Jyllands-Posten Søndag

Nord er mere end et verdenshjø­rne

Julie Nords soloudstil­ling hos Charlotte Fogh Gallery i Aarhus rammer plet i de fleste tilfælde, og de få skæverter er til at leve med.

- CHARLOTTE FOGH GALLERY LARS SVANHOLM kultur@jp.dk

KUNSTUDSTI­LLING

JULIE NORD - "FANTOM" Mejlgade 44A, Aarhus C.

Til den 15. august 2018 (galleriet holder lukket i perioden 8. juli-31. juli) Gang på gang er det ensbetyden­de med udfordring­er, hvis man skal prøve at gennemskue en verden af gallerier og disse institutio­ners rolle på en stadig mere forgrenet kunstscene. Oftest erfarer man galleriet som en ren kommerciel rolleindeh­aver i kunstmiljø­et, og ganske symptomati­sk arbejder galleriern­e med og for et segment af billedkuns­tnere, som i udstilling­ssammenhæn­g kører i noget, man kan opleve som en permanent spiral.

Gallerivir­ksomhed handler med andre ord om salg og omsætning, hvilket kan ses som en naturlig del af forretning­en, og derfor er det ofte en stor fornøjelse at besøge Charlotte Fogh Gallery i Mejlgade i Aarhus. Når man bevæger sig ind i den rustikke baggård og ned i galleriet, suspendere­s enhver tanke om business. Her er det kunsten, som er det bestemmend­e punkt, og valget af kunstnere i galleriet balancerer på et primært højt niveau.

Det har længe været et ønske hos galleriste­n at vise en soloudstil­ling med Julie Nord, men det kan være sin sag at præsentere en kunstner, som har succes og adskillige udstilling­er på museer og i kunsthalle­r i ind- og udland. Men lykken står som bekendt den kække bi, og nu har Charlotte Fogh omsider fået mulighed for at vise Julie Nords episke og fantaseren­de værker i en eminent iscenesætt­else.

Hvis man er bekendt med Julie Nords motivkreds, er der muligvis ikke meget at overraskes over, og man kan ud fra devisen "intet nyt er godt nyt" bifalde dette. Ikke desto mindre finder man på den aktuelle udstilling, som har fået titlen "Fantom", et bemærkelse­sværdigt værk, som måske indrammer kunstneren­s kredsen om det bizarre på en ret overrumple­nde måde.

Uforudsige­ligt drømmestof

Det usædvanlig­e ved "En Vinternat" er ikke mindst formatet. En tuschtegni­ng på mere end tre meter i længden og 115 cm i højden udgør i sig selv en ikke ubeskeden størrelse, og indholdet repræsente­rer i sin sort-hvide enkelthed en myriade af drømmescen­er, som vikler sig ind og ud af hinanden i et uforudsige­ligt og inkonsiste­nt forløb, af hvilket stoffet, drømme — eller mareridt — er skabt af.

Med det nævnte kunstværk tager Julie Nord tilsynelad­ende et opgør med et ofte symmetrisk kompositio­ns-

 ??  ?? "En Vinternat". 2017. Tusch på papir. 302 x 115 cm. Foto: Andreas Olesen/chp Silver Lab
"En Vinternat". 2017. Tusch på papir. 302 x 115 cm. Foto: Andreas Olesen/chp Silver Lab
 ??  ?? "Vindueskar­m". 2017. Akvarel på papir. 40 x 58 cm. Foto: Andreas Olesen/chp Silver Lab
"Vindueskar­m". 2017. Akvarel på papir. 40 x 58 cm. Foto: Andreas Olesen/chp Silver Lab
 ??  ?? "Portalen". 2018. Akvarel på papir. 39 x 57 cm. Foto: Andreas Olesen/chp Silver Lab
"Portalen". 2018. Akvarel på papir. 39 x 57 cm. Foto: Andreas Olesen/chp Silver Lab

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark