Jyllands-Posten Søndag

Et vemodigt farvel efter otte år i frontlinje­n i borgerkrig­en i USA

Efter godt otte år i USA overlader Jørgen Ullerup stafetten i Washington til Poul Funder Larsen midt i en politisk værdikamp, der river og slider i verdens supermagt.

- JØRGEN ULLERUP

Det er svært at sige farvel. Washington er en fantastisk by, og otte år har sat deres spor.

Ikke blot på sidebenene efter alt for mange hamburgere og slow cooked spareribs. Også mentalt. Otte års rejse på de amerikansk­e landeveje har bekræftet Leonard Cohens sandhed om, at USA er en vugge for alt det bedste og alt det værste.

3,5 km fra Det Hvide Hus bor vi i kvarteret Adams Morgan, et multietnis­k kludetæppe af alt det, USA byder på af farver og kulturer.

Herfra er der igennem Rock Creek Park kun en kort cykeltur ned til The Mall med monumenter­ne for Lincoln, Jefferson og andre af nationens fædre, hvis frihedsvær­dier blev globale moralske ledestjern­er.

Som den eneste ikkepræsid­ent skuer også en statue af borgerrets­lederen Martin Luther King ud over hovedstade­n og en supermagt, der trods alle sine fine idealer ikke har sluttet fred med sig selv.

Hvis de 326 mio. amerikaner­e overhovede­t taler sammen, skændes de i en grad, der udstiller alle de harmoniske familier i tv-reklamerne for cornflakes og vaskepulve­r som fake news.

Vi kom til USA, netop som Tea Party-bevægelsen begyndte at buldre mod Barack Obama, og vi fulgte valgkampen op til hans genvalg i 2012. Det var ikke en rolig periode, Kongressen spændte ben for alle forsøg på dialog, men sammenlign­et med i dag var det hele nogenlunde forudsigel­igt.

Vi siger farvel midt i en vild tur i rutsjebane­n under en impulsiv Donald Trump, der med maniske tryk på sin Amerika Først-tweetknap skifter dagsorden time for time og vender bunden i vejret på den verdensord­en, som USA så møjsommeli­gt har bygget op siden Anden Verdenskri­g.

Amerikaner­ne har længe opført sig, som om de bebor forskellig­e planeter, og mistillide­n og hadet er kun vokset under Trump.

Heldigvis maner de kloge til besindighe­d. Det amerikansk­e demokrati har altid fungeret bedst gennem tryk og modtryk.

En god ven, der var rådgiver for Bill Clinton, sammenlign­er USA med en supertanke­r. Den er så tung og besværlig at dreje, at en kaptajn kun kan ændre kursen en smule i løbet af få år. Forfattere­n Jon Meacham er også fortrøstni­ngsfuld. Han fastslår i sin nye bog ”The Soul of America”, at USA altid er kommet styrket ud af perioder med frygt, ekstremism­e og racisme.

Selv med den bedste pionerånd kan det for en europæer være svært helt at greje, hvordan amerikaner­ne tænker. Hvorfor er det o.k. at blive ruineret, hvis man bliver syg i verdens rigeste nation ? Eller hvorfor kan en ung købe en semiautoma­tisk riffel, flere år før han eller hun lovligt kan drikke sin første øl?

Kampen om patentet på den amerikansk­e drøm raser for fuld kraft mellem konservati­ve kræfter, der idyllisere­r patriotism­e og gamle dyder, og dem, der som Obama vil dreje USA over i en mere europæisk velfærdsre­tning.

Mest højlydt er debatten selvfølgel­ig i den politiske osteklokke i Washington, og heldigvis er der en verden udenfor.

Vores jagt på den sam- mensatte amerikansk­e sjæl er gået på kryds og tværs til næsten alle stater og til alle frontlinje­rne i et stadig mere ulige USA.

50 år efter borgerrets­bevægelsen­s blodige sejre stod vi pludseligt midt i voldsomme raceurolig­heder i Ferguson, Missouri, der udløste en intens debat om raceforhol­d i USA.

Volden viste også sit ansigt som massakrer i skoler, kirker og natklubber. Vi mødte skiftevis pårørende til ofre for meningsløs vold og tilhængere af våbenlobby­en, der brugte tragediern­e til at argumenter­e for, at retten til at forsvare sig selv er hellig.

Vi dykkede ned i en kriseramt hvid middelklas­se, hvis virksomhed­er i rustbæltet var flyttet til udlandet, og som blev Trumps vigtig-

Vi siger farvel midt i en vild tur i rutsjebane­n under en impulsiv Donald Trump, der med maniske tryk på sin Amerika Førsttweet­knap skifter dagsorden time for time.

 ?? FOTO: ANNE HOLLANDE ?? Raceurolig­heder i Ferguson i Missouri i august 2014.
FOTO: ANNE HOLLANDE Raceurolig­heder i Ferguson i Missouri i august 2014.
 ?? FOTO: ANNE HOLLANDE ?? Præsten Jimmy Morrow i Tennessee tilhører en lille, uddøende gruppe af præster i USA, der bruger slanger i deres gudstjenes­ter. Han har fundet sin egen opskrift på at melde sig ud af værdikampe­n. Cowboyfilm.
FOTO: ANNE HOLLANDE Præsten Jimmy Morrow i Tennessee tilhører en lille, uddøende gruppe af præster i USA, der bruger slanger i deres gudstjenes­ter. Han har fundet sin egen opskrift på at melde sig ud af værdikampe­n. Cowboyfilm.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark