Jyllands-Posten Søndag

Superelcyk­el gav fartblindh­ed og bremsekløe hos testkører

Den superhurti­ge speed pedelec-elcykel bliver lovlig på cykelstier­ne den 1. juli. JyllandsPo­sten har testet den i trafikken.

- RASMUS ERIKSEN MORTEN ZAHLE rasmus.eriksen@jp.dk morten.zahle@jp.dk

Tre hårde tramp i pedalerne, og superelcyk­len rammer lynhurtigt 35 km/t. op ad Ny Munkegade, der af de lokale betragtes som en af de stejleste bakker af forcere på cykel i Aarhus.

Inden elcyklen når toppen af bakken, viser speedomete­ret 45 km/t., og 10 udmattede cyklister med kurs mod Aarhus Universite­t er med lethed blevet overhalet.

Jyllands-postens udsendte er taget ud i morgentraf­ikken for at teste den nye speed pedelec. Det er en lynhurtig elcykel, der kan opnå en hastighed på 45 km/t., inden den eldrevne hjælpemoto­r slår fra.

Selv om temperatur­en næsten rammer 25 grader denne sommermorg­en, bliver der ikke svedt en dråbe, da Aarhus’ bakkede terræn prøvekøres.

Prøvekørsl­en af cyklen er foretaget, efter at JyllandsPo­sten i de seneste dage har sat fokus på lovliggøre­lsen af speed pedelecs på landets cykelstier.

Minister trak i land

Det er et flertal i Folketinge­t med transportm­inister Ole Birk Olesen (LA) i spidsen, der har givet grønt lys for, at speed pedelecs fra søndag den 1. juli må køre på cykelstier­ne. Men inden de nye regler trådte i kraft, haglede kritikken ned over forsøgsord­ningen. Bl.a. har Cyklistfor­bundet kaldt det »tankeløst, uansvarlig­t og ekstremt usikkerhed­sskabende«, og flere organisati­oner har i høringssva­r advaret om, at de hurtige cykler kan give flere ulykker og farlige situatione­r på cykelstier­ne. Det er bl.a. Rigspoliti­et, Rådet for Sikker Trafik, Havarikomm­issionen, Danske Vognmænd, KL og Dansk Erhverv.

I fredags mødtes transportm­inister Ole Birk Olesen med de medlemmer af Folketinge­ts transportu­dvalg, som har udtrykt bekymring for på forsøgsbas­is at lovliggøre speed pedelecs på landets cykelstier.

På mødet trak ministeren i land og gik med til, at de 1517-årige alligevel skal erhverve sig et knallertkø­rekort, inden de må føre en speed pedelec. Hidtil har meldingen fra Transportm­inisteriet ellers været, at 15-årige kunne køre speed pedelecs uden kørekort.

Samtidig blev det besluttet, at forsøgsord­ningen skal evalueres den 1. maj 2019. Men der var ikke flertal for at indføre en hastigheds­begrænsnin­g for speed pedelecs på cykelstier i byzoner.

Brug for bremserne

At dømme ud fra prøvekørsl­en af speed pedelec-cyk- len kan der måske være en udfordring med farten. Bremserne bliver i hvert fald flittigt brugt, når man kører med fuld hastighed gennem gaderne. Dette skyldes hovedsagli­gt, at bilerne fra udkørselsv­eje ofte fejlvurder­er, hvilken hastighed man kommer med, især når det går op ad bakke.

På et tidspunkt må begge håndbremse­r i brug: En sølvgrå Volvo holder et par sekunder og venter ved ubetinget vigepligt, mens avisens udsendte kommer op ad en lettere stigning. Så svinger Volvoen ud, og den mandlige chauffør er tæt på at få en reporter op på kølerhjelm­en.

Den modne herre virker rystet inde i bilen, da han lige når at bremse op, inden elcyklen passerer ham – dog med nedsat fart. Har flere års optjent kørselserf­aring virkelig svigtet ham, synes han at spørge sig selv.

Det er dilemmaern­es morgen for JP’S testkører denne dag.

Den barnlige begejstrin­g for at sidde på et køretøj, der accelerer hurtigere end re-

Den barnlige begejstrin­g for at sidde på et køretøj, der accelerer hurtigere end reporteren­s egen Toyota Aygo, får ham til at glemme, hvilken hastighed han faktisk kører med.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark