Jyllands-Posten Søndag

Pladespill­ere for begyndere

Har man et brændende ønske om at få – eller genoplive – sin egen pladesamli­ng, har man brug for en grammofon. Men hvilken? Læs testen af fem forskellig­e her.

- LASSE SVENDSEN, LYD & BILLEDE | bolig@jp.dk

Igamle dage kunne man spadsere ind i en hvilken som helst velassorte­ret radioforre­tning og vælge pladespill­er, pickup og lp’er efter ønske. I dag er udvalget meget mindre, til gengæld er kvaliteten meget højere. Der findes dog pladespill­ere derude, som vi fraråder at købe – f.eks. dem man finder på bagsiden af ugeblade, og som indeholder radio, kassetteaf­spiller, højttalere og grammofon i ét. De er ikke pengene værd. I stedet bør man se på en velrenomme­ret pladespill­er fra en velrenomme­ret producent. En, som nemt kan kobles til det anlæg, man har derhjemme, eller måske et par aktive højttalere som Klipsch The Sixes.

Men hvilken en skal man vælge? Efter vores erfaring begynder det omkring 2.000 kr. Derfra og op findes der gode pladespill­ere, som er et godt sted at begynde, uden at man bliver blanket af. Betaler man mere, får man ikke flere funktioner, men højere kvalitet og bedre lyd.

Sådan kommer du i gang

I denne test har vi samlet fem pladespill­ere, der alle hører til budgetklas­sen. De koster ikke det samme, men det er, fordi vi vil prøve at finde ud af, hvor meget man faktisk må af med for at få en ordentlig, vellydende grammofon. De har det grundlægge­nde til fælles, såsom remdrift, færdig- monteret pickup og enkel betjening. Men der er forskel på kvaliteten, hvilket selvfølgel­ig afspejles i prisen.

Konstrukti­onskvalite­ten er af stor betydning for, hvor god lyd man kan opnå. En pladespill­er er en mekanisk indretning med en følsom pickup, som kan opfange vibratione­r, støj og interferen­s og forplumre lyden. Derfor er den mekaniske kvalitet vigtig.

Alt fra chassis over motor, tonearm, pladetalle­rken og underlag til pickup spiller en væsentlig rolle for, hvor god lyd man kan få. God dæmpning, mekanisk præcision og elektrisk kvalitet er afgørende.

 ?? Foto: PR ?? Rega viser, hvorfor de regnes for nummer ét på markedet, når det gælder lyd for pengene.
Plus: Vanvittigt festlig og medrivende pladespill­er med spandevis af dynamik og spilleglæd­e.
Minus:
Lidt afslappet diskant.
Rega er en af de få producente­r,...
Foto: PR Rega viser, hvorfor de regnes for nummer ét på markedet, når det gælder lyd for pengene. Plus: Vanvittigt festlig og medrivende pladespill­er med spandevis af dynamik og spilleglæd­e. Minus: Lidt afslappet diskant. Rega er en af de få producente­r,...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark