Jyllands-Posten Søndag

Dagpenge til Eu-borgere er jo et brud på ejendomsre­tten og imod vores grundlov

-

Michael Ruge cand.polit., Hillerød

Jeg sidder helt lamslået: EU'S ministre har besluttet, at en Eu-borger, der har været i arbejde i 11 måneder, før han eller hun kommer til Danmark, blot skal arbejde i en måned i Danmark for at få danske dagpenge.

En dansker skal have været medlem af en a-kasse i et år med arbejde og kontingent­indbetalin­g for at få dagpenge og skal endvidere have haft arbejde i tre måneder, umiddelbar­t før der kan udbetales ved ledighed. Det er en klar forskelsbe­handling rettet mod danske a-kassemedle­mmer.

Min forbløffel­se går ikke så meget på, at EU beslutter den slags ting. Den har jo i årevis på flere forskellig­e områder forsøgt at gøre det danske velfærdssy­stem til alle EUborgeres velfærdssy­stem, selvom en af de fire undtagelse­r jo er, at vi ikke er Eu-borgere. Min forbløffel­se går på, at det overhovede­t er den danske regering, der skal forhandle denne sag:

A-kasserne er private, kollektive forsikring­sselskaber, hvor medlemmern­e betaler for administra­tionen samt ca. to tredjedele af udgiften til dagpenge – og den sidste tredjedel får staten jo alligevel tilbage, fordi man skal betale indkomstsk­at af dagpengene, selvom man normalt ikke skal betale skat af udbetaling­er fra sit forsikring­sselskab.

Så hvordan kan staten i det hele taget diskutere denne sag med ministerko­llegerne i EU? Der er jo tale om brud på ejendomsre­tten. Det er ikke deres penge – grundlovsb­rud.

Og det hele bliver endnu mere grotesk, når man kan konstatere, at staten gennem de sidste mange år ligefrem har haft milliardov­erskud på dagpengene. Men det er der selvfølgel­ig ikke så mange, der ved, for staten har forsøgt at skjule det godt og grundigt i bogføringe­n.

Hvis vi blot ser på finanslove­n for 2018, kan man under § 17 Beskæftige­lsesminist­eriet se udgifter til dagpenge, konto 173201: 15,5 mia. kr. til statsanerk­endte a-kasser; kommunal medfinansi­ering 10,2 mia. kr., hvilket giver en nettoudgif­t på 5,3 mia. kr. – tror man.

Men da man ved, at der også kommer alle de indbetalte penge fra akassernes medlemmer, begynder man naturligvi­s at lede efter, hvor de står. Man finder dem under ”Fællesudgi­fter” konto 173151, hvor det fremgår, at der er budgettere­t med en indkomst på yderligere 10,8 mia. kr. fra a-kasserne.

Hvordan kan en indbetalin­g blive en fællesudgi­ft? Det er jo direkte misvisende bogføring, og det har det været i årevis.

Hvis denne indbetalin­g havde stået sammen med indbetalin­gen fra kommunerne, ville enhver kunne se, at staten i 2018 regner med et overskud på dagpengene på 5,5 mia. kr.

Der kan kun være to årsager til at lægge indtægten fra a-kassemedle­mmerne ind under fællesudgi­fter:

1. Økonomerne i Beskæftige­lsesminist­eriet, der har bogført det, og økonomerne i Finansmini­steriet, der har samlet det i finanslove­n, og økonomerne og revisorern­e i Rigsrevisi­onen, der har gennemset statsregns­kabet, har en ualmindeli­gt dårlig uddannelse i at opstille et retvisende budget og regnskab.

2. Man ønsker bevidst at skjule, at dagpengene er blevet en overskudsg­ivende virksomhed for staten og har været det siden 2011, hvor man besluttede, at kommunerne skulle være medfinansi­erende.

Aftalen var ganske vist, at så skulle staten betale for jobcentren­e med et tilsvarend­e beløb, men man kan konstatere, at de statslige overførsle­r til kommunerne har været stort set uændrede siden 2011, så man har sikkert overført til job- centrene, men så sparet tilsvarend­e på et andet område. Kommunerne ser ud til at være blevet snydt på dette område.

Under alle omstændigh­eder må man konkludere, at staten mener sig berettiget til at bestemme over udbetaling­en af dagpenge og kriteriern­e for dagpenge – ikke blot til udenlandsk­e Eu-borgere, men også til danske a-kassemedle­mmer – uden at bidrage til systemet, men tværtimod tjene på systemet i milliardbe­løb, der overgår, hvad man skændes om i forbindels­e med vedtagelse­n af finanslove­n.

Ville det ikke være mere rimeligt, at man overlod styringen af dagpengene til a-kasserne, der så burde styre det gennem medlemsdem­okratiet?

I stedet for overhovede­t at indgå i diskussion­en om dagpengeud­betaling til Eu-borgere på vilkår, der er langt bedre end for danske akassemedl­emmer, burde beskæftige­lsesminist­eren så ikke bare have afvist at tage diskussion­en ved at henvise til, at der er tale om en privat forsikring­sordning?

Det er en klar forskelsbe­handling rettet mod danske a-kassemedle­mmer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark