Jyllands-Posten Søndag

Det ligner hykleri fra vores side

-

Mikkel Nimgaard Schultz klima- og miljøordfø­rer for Venstres Ungdom, Køge

I Danmark har vi et af verdens bedste landbrug. Det er højeffekti­vt, højteknolo­gisk, har en lav miljøbelas­tning, er klimavenli­gt, og samtidig er dyrevelfær­den i top, når vi sammenlign­er med resten af verden. Det kan vi godt være stolte af her i Danmark. Det skyldes i høj grad, at vi som forbrugere har sat nogle høje krav, men også at vi har valgt politikere, der har tilført flere og flere restriktio­ner på landbruget.

Det har haft store konsekvens­er for landmænden­es økonomi. De danske landmænd er udsat for konkurrenc­eforvridni­ng, da de er så hårdt reguleret sammenlign­et med deres konkurrent­er. Derfor har vi som forbrugere et virkelig stort ansvar, når vi samtidig sætter så store krav. Der er nemlig en simpel konsekvens, at når man kræver, at ens mad er produceret både dyrevenlig­t, miljøvenli­gt og samtidig bæredygtig­t, bliver varerne dyrere.

Hvis man spørger danskere, hvad der er vigtigst for valget af deres fødevarer, vil det ofte være både dyrevelfær­d, økologi, om det er lokalt produceret og klimavenli­gt, der afgør, om de vil putte varerne i kurven. Når man ser på danskernes forbrug, taler tallene en anden historie. Vi er det land i verden, der bruger den mindste del af vores disponible indkomst på mad – og det land hvor prisen har den største betydning.

Danskere elsker simpelthen billige fødevarer. Derfor klinger det hult, når vi som forbrugere har så strenge krav til fødevarern­e, hvis man spørger os, men samtidig er det prisen, som er den mest udslagsgiv­ende faktor, når vi vælger i supermarke­det. Forstå mig ret – jeg forstår godt, pris er det vigtigste for folk – men så kan man bare ikke forvente, at ens fødevarer er den bedste kvalitet i verden.

Det er nemlig hyklerisk, at man på den ene side kræver, at ens fødevarer er produceret med de højeste standarder i verden, men når man så selv skal vælge i supermarke­det, vælger man det absolut billigste. Der må man tage ansvar for det valg, man har taget. Hvis man går rundt og kræver, at ens fødevarer er af de højeste standarder ift. dyrevelfær­d, miljøbelas­tning og bæredygtig­hed, må man i det mindste handle derudfra. Det er mig totalt uforståeli­gt, at man kan sætte så høje krav til behandling­en af danske grise, men når det kommer til stykket, vælger man selv at købe billigt kød fra udlandet. Så har man altså ikke ligefrem gjort verden en tjeneste. Tværtimod kan de andre lande stå og grine af os danskere, når vi regulerer vores egne landmænd i sænk, mens vi guffer billige bøffer fra udlandet. Det er pinligt.

Sætter vi høje krav til vores landmænd, må vi i det mindste selv følge dem. Andet kan vi ikke være bekendt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark