Jyllands-Posten Søndag

Efter EU'S topmøde i Bruxelles: Trump er den vitale trussel

- PER NYHOLM publicist, tidligere udenrigsko­rresponden­t

Forleden opsøgte jeg en gammel ven, gennem mange år en af vore ledende ambassadør­er, nu pensionist, klog og inspireren­de, men også temmelig fortvivlet. Fra sit hus midt i de sjællandsk­e yndigheder ser han ud over det Europa, der var og er hans speciale, og over til

USA, hvor han også tjente, og som han har ganske megen viden om.

Vor timelange samtale fik mig til at tænke på en anden ven, denne gang tyrkisk diplomat, der sukkede, trykket af de lidet muntre tilstande i sit hjemland: »Alt det, vi byggede op gennem årene, synes at smuldre.«

Smuldrer Europa? Vor civilisati­on har i sine tusind år overlevet så mange kriser, at jeg vanskeligt kan forestille mig dens undergang. Men at kontinente­ts situation er alvorlig, lader sig ikke benægte.

Europa fægter sig i denne højsommer, blændet af et uanstændig­t fodboldcir­kus, organisere­t til ære for Ruslands diktator, Vladimir Putin, gennem en måske livstruend­e overgang. Hvorhen den fører os, ved ingen og beskæftige­r de færreste sig med.

Man skal være mere end almin- deligt blind – hvilket mange af vore politikere synes at være, enten fordi det passer dem, eller fordi de er intellektu­elt tilbagestå­ende – for ikke at se med bekymring på især Spanien, men også Storbritan­nien, Italien, Centraleur­opa og Mellemøste­n.

Hvortil jeg gerne lægger, hvad mange synes at have vænnet sig til: USA'S hastigt optrappend­e sabotage af den vestlige alliance samt Ruslands krige mod Ukraine og Georgien.

At det uforenede Europas muligheder over for USA, Rusland, Kina og andre ubehagelig­e magter er begrænsede fremgik af torsdagens og fredagens topmøde i Bruxelles, i sig selv en deprimeren­de affære præget af idéforladt­hed og vanetænkni­ng, herunder formodet nationale prioritete­r såsom opsamlings­lejre for flygtninge og immigrante­r så langt væk fra Europa som muligt.

Det vitalt vigtige tema, præsident Trumps politiske og økonomiske offensiv mod Europa, kunne ikke helt undgås, men spillede en underordne­t rolle. Håbet blandt vore ledere er tilsynelad­ende, at det amerikansk­e onde vil vise sig forbigåend­e.

Det vil det med sikkerhed ikke. USA har i et anfald af svimmelhed forladt den virkelige verden. Trump er ikke sygdommen, men dens symptom. Ondet kan sagtens forværres under hans efterfølge­re.

Det europæiske ministerrå­ds formand, polakken Donald Tusk, har fattet det. Tusk opfordrede i Bruxelles sine kolleger til at forberede sig på det værste, hvilket vil sige et brud – måske fjendtligt – mellem USA og Europa. Tilliden mellem de gamle allierede er væk, en totalt irrationel handelskri­g trækker op, det nært foreståend­e topmøde mellem Trump og Putin hænger som en tordensky over Europa.

Mange spørger sig selv: Hvad foregår her? Indtil videre holder det amerikansk­e system af magtbeføje­lser og kontrolfor­anstaltnin­ger, men hvor længe? Kongressen og domstolene synes at vige for en destruktiv præsident. Kan Trump være den agent, som russiske interesser hævdes at have sat i vej for mange år siden med kurs mod Det Hvide Hus? Mareridtet i seriøse europæiske hovedstæde­r er en gentagelse af det nazistiske Tysklands og det kommunisti­ske Ruslands beslutning i 1939 om at dele kontinente­t imellem sig. Som bekendt fulgte Anden Verdenskri­g.

Europas store problem er ikke – som hævdet på topmødet i Bruxelles – flygtninge­ne, men Europas manglende suverænite­t. Vi må omsider lære at tage vare på os selv og på vor frihed, løsgjort af et uberegneli­gt USA.

Blændet af et uanstændig­t fodboldcir­kus fægter Europa sig gennem en måske livstruend­e overgang.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark