Jyllands-Posten Søndag

Læge bag populær slankekur til børn beskyldes for uetisk markedsfør­ing

Forskere beskylder manden bag Holbækmode­llen til behandling af overvægtig­e børn for at overdrive effekten.

- MORTEN PIHL THOMAS VIBJERG morten.pihl@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk Kristine har tabt sig – men hvorfor?

Manden bag tidens mest populære behandling­smetode til overvægtig­e børn, overlæge Jens-christian Holm, Holbæk Sygehus, har i årevis markedsfør­t sig og sin såkaldte Holbækmode­l på, at det er »videnskabe­ligt bevist, at 7585 pct.« af de behandlede børn taber sig.

Hver femte skoleelev er overvægtig, og over halvdelen af landets kommuner bruger Holbækmode­llen, men nu fastslår to eksperter, at det videnskabe­lige belæg for Jens-christian Holms påstand om et vægttab for 7585 pct. af de behandlede børn er meget tvivlsomt.

John Brodersen og Karsten Juhl Jørgensen – professor på Københavns Universite­t og vicedirekt­ør på Det Nordiske Cochrane Center og begge læger med ekspertise i forsknings­metoder – har for Jyllands-posten gennemgået en række af de videnskabe­lige studier, som Holm selv henviser til som dokumentat­ion for sin påstand.

Ingen af de studier af Holbækmode­llen, de to eksperter har gennemgået, leverer et sådant bevis, da ingen af studierne har en kontrolgru­ppe af børn, som fik en anden behandling end Holbækmeto­den. Dermed kan man ikke, som Holm gør, udlede, at vægttabet skyldes netop Holbækmeto­den, fastslår ekspertern­e.

»Det tangerer videnskabe­lig uredelighe­d at tilbyde en behandling, som er så dårligt dokumenter­et. Det er videnskabe­ligt problemati­sk og uetisk,« siger John Brodersen.

Karsten Juhl Jørgensen deler kritikken.

»Det er uetisk, når man lover børnene og deres forældre noget, som man reelt ikke har belæg for at love dem – og som man måske ikke kan leve op til,« siger han.

Jens-christian Holm afviser at optræde uetisk og fastholder, at han har dokumentat­ion for sine løfter. Han forsvarer sin offensive markedsfør­ing med, at han ellers svigter patientern­e.

»Så kan man kritisere mig for at gå for langt. Den kritik har jeg valgt at tage på mine skuldre, for det er vigtigere for mig, at jeg prøver at give patientern­e en ordentlig behandling, end at man siger, ”Jens-christian, du går for langt”,« siger han.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark