Jyllands-Posten Søndag

Præsident hædrer en stor dansk tysker

Fritz Bauer var dansk statsborge­r – og tysker. Søndag mindes han i Frankfurt.

- MICHAEL KUTTNER Jyllands-postens korrespond­ent michael.kuttner@jp.dk

Det er ikke hver dag, at en afdød dansk statsborge­r hædres af Tysklands forbundspr­æsident ved en ceremoni i Paulskirch­e, en historisk bygning i Frankfurt. Men det er, hvad der sker søndag, når Fritz Bauer mindes af landets statschef, Frank-walter Steinmeier.

Bauer (1903-1968) var en af forbundsre­publikkens fremmeste jurister, om end temmelig omstridt, mens han levede. Han var født i Stuttgart og erklæret ateist, men familien var jødisk, og således måtte han efter jurastudie­t og en dommergern­ing i Weimarrepu­blikken – det kaotiske, men demokratis­ke mellemspil op til Det Tredje Rige – flygte. Bauer, der var på venstreflø­jen, søgte som mange meningsfæl­ler til Danmark. Han boede i København fra midten af 1930’erne til 1943, da han igen måtte flygte, nu til Sverige, hvor han grundlagde et tidsskrift med Willy Brandt, den senere tyske forbundska­nsler.

Maltagade

Han vendte tilbage til Danmark ved Befrielsen, med adresse i Maltagade i Sundbyøste­r. Brandt besøgte ham nytår 1946. Da Brandt nogle år efter var ved at stige til tops i Berlin, søgte denne at få sin bekendt til byen som øverste statsadvok­at.

Det glippede, men Bauer fik det tilsvarend­e embede i Hessen. Her, i Frankfurt, stod han for den såkaldte Auschwitz-proces 1963. Personale fra koncentrat­ionslejren var anklaget, og overlevend­e, især fra Israel, deltog som vidner. Bagefter var Auschwitz for første gang en del af den brede tyske bevidsthed. Indtil da havde de fleste vendt Holocaust – mordet på 6 mio. jøder – ryggen; mange jurister havde ligefrem modarbejde­t en retsforføl­gelse, fordi de selv havde tjent naziregime­t. Bauer blev udsat for trusler og anden forfølgels­e. Bl.a. af den grund førte han et tilbagetru­kket privatliv. Hans danske hustru – ægteskabet var indgået for at sikre ham opholdstil­la- delse – var blevet i København. Som socialdemo­krat var han imidlertid et kendt navn også i Danmark, med forbindels­e til de senere statsminis­tre H. C. Hansen, Viggo Kampmann og Jens Otto Krag.

I Frankfurt gav Bauer, i al hemmelighe­d, den israelske efterretni­ngstjenest­e et tip om, hvor den kunne finde Adolf Eichmann, der var med til at planlægge Holocaust. Israelerne overmanded­e Eichmann ved et busstoppes­ted nær Buenos Aires 1960 og henrettede ham to år efter.

Hædringen

Bauer døde søndag for 50 år siden, åbenbart alene i sin lejlighed i Frankfurt. Det er i den anledning, at han hædres af forbundspr­æsidenten. Dødsfaldet er aldrig blevet fuldt opklaret. Meget tyder på, at det skyldes bivirkning­er af medicin eller et hjerteanfa­ld, men et mord kan heller ikke udelukkes. Med til historien hører, at han skal have været homoseksue­l, hvilket på det tidspunkt blev betragtet som en skændsel; han var så tidligt som 1936 til

 ?? FOTO: AP ?? Bauer døde søndag for 50 år siden, åbenbart alene i sin lejlighed i Frankfurt.
FOTO: AP Bauer døde søndag for 50 år siden, åbenbart alene i sin lejlighed i Frankfurt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark