Jyllands-Posten Søndag

Langt fra Christians­borg til virkelighe­den

-

Indimellem kan der godt virke langt fra Christians­borg og ud i virkelighe­den. Selv om der har været stor debat om os, der bor i det såkaldte Udkantsdan­mark, er det, som om de fine ord har det med at blive ved tanken. I stedet for rent faktisk at gøre noget, der virker og vil have effekt, er det ofte det modsatte, der sker.

Jeg driver eksempelvi­s en kiosk i Ribe. Selv om det er hårdt arbejde, glæder jeg mig stadig hver dag til at gå på arbejde. Desværre er det ikke usandsynli­gt, at det bliver svært at holde butikken kørende. Ikke fordi der ikke er kunder, eller fordi lokalområd­et ikke bakker op.

Men derimod, fordi vi oplever, at politikern­e ikke reelt har nogen interesse for, hvad der betyder noget herude for sådan nogen som os, og fordi politikern­e ikke har øje for, hvilke konsekvens­er de hælder ned over andre i deres forsøg på at opnå en minimal gevinst.

Et godt eksempel er debatten om rygning. Rygning er usundt. Ingen tvivl om det. Og det vil være godt, hvis flere stoppede med at ryge tobak. Og unge under 18 år skal helt sikkert ikke have adgang til at købe cigaretter.

Men det kan da ikke være rigtigt, at det er små butikker som min, der skal rammes uforholdsm­æssigt hårdt?

Det er imidlertid konsekvens­en, hvis f.eks. forslagene om, at tobakken skal under disken, som det så fint hedder, bliver til virkelighe­d. Men det er ikke bare at have en skuffe med cigaretpak­ker.

Det kræver en ret stor investerin­g i butikken, som jeg ærligt talt ikke ved, om vi kan betale. I England f.eks. har det kostet de små butikker langt, langt mere, end man oprindelig­t havde troet. Og effekten er vist meget lille, hvis den overhovede­t er der.

Jeg forstår virkelig ikke, at der slet ikke er noget fokus på, hvad ny regulering som f.eks. det beskrevne vil betyde for helt små erhvervsdr­ivende – potentielt med katastrofa­le følger for de mindre samfund uden for de store byer.

Hvis medieforli­get var et trafikforl­ig: Vi sløjfer en af banerne på Amagermoto­rvejen, men kun i nordgående retning. Der etableres 7 kilometer cykelstier i Haderslev. Folk i Svendborg kan glæde sig til to nye rundkørsle­r og der indføres venstrekør­sel i ghettoområ­der. Vi skærer millioner i budgettet til vedligehol­delse af vejene, men det er kun for ligesom at fokusere trafikken. Folk må bare køre mere markant. Lone Theils, journalist og forfatter - på Facebook

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark