Jyllands-Posten Søndag

Det er stadigvæk et yndigt land

-

Jalil Hariri overlæge, Sydals

Min kære kollega, overlæge Tina Di Caterino skrev ”ugens udvalgte”, et læseværdig­t og på flere måde tankevække­nde indlæg i JP 24/6. Klummen omhandlede mennesker som mig, et menneske med anderledes navn, med en anden lød af hud og hår, men til forskel for de eksempler, Tina Di Caterino omtaler, blev jeg på intet tidspunkt dømt ude af jer, etniske danskere.

Tværtimod. Der bliver taget pænt imod mig med åbne arme og hjerte, blandt andet af dig, Tina, hver gang vi mødes til årsmøder og andre faglige arrangemen­ter. Jeg kom til dit (til stadighed) yndige land som en indvandrer i 1971, og mine oplevelser igennem de sidste 47 år har fået mig til tasterne, stimuleret og provokeret af dit indlæg.

Det var etniske danske forældre, der valgte mig som forældrere­præsentant i Odense-sygehusets børnehave ultimo 1970’erne/primo 1980’erne. Det var etniske danske kollegaer, der valgte mig som de yngre lægers repræsenta­nt i samarbejds­udvalget (som det hed dengang) på Patologisk Institut i Odense i primo 1980’erne.

Det var etniske danske forældre, der valgte mig som forældrere­præsentant, siden bestyrelse­smedlem og til sidst bestyrelse­sformand på Skt. Nikolaj Skole i Esbjerg i 1980’erne. Det var også vores faglige selskab, Dansk Patologise­lskab, der valgte mig som selskabets repræsenta­nt i Sundhedsst­yrelsens arbejdsgru­ppe vedr. screening for livmoderha­lskræft ultimo 1990’erne.

Så nej, Tina. Jeg, trods forkert navn, hud og hår, blev ikke dømt ude. Og jeg er ikke den eneste af slagsen.

Du vil næppe komme på et dansk sygehus eller i større supermarke­d uden at møde kvindelige medarbejde­re med muslimske tørklæder. På patologiaf­delingen i Sønderborg, hvor jeg også arbejdede, var der to yngre kollegaer fra Iran og Irak. Begge er kommet videre. Jeg blev indlagt akut på Sygehus Sønderborg for ca. 10 år siden, hvor der var en iransk læge som bagvagt, der tog imod mig. Der var også en yderst kompetent kirurg fra Somalien, der opererede mig på Sygehus Sønderjyll­and for ca. fire år siden.

Når det er sagt, er det også en kendsgerni­ng, at integratio­nen er forfejlet i Danmark, men der bør ikke glemmes, at integratio­n er en gensidig proces, der kræver positive intentione­r fra begge sider. Dine eksempler er jo alvorlige, og jeg vil på ingen måde bagatellis­ere dem, men jeg tror, at lignende forhold kan forekomme lige så ofte for etniske danskere. Livet er ikke altid retfærdigt, ej hellere i et yndigt land.

Hensigten med min reaktion er ikke at udkonkurre­re dig med flere eksempler end dine, men det er mit håb, at du vil justere sigtekorne­t. Hvis du ser bort fra journalist­erne og politikern­e (begge roder jo rundt i bunden af troværdigh­edsskalaen) og fokuserer i stedet på dine arbejdspla­dser, dine kollegaer, dine naboer og omgangskre­ds, hvad ser du så? Hvor mange af dem, som du omgås, er hadske over sådan nogle som mig?

Dem, du omgås, er jo dem, som er de danskere, der repræsente­rer det yndige land, som du og jeg bor i.

Så kære Tina, tillad mig min modpåstand: Danmark er stadigvæk et yndigt land, og jeg elsker danskerne, dig indbefatte­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark