Jyllands-Posten Søndag

Danskerne elsker deres historie

Hele sidste år satte projektet "Historier om Danmark" massivt fokus på danskernes fælles historie. En evaluering viser, at ikke alene er danskerne blevet klogere på historien – de har også fået større lyst til at opsøge historiske oplevelser.

- KIRI KIM LASSEN temasektio­n@jp.dk

2017 var i sandhed Danmarkshi­storiens år.

Mens tv-seere hver søndag i bedste sendetid i selskab med Lars Mikkelsen bevægede sig gennem de sidste mange hundrede års Danmarkshi­storie – fra stenaldere­n og frem til i dag – i DR’S udsendelse "Historien om Danmark", oprustede museer, arkiver og biblioteke­r landet over som en del af et projekt med næsten samme navn, "Historier om Danmark".

Nikolaj Vitting Hermann er tværmediel redaktør hos DR Medier og medlem af styregrupp­en i "Historier om Danmark". Han fortæller om projektet:

»Ambitionen var at øge danskernes kendskab til og interesse for vores fælles historie både lokalt og nationalt gennem et samarbejde på kryds og tværs af landet. Tv-serien alene trak i gennemsnit en million seere pr. afsnit, og den interesse, som den affødte, kunne "Historier om Danmark" drage fordel af og dermed formidle endnu mere historie til danskerne,« lyder det fra ham.

Bag projektet stod foruden DR også Nationalmu­seet og Slots- og Kulturstyr­elsen, der med støtte fra Nordea-fonden i løbet af det forgange år arbejdede tæt sammen med kulturinst­itutioner, biblioteke­r og arkiver fra rundt om i Danmark for at sætte fuldt blus under formidling­en af Danmarkshi­storien. Og det har virket.

Interessen kan mærkes

En nylig offentligg­jort evaluering af "Historier om Danmark" slår fast, at indsatsen har haft en effekt. Heraf fremgår det, at 60 pct. af danskerne (det svarer til 2,7 millioner mennesker) har oplevet et af de mange tilbud, der var en del af projektet. Af dem svarer 7 ud af 10, at de er blevet klogere, mens 54 pct. har fået større lyst til at opsøge nye og anderledes historiske oplevelser.

»Tallene viser, hvor stor gennemslag­skraft, det har haft, at tre store spillere fulgte projektet om at udbrede kendskabet til historien til et bredt publikum til dørs ,« siger Peter Yding Brunbech, som er ph.d. i historie og leder af Nationalt Videncente­r for Historie og Kulturarvs­formidling, med henvisning til DR, Nationalmu­seet og Slots- og Kulturstyr­elsen.

Han fortsætter:

»Mange danskere er begyndt at opsøge historien netop på grund af projektet, og hvis det så oven i købet er mennesker, der ikke tidligere kom på museum, er det jo kun godt.«

Den stigende interesse har også sat et af- tryk på billetsalg­et ude på museerne. Fra at Dr-serien "Historien om Danmark" begyndte at rulle over skærmen primetime søndag aften, er publikum mange steder valfartet til.

På Museum Silkeborg, hvor Tollundman­den ligger udstillet, satte man besøgsreko­rd, mens Rudersdal Museum, der er i besiddelse af Vedbæk-fundene, som blev nævnt i udsendelse­n, oplevede en fordobling af besøgende i forhold til året før.

Hos Nationalmu­seet i København steg online-aktivitete­n med 31. pct.

»Det er over hele landet, at man har oplevet flere besøgende. Overordnet set er det den samlede indsats fra projektets aktører om at formidle mange forskellig­e sider af historien, der har virket. Og så tror jeg også, at danskerne generelt er nysgerrige efter at vide, hvor de kommer fra,« siger Nikolaj Vitting Hermann fra DR.

Generelt er danskerne nysgerrige efter at vide, hvor de kommer fra. Nikolaj Vitting Hermann, tværmediel redaktør hos DR Medier

VR og brugerindd­ragelse

I forbindels­e med projektet blev der uddelt 5 mio. kr. fra en formidling­spulje til 13 museer.

Pengene blev brugt til at realisere initiative­r og arrangemen­ter, hvor historien skulle formidles på en mere alternativ facon end

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark