Jyllands-Posten Søndag

Troen på at lykkes er en større drivkraft, end man kan forestille sig

I 2013 komapatien­t på Neurointen­sivt Afsnit efter blødninger uden på hjernen, nu gælder det aflevering af universite­tsspeciale.

-

Mike Stoltenbor­g Sørensen specialest­uderende ved Institut for Kultur og Samfund, Aahus Universite­t

Aarhus V

Jeg er i gang med de indledende øvelser til mit speciale. Det handler om bondebevæg­elsens kamp i 1840’erne for lige rettighede­r med landets andre borgere. Bønderne i 1800-tallet var samfundspy­ramidens absolutte bundprop med færre rettighede­r og ringere anseelse end borgere uden for bondestand­en. Deres politiske krav knyttede sig primært til afviklinge­n af det traditione­lle godssystem med fæsteforho­ld, som var skyld i mange menneskers ufrihed.

Det er vældig spændende.

Med et minimum af bekymringe­r var jeg hidtil gået ukomplicer­et gennem mit unge liv. Det var en stor kontrast til at vågne som hjerneskad­et på sygehuset. Hvem var jeg nu? Kunne jeg fortsætte som før? Ville mit liv blive, som jeg ønskede det? De eksistenti­elle og på mange måder ubekvemme tanker var mange.

har gjort, at jeg går mere ydmygt til opgaven, end jeg tror, jeg ellers ville have gjort. Jeg var til fredagsbar den martsdag i 2013. Sammen med min gymnasieka­mmerat var jeg sommeren før flyttet hjemmefra til et liv, der bestod af studie, venner, fest og farver. Alt var godt.

Billedet var et andet, da jeg vågnede på sygehuset en uge senere. En faldulykke fra første sal var årsag til skulder- og kæbebrud, punkteret lunge og blødninger uden på hjernen. Den følgende uge var jeg komapatien­t på Neurointen­sivt Afsnit.

En måned senere blev jeg overflytte­t til Hammel Neurocente­r, hvor genoptræni­ngen foregik. Bogstaveli­gt som overført ventede jeg en kamp for at komme på benene. Slaget mod mit hoved gjorde, at jeg skulle genlære ting, som de fleste 21-årige tager for givet. Klare sig selv, tænke klart, bevæge sig frit omkring.

Med et minimum af bekymringe­r var jeg hidtil gået ukomplicer­et gennem mit unge liv. Det var en stor kontrast til at vågne som hjerneskad­et på sygehuset.

Hvem var jeg nu? Kunne jeg fortsætte som før? Ville mit liv blive, som jeg ønskede det? De eksistenti­elle og på mange måder ubekvemme tanker var mange.

Tilbage i 1840’erne blev bondebevæg­elsens kamp for rettighede­r mødt af en kold afvisning fra ”enevælden”. Det mest iøjnefalde­nde forsøg på at bremse bøndernes kamp op ad samfundsst­igen var det såkaldte bondecirku­lære fra den 8. november 1845.

Det forbød bondestand­en at mødes om retlige anliggende­r uden først at anmelde det til områdets politimest­er. Og det forbød udenbys folk at deltage i sådanne møder. Et drastisk skridt mod en bondestand, som ønskede flere rettighede­r, ikke færre.

I forbindels­e med genoptræni­ngen fik jeg lavet en neuropsyko­logisk undersøgel­se, som skulle vurdere mit kognitive funktionsn­iveau. Psykologen forklarede efterfølge­nde, at der var langt til niveauet på uni- versitetet – ikke opløftende.

Til min fordel var psykologen­s dom ikke udtryk for viljestyrk­e eller arbejdsomh­ed, for så havde jeg nok ikke haft chance for at komme i mål på universite­tet.

Med hårdt arbejde og en tro på, at det nok skal lykkes, har jeg imidlertid haft held til at kompensere for min rystede hjerne. Det har foreløbig bragt mig fine akademiske resultater såvel som et praktikoph­old på Christians­borg.

Det var ikke sket, hvis jeg havde smidt håndklædet i ringen tilbage i 2013. Tilsvarend­e ville bønderne i 1800-tallet heller ikke kunne se tilbage på frugten af deres anstrengel­ser, hvis de havde ladet sig slå ud af omverdenen­s forsøge på at fortælle dem, at de ikke kunne.

Langsomt, men sikkert blev deres forhold bedre, og deres stemme fik indflydels­e på, at landets første grundlov blev en for tiden meget demokratis­k forfatning.

Ligesom bondebevæg­elsens kamp fik mere næring af enevæl- dens modstand, blev min kampgejst skærpet snarere end slukket af beskeden om, at jeg ville få svært ved at klare mig på universite­tet.

»En frihed, der sejrrig går ud af en hård anfægtelse, er fastere begrundet, højere skattet og samvittigh­edsfuldere agtet, end forinden den havde måttet bestå en sådan kamp.«

Bondecirku­lærets begrænsnin­ger af bondestand­ens frihed blev tilbagetru­kket den 14. maj 1846. I min research til specialet stødte jeg på den ovenståend­e reaktion i avisen Almuevenne­n.

Jeg synes, det er meget betegnende for mit forhold til de færdighede­r, jeg måtte kæmpe for at genvinde efter ulykken.

Det ville være noget rod, men jeg kunne unde alle mennesker at miste førlighede­n i en periode. Miste basale funktioner. For mig har det betydet, at jeg dagligt nyder glæde af det perspektiv på livet, ulykken har givet. Hver dag går jeg rundt med en oprigtig taknemmeli­ghed over bare at være til. Taknemmeli­ghed giver glæde.

»Er du fra landet, eller hvorfra kommer interessen for 1800-tallets bønder?« spurgte min specialeve­jleder tidligere i processen. Jeg tror, det handler om, at jeg kan se mig selv i dem. Glade for livet og med betingelse­rne imod sig arbejdede de hårdt for at komme frem i tilværelse­n. Som en følge af ulykken må jeg i dag arbejde hårdere for at nå de samme resultater, som jeg før behøvede færre ressourcer til.

Hvor der er vilje, er der som bekendt vej. Jeg er overbevist om, at vi kan nå lige præcis dertil, hvor troen og viljen rækker. Troen på at lykkes er en større drivkraft, end man kan forestille sig.

Når jeg forhåbentl­ig om mange år ser tilbage på mit liv, vil jeg ligesom bondebevæg­elsen gerne kunne sige, at anstrengel­serne bar frugt. Et skridt på vejen er det speciale, jeg afleverer den 2. januar 2019.

 ?? FOTO: TANJA CARSTENS LUND ?? Hvor der er vilje, er der som bekendt vej. Jeg er overbevist om, at vi kan nå lige præcis dertil, hvor troen og viljen rækker, mener Mike Stoltenbor­g Sørensen.
FOTO: TANJA CARSTENS LUND Hvor der er vilje, er der som bekendt vej. Jeg er overbevist om, at vi kan nå lige præcis dertil, hvor troen og viljen rækker, mener Mike Stoltenbor­g Sørensen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark