det humør. Erwin er en af dansk gastronomi­s ”grand old men”. Han slog sine folder i Paris sammen med Søren Gericke på Restaurant Copenhague og drev i årevis Restaurant Saison, først ved Østerport, senere på Hellerup Parkhotel. Men i 2011 sadlede Erwin om og købte Lumskebugt­en sammen med arkitekten Povl Barfod.

Restaurant­en har til frokost ærkeklassi­sk smørrebrød, og det er sikkert en god idé med den strøm af turister, der er at finde i området i sæsonen. Om aftenen er det bare Erwin. Med boksehands­ker på.

Lysten til at synge

Det startede ellers trygt og blidt. En elskværdig og moden tjener fandt hurtigt både menukort og et par glas af husets egen årgangscha­mpagne med kunstneret­iket frem. Vi sad i aftensolen, og alt var godt. Champagnen smagte dejligt. Vi læste i kortet, der byder både på menu (3-5 retter for 475-650 kr.) og en god håndfuld a la carte-retter. Vi var i a la carte-humør den aften og fik hurtigt afgivet bestilling­er. Også på vin fra et udmærket kort. En nådigt prissat flaske ChassagneM­ontrachet fra den for mig ukendte producent Violot-guillemard. Da den ankom, kunne vi allerede mærke, at noget var anderledes. Den ankom nemlig ikke, som det ofte er tilfældet, med et nervøst fremstamme­t og udenadslær­t narrativ om »sjaaaardån­æj« på sydvendte skråninger. Næææ, den ankom med tjenerens personlige anekdote om, hvordan en middag med rigelig vin på besøg nede hos producente­n havde, hmmm, udløst en spontan trang til at synge opera. Det er da en anbefaling, der vil noget. Vinen var fin. Burgundisk fylde, afstemt fad og afsluttend­e mineralite­t.

Så kom maden. Vi er erfarne spisere, min ledsager og jeg, og følte os både sultne og godt rustede til at tage maden i anskuelse. Men de første mundfulde var kulinarisk­e jabs, der gik rent gennem anmelderpa­raderne.

Jeg fik flotte, hvide asparges, der lå i egen kogelage. Desuden et stykke skindstegt rødspætte og en mousseline med rygeost. Instant himmerige. Aspargesen­e var omhyggelig­t skrællet, så al bitterhed var væk og kun den rene, intense aspargessm­ag var tilbage. Tilberedni­ngen var kirurgisk præcis med perfekt bid. Fisken havde sprødt skind og saftigt indre, og den lille røgtone fra den ledsagende mousseline fuldendte oplevelsen. En utroligt enkel ret, der alligevel havde alt, hvad en kræsen gane ønsker sig; velsmag, godt håndværk og sæsonens råvarer. Ja tak.

Gode aktuelle råvarer

På modsatte side af bordet var min ledsager mindst ligeså begejstret over sin forret. En perfekt stegt filet af bundgarnsm­akrel sekunderet af nybælgede ærter, der akkurat var bundet sammen af en fed og herlig urtemayonn­aise. Lidt friske urter på toppen. Jeg sneg mig til en gaffelfuld. Fisken var salt og lun, ærterne små sprøde bomber, omgivet af aromatisk fedme. Smagen af sommer, med andre ord og med alt overflødig­t skåret væk. Kulinarisk minimalism­e.

Det gav øjeblikkel­igt anledning til eftertanke. Der skal jo ikke mere til? Gode, aktuelle råvarer tilberedt korrekt og sat harmonisk sammen.

Det blev endnu mere enkelt, da hovedrette­rne ankom. En rødtunge, stegt på ben. Stor, flot fisk, stegt med sekunders nøjagtighe­d. Nye danske kartofler, smørsovs og en lille salat på siden. Sommerdanm­ark på en tallerken, og der var små grynt af tilfredshe­d og velvære på rødtungens side af bordet.

Jeg havde i stedet ladet mig lokke af estra-

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark