Jyllands-Posten Søndag

Forelskels­e og foragt

Molières skånselslø­se udlevering af verdens overfladis­khed har problemer med ordene, men vinder ved flot indpakning.

- HENRIK LYDING henrik.lyding@jp.dk

Molières alexandrin­errimede komedie fra 1666 er ikke for tøsedrenge. Dens knitrende veloplagte og raffinered­e ordlege – som i Jesper Kjærs oversættel­se er et veritabelt festfyrvær­keri af overrumple­nde rim og sublimt talesprog – kræver verbalstær­ke skuespille­re, hvis den virkelig skal funk- le. Intrigemæs­sigt er vi i de højere luftlag, hvor alle har alt for god tid til at sladre om hinanden. Det er denne adfærd – bagtalelse, lefleri og falsk smiger – komediens hovedperso­n, menneskeha­deren Alceste, afskyr så inderligt. Han har bare ét stort problem: Hende, han elsker, Célimène, er den værste af dem alle. Kan han næsten undgå at blive til grin i denne håbløse kamp mellem idealer og virkelighe­d, mellem forstand og hjerte?

Umiddelbar­t virker Nicolas Bro som et spændende valg til rollen.

Han demonstrer­er da også veloplagt Alcestes hidsige temperamen­t, men hans replikbeha­ndling er ikke god – et problem, adskillige i forestilli­ngen døjer med. Det magiske i Molières tekst er jo, at sætningern­e rimer. Derfor gælder det for skuespille­rne om at binde ordene sammen, så vi nærmest ved et tilfælde opdager denne ekstra kvalitet. Men Nicolas Bro tyrestange­r sine replikker ud, linje for linje, på samme måde, i samme tempo. Det bliver monotont og tungt trav, der banalisere­r figuren.

En fortumlet musketer

Så er der langt mere swung i Mads Wille som udglattere­n Philinte. Wille spiller ham som en fortumlet musketer – her passer alt sammen, replikkern­e flyder, og komikken bobler af spillefryd. Tilsvarend­e fylder Sonja Richter pragtrolle­n som Célimène med barnligt lattermild sødme, mens en svag sitren i stemmen røber sårbarhede­n. Meget indtagende. Problemet, som er instruktør­ens, er, at vi på intet tidspunkt fornemmer den kærlighed mellem hende og Alceste, der er komediens kernepunkt.

Trods manglerne – og heldigvis med fint spil i mange af birollerne – bliver opsætninge­n i Grønnegård­en alligevel en elegant indpakket komediefor­nøjelse i brusende kostumer, der bør kunne glæde et stort publikum de næste par måneder.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark