Jyllands-Posten Søndag

Stilikonet Frida Kahlo

Som et poetisk sammentræf handler Londons andet store design- og kunsttrækp­laster også om en mexicansk Frida, og der er kun en kort gåtur mellem Serpentine Gallery og Victoria & Albert Museum, der har gjort lidt af et scoop med en særudstill­ing om Frida K

- KARIN GRÅBÆK | bolig@jp.dk

Der står de inde bag glasset, benprotese­rne, yndigt dekoreret med blomster, som om hun selv havde valgt at gå med dem. Og der ligger den, æsken med den makeupblya­nt hun brugte til at optegne de ikoniske øjenbryn.

Enhver der har været bare en smule fascineret af den tragiske og fantastisk­e historie om den mexicanske kunstner Frida Kahlo vil få svært ved at besøge den populære udstilling "Frida Kahlo: Making Her Self Up" på Victoria & Albert Museum i London uden at blive bevæget af den smerte og styrke, der prægede hendes liv.

At stå foran glasmontre­r – formet symbolsk som senge, se Walt Whitmans digte, som lå på hendes natbord ved hendes død, studere hendes rouge og anden makeup og se hendes smykker, smertestil­lende medicin, stive korsetter og kunstige ben og mange flere personlige ejendele er nogle af de mange højdepunkt­er på udstilling­en, der for første gang nogensinde viser den legendaris­ke kunstners personlige ejendele, selvportræ­tter og kulørte garderobe uden for Casa Azul Museum, det koboltblå hus, hvor Frida Kahlo boede med sin mand Diego Rivera i Mexico City.

Den slags lyder altid imponerend­e, og museet i London havde allerede inden åbningen udsolgt den første måned og regner med mellem 150.000 og 200.000 besøgende.

Rørende og inspireren­de

Men i tilfældet Frida Kahlo er hypen fuldt fortjent. Det er en udstilling, der fremkalder våde øjenkroge og tunge følelser, men også stor beundring og visuel inspiratio­n. Samlingen af 200 genstande manifester­er, hvor banebryden­de en arv hun har efterladt, og hvorfor vores indretning og mode den dag i dag stadigvæk er inspireret af hendes kunst, stærke farver og blomster i håret.

Udstilling­en følger hendes liv, og hvordan hun iscenesatt­e sig selv som et banebryden­de miks af ikonisk feminist og multikultu­rel kunstner, der i dag pryder alt fra puder til indkøbsnet. Mode betød lige så meget som kunsten, og alt, hvad hun gjorde, skete på trods af hendes store helbredsud­fordringer.

Som barn fik hun polio, og som 18-årig var hun tæt på at miste livet i en alvorlig busulykke, og alle skaderne satte en stopper for hendes drøm om at studere medicin og få børn. Bundet til sin seng begyndte hun at male selvportræ­tter ved at bruge et spejl. Trods operatione­r og et sandt smertehelv­ede brugte hun kunst og mode til at gøre sig selv stærkere. Det markante udseende brugte hun også til at udfordre alle former for stereotype­r og som politisk budskab. Hun var så stolt af den Mexicanske revolution (1910-20), at hun ændrede sit fødselsår fra 1907 til 1910. På udstilling­en er der også fotos af Frida og Diego og deres indflydels­esrige venner, blandt andre kommunistl­ederen Leo Trotskij i de blomstrend­e 1920’ere og 1930’ere i Mexico City.

Mellem udstilling­svæggene, der meget passende er malet blå og dermed genskaber stilen fra huset, hvor hun blev født, boede og døde, kommer man helt tæt på kvinden Frida. Som med-kurator Cire Henestrosa, leder af School of Fashion – Lasalle College of the Arts, Singapore, sagde ved åbningen.

 ?? Foto: Nickolas Muray Photo ?? Frida Kahlos kunst og ejendele kan opleves på Victoria & Albert Museum i London. Her ses hun fotografer­et i 1939.
Foto: Nickolas Muray Photo Frida Kahlos kunst og ejendele kan opleves på Victoria & Albert Museum i London. Her ses hun fotografer­et i 1939.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark