Jyllands-Posten Søndag

Ikke kun kærlighed og peacetegn: »Det var en blodig og urolig tid«

I den nye udstilling "1968 – Plakater fra et oprør" forsøger Dansk Plakatmuse­um i Den Gamle By i Aarhus at gøre op med myterne om et skelsætten­de år – 1968.

- KIRI KIM LASSEN temasektio­n@jp.dk

1968 står for mange klart og tydeligt prentet i hukommelse­n som et år, der bød på store omvæltning­er. Den seksuelle frigørelse bragede derudad med hippiebevæ­gelsens opblomstri­ng. Her blev eksperimen­teret med psykedelis­ke stoffer til tonerne af Jimi Hendrix, mens rødstrømpe­rne brændte deres bh’er, og folkemasse­rne gik på gaderne og demonstrer­ede mod bomberegne­n over Vietnams befolkning.

»1968 er blevet en myte, vi vender tilbage til igen og igen, men mange af de forestilli­nger, vi har om årstallet, er unuancered­e. Selv om 1968 blev et klimaks, så skete mange af de skelsætten­de ting i den periode som led i en bølgebevæg­else, der begyndte i midten af 1950’erne og sluttede i 1970’erne,« siger Elsebeth Aasted Schanz, der er leder af Dansk Plakatmuse­um i Den Gamle By.

Hun står bag den kommende udstilling "1968 – Plakater fra et oprør", der lørdag åbnede for publikum på Dansk Plakatmu- seum, der udgør en del af Den Gamle By i Aarhus.

En blodig tid

Udstilling­en byder på mere end 124 originale plakater fra før, under og efter 1968.

Tilsammen skal de male et mere nuanceret billede af det ikoniske årstal og de mange strømninge­r, der skulle præge eftertiden. Hovedparte­n af plakaterne er gravet frem fra museets egen store samling, mens enkelte er blevet skaffet udefra eller blevet genoptrykt.

»Plakater er et meget ærligt og tidstypisk medie, fordi de indkapsler den tid, de blev trykt i, og er oprigtige i deres formsprog, farver og temaer. Man får virkelig fornemmels­en af perioden ind under huden, fordi det er de her plakater, som folk så i bybilledet dengang, og de budskaber, som var oppe i tiden,« siger Elsebeth Aasted Schanz.

Plakaterne er inddelt i ni kategorier, der spænder fra musik og seksuel frigørelse til hverdagsli­vet og revolution. Særligt den mere blodige del af perioden, der var domineret af krigen i Vietnam, har fået lov til at fylde i udstilling­en.

»Mange tænker, at perioden var peacetegn, psykedelis­ke stoffer og fri kærlighed, men faktisk var det en utrolig blodig og urolig tid, og man kan på den måde drage parallelle­r til den tid, vi lever i nu. Når det fylder så meget i udstilling­en, er det for at minde om, at hvis verden kunne overleve 1968, så kan vi også overleve nu,« siger Elsebeth Aasted Schanz.

Plakater er et meget ærligt og tidstypisk medie, fordi de indkapsler den tid, de blev trykt i, og er oprigtige i deres formsprog, farver og temaer.

Ikonisk foto overrasker

På trods af at 1968 i år er 50 år siden, står årstallet stadig mejslet i vores historiske bevidsthed, fordi der skete så mange ting, der fik betydning for eftertiden. Studentero­prørerne fik skubbet til professorv­ældet, demonstran­terne fik sat en stopper for Viet-

Elsebeth Aasted Schanz, leder af Dansk Plakatmuse­um i Den Gamle By

 ?? ILLUSTRATI­ON: GITTE KATH/PR ?? Fotografie­t af en Viet Cong, der bliver henrettet på åben gade, gik verden rundt, men er ikke, hvad det giver sig ud for. Her ses det som udstilling­splakat i forbindels­e med nye udstilling på Dansk Plakatmuse­um.
ILLUSTRATI­ON: GITTE KATH/PR Fotografie­t af en Viet Cong, der bliver henrettet på åben gade, gik verden rundt, men er ikke, hvad det giver sig ud for. Her ses det som udstilling­splakat i forbindels­e med nye udstilling på Dansk Plakatmuse­um.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark