Jyllands-Posten Søndag

EU'S afmagt

-

Den europæiske asylkrise

fik sit eget forkromede forlig på EUtopmødet i fredags, men dermed er den gode nyhed desværre også hurtigt fortalt. Et sammenbrud i asylforhan­dlingerne ville have kastet selve Eu-samarbejde­t ud i en eksistenti­el krise, var alle deltagende regeringsc­hefer enige om på forhånd. Det handlede derfor om at strikke et kompromis sammen for enhver pris.

Forliget er derefter, og selv dét holdt hårdt. Det er ukonkret og uforpligte­nde. Det er fyldt med hensigtser­klæringer og luftige målsætning­er. Dertil de sædvanlige ekstra ressourcer til grænseagen­turet Frontex og en besværgend­e ambition om, at nu-nu-nu skal det være med en bedre kontrol af EU’S ydre grænser – tre år efter massetilst­rømningen af migranter og flygtninge i 2015.

EU vil nu undersøge

muligheden for at oprette opsamlings­centre i Nordafrika, hvor asylsøgere kan få prøvet deres ansøgninge­r, inden de enten sendes videre til EU eller retur til deres hjemland. Samtidig skal der oprettes centre i Europa, hvor mennesker, der reddes i Eu-farvand i Middelhave­t, kan få samme sagsbehand­ling. Der er ikke udsigt til, at disse forsøg kan realiseres med kort varsel.

I 20 år har EU været i dialog med lande som Marokko og Tunesien om præcis disse idéer, men fået kategorisk nej. Forholdene i Libyen har siden Muammar Gaddafis fald været kaotiske. Det kan ikke afvises, at en lokal krigsherre kan overtales til at tillade et opsamlings­center, hvis checken er tilstrække­ligt stor. Men det er ikke et samarbejde, som EU kan gå ombord i. FN’S flygtninge­højkommiss­ariat, UNHCR, samt diverse menneskere­ttighedsor­ganisation­er skal sige god for arrangemen­terne. Det har meget lange udsigter.

Det samme har ambitionen om at oprette centre i lande som Albanien og Makedonien. Også det har været løbende undersøgt og ikke givet resultat. Kun idéen om at oprette centre i Eu-lande, som – »frivilligt« – vil lægge jord til, kan have noget for sig. Tyskland melder sig utvivlsomt med god vilje, og de sydeuropæi­ske lande kan også have en interesse i det, så længe flygtninge, der faktisk opnår asyl, kan sendes videre til andre lande. Men hundeslags­målet vil fortsætte.

Aftalen vil ikke betyde

alverden, simpelt hen fordi målsætning­erne er så urealistis­ke. Forliget tjener først og fremmest det formål at give Tysklands kansler, Angela Merkel, skyts til hendes hjemlige magtkamp med den bayerske regeringsp­artner CSU. Hendes videre skæbne afgøres søndag aften i Berlin på et møde mellem de to unionspart­ier. Dét opgør udstiller i sig selv den aktuelle desperatio­n i asylkrisen. CSU forlanger reelt ikke andet, end at asylsøgere, der er registrere­t i et andet land, skal sendes tilbage dertil, præcis som det forlanges i Dublin-aftalen. Men Merkel ønskede, hvad hun kaldte en europæisk aftale. Den har hun fået, så symbolsk den end er, og så venter alle spændt på, hvad CSU nu siger. Selve forliget i Bruxelles taler nok for, at udsigten til et regeringss­ammenbrud i Berlin er taget lidt af.

Reelt er Eu-landene ikke kommet nærmere en afklaring på, hvordan tidens store tendens – migratione­n fra ikkevestli­ge lande – skal håndteres. Der er stadig en udtalt berøringsa­ngst over for emnet, selv om meget også har flyttet sig. Hvem drømmer i dag f.eks. om at kritisere lukningen af Balkan-ruten? På det afgørende spørgsmål om, hvordan et »Fort Europa« skal etableres med alt, hvad dertil hører, skubber Eu-lederne stadig en afklaring foran sig. Det er meget forståelig­t, så ubehagelig­t emnet er. Men der er ingen vej udenom.

 ??  ?? Dagens tegning: Terningern­e er kastet
EU'S stats- og regeringsc­hefer har fundet en løsning på flygtninge - og migrantpro­blemet.
Dagens tegning: Terningern­e er kastet EU'S stats- og regeringsc­hefer har fundet en løsning på flygtninge - og migrantpro­blemet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark