Jyllands-Posten Søndag

Derfor bør bær køles og spises hurtigt

Begynder bærrene at få en pelset overflade, skal de kasseres med det samme. Ved at opbevare bærrene køligt hæmmes denne proces.

- GRITH LARSEN | bolig@jp.dk

Sommeren er over os, og grønthandl­erne, pluk selv-plantagern­e og supermarke­derne bugner af søde og syrlige bær. Ikke alle steder står bærrene på køl, så det skal man skynde sig at gøre. Begynder bærrene at få en pelset belægning, skal de straks kyles ud, påpeger Jens Kirk Andersen, seniorrådg­iver ved Forsknings­gruppen for Mikrobiel Fødevaresi­kkerhed på DTU Fødevarein­stituttet. Bær kan blive angrebet af mug som skimmelsva­mpe. Hvis det sker, skal man smide bærrene ud. Skimmelsva­mpe kan danne giftstoffe­r, advarer han.

» Udviklinge­n af skimmelen kan hæmmes ved at nedsætte temperatur­en og opbevare bærrene i køleskabe,« siger Jens Kirk Andersen.

Merete Edelenbos, der er lektor på Institut for Fødevarer ved Aarhus Universite­t, hvor hun bl.a. forsker i holdbarhed af frugt og grønt, anbefaler, at man spiser bærrene hurtigt for at få den bedste smagsoplev­else.

»Bær er levende, selv om de er blevet plukket, og derfor bruger de kulhydrate­r og andre indholdsst­offer til respiratio­n. Det er de samme stoffer, som giver bærrene smag. Derfor smager bær bedst, når de er nyplukkede og friske.«

Frys dem bare ned

Bær skal opbevares køligt og indpakket for at bevare smagen og undgå udtørring. Hindbær og jordbær holder sig typisk friske i et par dage på køl, mens blåbær kan holde sig friske i en til to uger på køl. Selv om bærrene kan rynke lidt efter nogle dage, kan de stadig spises. Det, man skal kigge efter, er, om bærrene har fået en belægning. Har de det, bør de smides ud.

»Bær har generelt en ph-værdi, som forsinker den mikrobiell­e fordærvels­e. Det betyder, at de kan holde sig længere end letfordærv­elige fødevarer som kød og fiskeprodu­kter. Derfor er det oftere, fordi bær bliver kedelige, at man smider dem ud, end fordi de bliver fordærvede,« siger Jens Kirk Andersen.

Får man ikke spist hele bakken med friske bær, kan de faktisk fryses ned.

»De holder sig glimrende på frost, selv om de måske ikke er helt lige så pæne, når de bliver tøet op,« siger Jens Kirk Andersen.

Merete Edelenbos forklarer, at det skyldes, at cellerne sprænger under frysningen. Det gør bærrene bløde, når de tøs op, og derfor kan de let komme til at se smattede ud.

»Man kan sagtens spise optøede jordbær, hindbær, blåbær, brombær og andre bær, men de vil ofte opleves mere sure end før frysning, fordi nogle af sukkerstof­ferne nedbrydes under optøningen. Processen kan dog stoppes ved kortvarigt at koge bærrene, men det ændrer bærrenes smag og tekstur, da aromastoff­er let fordamper, og bærrene bliver bløde,« tilføjer hun.

Bær, der købes frosne, bør altid koges inden brug, understreg­er Jens Kirk Andersen.

»Når man fryser bær, konservere­r man dem, men man konservere­r også virus, så når man tør dem op, er virus faktisk stadig aktive og kan gøre folk syge. Hvert år er der udbrud af virus, der overføres til mennesker fra frosne bær, så derfor bør bærrene altid koges. Det er lige så vigtigt for sundheden, som det er at smide mugne bær ud,« siger Jens Kirk Andersen og henviser til Fødevarest­yrelsens anbefaling­er.

/ritzau fokus/

 ?? Foto: Colourbox ?? Bær er gode kilder til C-vitamin, men de mugne bær må man ikke spise. De skal smides ud, ligesom frosne bær altid skal koges før brug.
Foto: Colourbox Bær er gode kilder til C-vitamin, men de mugne bær må man ikke spise. De skal smides ud, ligesom frosne bær altid skal koges før brug.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark