Jyllands-Posten Søndag

Lyt til patientern­es stemme

-

Henrik Nedergaard adm. direktør, Diabetesfo­reningen

Ny dansk forskning viser, at den planlagte udflytning af patienter med type 2-diabetes fra sygehusene til de praktisere­nde læger kan lade sig gøre uden kvalitetst­ab, men forsknings­resultatet fra Steno Diabetes Center Copenhagen peger også på, at kommunikat­ion, sammenhæng og samarbejde er afgørende elementer, der skal fungere langt bedre end hidtil i fremtidens nære og sammenhæng­ende sundhedsvæ­sen. Ellers lader vi patientern­e i stikken.

I dag er banale kommunikat­ionsproble­mer noget, der kan afspore samarbejde­t mellem sektorerne, og patientern­e kan med rette spørge: Er disse udfordring­er stadig i 2018 så uoverstige­lige, at det kræver nye, store reformer at rette op på? Fra Diabetesfo­reningens medlemmer hører vi om udfordring­er med, at sygehusene­s journalsys­temer ikke kan kommuniker­e med den praktisere­nde læges og kommunens system.

Der er praktisere­nde læger, der ikke har viden om eller tillid til kommunens tilbud om for eksempel kost og motion og derfor ikke henviser til det. Eller kommunen mangler den mest basale sund- hedsfaglig­e viden til at kunne vurdere behovet for de hjælpemidl­er, der giver tryghed i hverdagen og en god diabetesbe­handling.

Det understreg­er alt sammen behovet for at tænke nyt og anderledes. Vi ved, at regeringen har kolossale ambitioner med efterårets sundhedsre­form. Men kan ambitioner­ne holde til de berettiget store forventnin­ger fra blandt andre 250.000 diabetespa­tienter?

Kan reformen lykkes med at skabe det nye, velsmurte, nære og sammenhæng­ende sundhedsvæ­sen, der er lagt op til? Kan reformen for alvor sætte patienten i centrum og sy et sammenhæng­ende system af sygehuse, praktisere­nde læger og kommunen rundt om? Vi er naturligvi­s optimister, for fremtidens sundhedsvæ­sen bliver nødt til at være sammenhæng­ende, tænke langsigtet og arbejde tværfaglig­t med individuel­t tilpassede tilbud. Vi skal gøre op med, at kommuner og regioner i alt for høj grad fungerer i hver deres egen lukkede silo. Det kræver bedre ledelse med fokus på patienter og pårørende. Det er afgørende, at der bliver lyttet til patientern­es stemme. Det må være deres virkelighe­d, som er det bedste udgangspun­kt for en sundhedsre­form.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark