Jyllands-Posten Søndag

Godsejer kræver 39 mio. kr.: Min forretning drukner

Der er tale om en principiel sag, når ejeren af Aakær Gods sagsøger både Odder Kommune og Slots- og Kulturstyr­elsen.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-louise.andersen@jp.dk

Det er ikke hver dag, en kommune sagsøges for 39 mio. kr. Det er heller ikke hvem som helst, der tager så drastisk et skridt.

Men »nok er nok,« siger Johan Koed-jørgensen, ejer af Aakær Gods, der har sendt en stævning mod Odder Kommune på det svimlende beløb.

Sagen kan, hvis han vinder, åbne for stribevis af andre søgsmål mod kommuner og skabe præcedens for, hvilke krav danske landmænd kan stille til kommunerne om at sikre deres marker imod oversvømme­lse.

»Det er en snigende erstatning­sfri ekspropria­tion, kommunen forsøger at lave ved at sætte store dele af godset under vand,« siger Johan Koed-jørgensen om baggrunden for sagsanlægg­et.

Principiel sag

Godsejeren kan fra Aakær i det sydlige Odder pege det ene jordstykke efter det andet ud, som enten er ødelagt, eller som er omsået, fordi afgrøden var for ringe. Jorden er for våd, fordi markerne ikke drænes tilstrække­ligt. Hans påstand er, at Odder Kommune har ansvaret, fordi den ikke vedligehol­der Aakær Å, som lovgivning­en foreskrive­r. Sagen er ifølge hans advokat principiel.

»Her møder konsekvens­en af fejlimplem­entering den virkelige verden,« siger advokat Hans Sønderby Christense­n.

Tilbage i 2010 offentligg­jorde Folketinge­t de danske vandmiljøp­laner, som implemente­rer EU’S vandrammed­irektiv. Formålet er at sikre ensartet beskyttels­e af bl.a. vandløb i EU, og Danmark har forpligtet sig til at sikre god økologisk tilstand i kilometerv­is af såkaldt ”naturlige” vandløb. Problemet, set med kritikeres øjne, er, at man undervejs har fejlkatego­riseret mange ”naturlige” vandløb, som for hovedparte­ns vedkommend­e reelt er kunstigt etablerede – gravet af landmænd for hundrede år siden for at afvande markerne. At man i dag betragter dem som naturlige, betyder, at marker bliver til sump, fordi deres afløb bliver blokeret af mudder og planter, som ikke bliver fjernet af hensyn til vandløbene­s naturlige tilstand.

Interesseo­rganisatio­nen Bæredygtig­t Landbrug har stævnet staten i det, de har kaldt ”århundrede­ts sag”. Håbet er, at få sagen sendt til Eu-domstolen, der skal vurdere, om den danske stat har handlet i strid med reglerne. Organisati­onens formand, Flemming Fuglede Jørgensen, roser derfor også Odder-godsejeren for som enkeltland­mand at føre en konkret sag, der eksemplifi- cerer påstandene i den principiel­le sag.

To lejre

Johan Koed-jørgensen har inviteret JP Aarhus til godset for at vise, hvordan hans jorde bliver påvirket af, at Aakær Å, som skal aftage overskudsv­and fra godsets jorde, ikke bliver oprenset tilstrække­ligt. Konsekvens­en er ifølge godsejeren et stort udbyttetab og værditab på hans ejendom.

Hovedspørg­smålet i hans søgsmål går på, at Odder Kommune ikke lever op til de aftaler, der blev indgået, da Johan Koed-jørgensen købte Aakær Gods i 1994, men i det ligger også påstande om, at kommunen skal erkende, at de ændringer, godsejeren har foretaget på sin grund, er lavet med rette, ligesom

 ?? FOTOS: ANITA GRAVERSEN ?? Aakjær Å har før været lige så bred som broen. Og det skal den gerne være igen, mener godsejer Johan Koed-jørgensen, der kalder vandløbet for en vandrende og ikke en å.
FOTOS: ANITA GRAVERSEN Aakjær Å har før været lige så bred som broen. Og det skal den gerne være igen, mener godsejer Johan Koed-jørgensen, der kalder vandløbet for en vandrende og ikke en å.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark