Jyllands-Posten Søndag

Sådan mikser du grøntsager med blomster i dit bed

I en potagerhav­e kan du både høste grøntsager og plukke blomster. Men begynd i det små og udbyg efterhånde­n, som du får mere erfaring.

- JESPER CARL CORFITZEN | bolig@jp.dk

Er du klar til at kaste dig ud i projekt potagerhav­e, så begynd med at tegne en lille skitse, hvor du placerer de elementer, som du ønsker, f.eks. bede, græsplæne, område til frugttræer og buske, drivhus, hvis du har et, opholdspla­dser osv. Anskaf dig en lille notesbog, hvori du kan notere, hvor de enkelte grøntsager placeres det pågældende år.

Grøntsager kræver lys, hvis de skal udvikle sig ordentligt. Derfor må du helst ikke plastre alle dyrkningsb­edene til med frugttræer. Deres rodnet kan desuden over tid ende med at sluge næring fra de andre planter. Her kan espaliered­e frugttræer som søjler eller vifteform være en fordel, da de kun fylder en begrænset plads.

Placér bedene, så der er nem adgang til dem fra alle sider, og så de danner et hyggeligt haverum med plads til ophold. Skab også en struktur, der giver oplevelser om vinteren. Du kan anvende højbede eller kante dem med f.eks. buksbom eller cortenstål. Formklippe­de planter giver haven en grøn struktur om vinteren, mens plantesøjl­er til enten sommerblom­ster eller humle skaber en have i højden, hvor du udnytter den sparsomme plads.

Gør jorden klar i dit bed

Jorden skal være i orden, når du etablerer en køkkenhave. Alt flerårigt ukrudt som skvalderkå­l og græs skal væk, ellers har du tabt slaget på forhånd. Jorden gennemgrav­es med en greb, større sten fjernes, og ukrudt luges væk. Anlægger du bedet i en græsplæne, anbefaler jeg at skrælle græstørven af og udlægge jordforbed­ring i form af champost eller andet kompostmat­eriale. Er jorden stiv og leret, så udlæg 3-4 cm vasket grus eller sand, og vend det rundt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark