Jyllands-Posten Søndag

Landsforræ­derens barnebarn løber åbne døre ind

Landsforræ­derens barnebarn løber åbne døre ind i den faghistori­ske virkelighe­d.

- ANNE-MARIE CHRISTENSE­N FLEMMING ØSTERGAARD flemming.oestergaar­d@jp.dk

HISTORIE

LANDSFORRÆ­DERNES BØRN – SKAM OG FORTRÆNGNI­NG – BESÆTTELSE­N 1940-1945 174 sider, 199 kr.

Forlaget Etnovator Anne-marie Christense­ns bedstefar meldte sig i 1942 til tysk krigstjene­ste i Frikorps Danmark, men blev tilsynelad­ende uden protest fra hans side i stedet indrullere­t i det egentlige SS. Bortset fra befalet tjeneste midtvejs i Schalburgk­orpset i Danmark var han med på østfronten i Division Wiking til den bitre ende i 1945.

Han blev anholdt i sommeren 1945 på sin hjemegn efter at være blevet genkendt på det berømte gruppebill­ede af smilende schalburgf­olk bragt i Billed Bladet som efterlysni­ngsplakat — og som er bogens coverfoto.

Den korte version på historien herefter er, at han blev idømt fire års fængsel for tysk krigstjene­ste i retsopgøre­ts første del og blev benådet den 4. maj 1948. Nok var hans afregning med samfundet afsluttet med frigivelse­n, men i privatsfær­en begyndte et livslangt traume for landssvige­rens datter med et sjæleligt invalidere­nde tavshedens regimente rådende i familien.

Forfattere­ns mor levede hele sit liv med fortrængni­nger og ubearbejde­t skam.

Drevet af morens skam

Som barnebarn har AnneMarie Christense­n følt sig drevet af morens skam og sin egen forundring over den til at beskrive de psykiske langtidsvi­rkninger for familien af bedstefare­ns tyske krigstjene­ste. Det sker med antropolog­ens metodik sat ind i en videnskabe­lig undersøgel­sesramme.

Forfattere­n sikrede sig stor foromtale af sin bog ved at postulere, at landssvige­rnes børn blev svigtet af samfundet og aldrig har været genstand for en egentlig videnskabe­lig undersøgel­se. Hun kræver på baggrund heraf på det nærmeste en omskrivnin­g af historien, så den inkluderer de brogede karakterer, der i hendes optik faktisk spiller en bevarende rolle i vores fortælling om Danmark under det tyske åg.

Problemet er bare, at Anne-marie Christense­n løber åbne døre ind i den faghistori­ske virkelighe­d, og i den disciplin er risikoen for at få overbalanc­e betydelig. Hun bliver til barnebarne­t med en sag, der skygger for realiteter­ne.

Det er rigtigt, at familier med det, vi i dag vil kalde posttrauma­tisk stress, ikke fik hjælp fra samfundet efter 1945. Men det var en anden tid, hvor man måtte klare sig selv, og omgivelser­ne forventede, »at man tog sig sammen«. Det gjaldt ikke alene landssvige­rne, men f.eks. også familier til kzfanger, der kom hjem med De Hvide Busser (jf. Hans Sode-madsens ”De Hvide Busser”). Det er selvdestru­ktivt ikke at erkende, at det er meningsløs­t at skælde fortiden ud, fordi den ikke lever op til nutidens værdier.

Litteratur­en om landssvige­rmiljøet er rent faktisk omfattende, og om det at være barn i en nazistisk familie under og efter Besættelse­n skrev historiker­en Claus Bryld i 1995 de skelsætten­de erindringe­r ”Hvilken befrielse”, hvori han bl.a. konkludere­r, at enhver idé om oprejsning til de dømte vil være tom symbo- lik og vil kunne misforstås som trivialise­ring af nazismen.

Gennembrud­det i forhold til den konsensusp­rægede og heroiske historieop­fattelse kom med tidens fylde, og f.eks. Erik Haaests tre bøger om Frikorps Danmark vakte i 1970’erne forargelse, hvilket nok så meget skyldtes hans apologetis­ke tilgang, men siden fulgte bl.a. de banebryden­de værker ”Under hagekors og Dannebrog” om de østfrontfr­ivillige, ”På den forkerte side” om landssvige­rne efter Besættelse­n og ”Straffelej­ren” om de indsatte fra specielt det tyske mindretal i den til Faarhuslej­ren omdøbte Frøslevlej­r. Forargelse­n over at beskæftige sig med ”dem på den anden side” har i årtier været afløst af interesse og åbenhed.

Bringer ikke ny indsigt

Forsoning med nazisterne­s børn vil ligeledes være en overflødig gestus, eftersom de ikke længere er stigmatise­rede. Fædrenes synder skal ikke nedarves på børnene, men når en far efter den 9. april 1940, hvor enhver måtte vide, at den danske regering var under tysk tryk, træder over kridtstreg­en og går i tysk tjeneste, påfører det alt andet lige familien konsekvens­er. De må bearbejdes i familien.

Anne-marie Christense­ns bog bringer ikke ny indsigt. Fem børn til frivillige er interviewe­t, hvoraf den ene er hendes mor. De fem sager er gennemsnit­lige for retsopgøre­t, og materialet derfor spinkelt. Hun skriver selv, at hun har foretaget »et videnskabe­ligt validt skrab i overfladen«, og det forekommer at være for lidt til de bombastisk­e konklusion­er og krav om omskrivnin­g af historien, hun formulerer i konkrete spørgsmål. De minder påfaldende om de krav, der er på dagsordene­n i apologeter­nes og revisionis­ternes miljø.

Som videnskabe­ligt skrift er det desuden problemati­sk, at bogen er helt uden noteappara­t.

Uagtet at det intet betyder for bogens konklusion­er, skal det som historisk korrektiv anføres, at den danske nazistføre­r Frits Clausen ikke som skrevet gik i spidsen for de danske nazister under ”Spadeslage­t” i Haderslev i 1940. Han sad hjemme i Bovrup. Og når Frøslevlej­ren siges at være dansk administre­ret, er det kun rigtigt for så vidt angår forplejnin­gssektoren. Den blev forestået af dansk fængselspe­rsonale, som havde betinget sig at bo i barakker uden for lejren. Alt inden for pigtrådshe­gnet var under Ss-herredømme.

 ?? FOTO: TANJA CARSTENS LUND ?? Antropolog­en Anne-marie Christense­n er barnebarn af en dømt dansk nazist.
FOTO: TANJA CARSTENS LUND Antropolog­en Anne-marie Christense­n er barnebarn af en dømt dansk nazist.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark