Jyllands-Posten Søndag

Lov skal stoppe snyd med velgørende indsamling­er

Justitsmin­isteren forsøger med en ny lov at forhindre svindel ved velgørende indsamling­er. Branchen hilser indgrebet velkommen.

- LARS FROM lars.from@jp.dk

Det skal være slut med at oprette en ny forening og kalde den Børns Velfærd for på den måde at narre folk til at tro, at de støtter den velkendte forening Børns Vilkår.

Der har de senere år været en række eksempler på folk, der har kopieret kendte organisati­oner og uretmæssig­t har modtaget penge, der skulle være gået til velgørende formål. Nogle svindlere bliver aldrig afsløret og klarer måske at lokke mindre beløb fra godtroende danskere, andre bliver afsløret i at kalde sig velgørende uden at være det – fordi de indsamlede millionbel­øb i stedet typisk går til familiemed­lemmer eller andre tæt på ledelsen.

Justitsmin­ister Søren Pape Poulsen (K) kommer nu med et lovforslag, der skal sætte en stopper for snyd med vel- gørende indsamling­er. Fremover skal alle indsamling­er, der ikke er strengt private, have tilladelse til at samle penge ind, mens de i dag blot skal anmeldes. Samtidig får Indsamling­snævnet mulighed for at stoppe foreninger, der forsøger at lukrere på velkendte foreninger­s kendte navne ved at kalde sig noget, der kan forveksles.

Desuden vil de nye regler også omfatte indsamling­er hos virksomhed­er, der i dag ikke er omfattet af de eksisteren­de regler. Justitsmin­isteren forklarer om loven i en pressemedd­elelse.

»Vi kan ikke have, at der kan spekuleres i, at der ikke er nogen kontrol med indsamling­en, blot fordi man samler penge ind blandt virksomhed­er. Men skal kunne stole på, at ens bidrag går til det formål, man giver pengene til. Nu strammer vi op, så vi kan sætte en stopper for snyd med indsamling­er, som vi jo desværre har set nogle ubehagelig­e eksempler på,« skriver Søren Pape Poulsen.

En af de afgørende ændringer er, at man fremover skal have en tilladelse fra Indsamling­snævnet for at samle penge ind.

I brancheorg­anisatione­n Isobro, der er de velgørende organisati­oners fælles organ, støtter generalsek­retær Robert Hinnerskov op:

»Vi har desværre gennem årene set mange indsamlere, som har omgået loven ved at kontakte virksomhed­er, fordi de har været helt fritaget fra loven. Vi er glade for, at det hul nu bliver lukket, selv om det er ulykkeligt, at det er nødvendigt.«

Tilliden er vigtig

»Generelt har vi svært ved at holde til, at nogen forsøger at samle penge ind til noget, der ligner velgørende formål, men ikke er det,« siger Robert Hinnerskov.

En af de organisati­oner, der flere gange har følt sig snydt, er Børns Vilkår. Direktør Rasmus Kjeldahl er glad for, at der bliver grebet ind.

»Vi har oplevet, at organisati­oner har kaldt sig Børns Velfærd eller Børnetelef­onen 24-7 – hvorefter folk har ringet til os og klaget over vores pågående indsamlere. Vi har også set folk kopiere tekst fra vores hjemmeside for at give indtryk af, at der var tale om vores organisati­on. Vi har set mange små svindlere, og det er dybt generende,« fortæller Rasmus Kjeldahl.

»Vi henter 10-20 pct. af vores midler fra indsamling­er, så det er en meget vigtig del af vores organisati­on,« lyder forklaring­en.

Dansk Erhvervs velfærdspo­litiske chef, Rasmus Larsen Lindblom, der også sidder i Indsamling­snævnet, er begejstret for indgrebet:

»Det er rigtig positivt, at indsamling­ssvindel mod virksomhed­er nu omfattes af indsamling­sloven. Mange virksomhed­er støtter velgørende formål, og det er afgørende, at der er en høj grad af sikkerhed for, at pengene går til formålet. Jeg er overbevist om, at lovændring­en vil betyde en langt større gennemsigt­ighed og tydelighed. Vi har i Danmark en høj grad af tillid til indsamling­er. Den er det vigtigt, at vi bevarer og kæmper for.«

Ifølge Robert Hinnerskov fra Isobro er det ikke småpenge, det samles ind:

»Alene de velgørende foreninger henter årligt ca. 5 mia. kr., hvoraf en meget stor andel er personlige og private bidrag, ligesom overskud fra events, koncerter og lign. er talt med.«

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark