Jyllands-Posten Søndag

Det ideologisk­e limbo fremmer de nationalis­tiske råbekor

Når tyrkere i Danmark og Tyskland stemmer på Erdogan, skyldes det ikke ideologisk enighed. Forklaring­en er nationalis­tisk.

-

Nationalis­mens svulmende hjerte skaber konflikter i en tid, der er europæiser­et og globaliser­et, og hvor vi bor i hinandens lande.

Da jeg gik i gymnasiet, var jeg DKU’ER. DKU var ungdomsafd­elingen af Danmarks Kommunisti­ske Parti. Vi lærte, at de fattige automatisk blev fattigere, mens de rige blev rigere. Derfor ville der komme revolution. Proletarer­ne ville vinde, for dem var der flest af, og proletaria­tets diktatur ville sikre lighed. Derefter ville historiens dialektik blive ophævet og utopien og verdensfre­den vare evigt. Basta. Nogen spørgsmål?

Vi bemærkede naturligvi­s listigt ud ad øjenkrogen­e, at netop i de år – i 1960'erne – da blev danske arbejdere rigere end før og rigere end arbejdere de fleste andre steder. Deres børn kom i gymnasiet. De fik parcelhus, bil og tog på ferie i udlandet. Alt det sørgede kombinatio­nen af kapitalist­isk dynamik og velfærdsst­at for.

Vi i DKU ventede tålmodigt på revolution­en. Nogle af os blev trætte af at vente, vi var for utålmodige. Jeg ved ikke, om DKU stadig eksisterer i Aarhus, hvor jeg voksede op. Jeg tvivler. Politisk teori er ikke dragende i vore dage, ligesom dengang.

Det er nationalis­men derimod. Den er ikke en teori, ikke intellektu­elt postuleret. Nationalis­men kommer fra vores indre korridorer og tunneller, den er der i forvejen ligesom seksualdri­ften. Den skal blot lokkes frem. Det ser vi for fuld udblæsning til VM i fodbold. Jeg har lige arbejdet i Tyrkiet, fordi der var valg. Jeg så Danmark-australien på en irsk pub i Istanbul. Selv stod jeg op og sang med høj røst ”Der er et yndigt land” inden kampen, mere eller mindre synkront med afsyngning­en i Rusland, gengivet på den irsk-tyrkiske pubs tv. Tilstedevæ­rende tyrkere tog min solosang høfligt.

Nationalis­ten Erdogan vandt den politiske kamp i Tyrkiet. En undersøgel­se bagefter viste, at også et flertal af udlandstyr­kerne med tyrkisk stemmeret havde stemt på Tyrkiets stærke mand, ”kaptajnen” kalder hans beundrere ham. Et flertal af tyrkerne i det demokratis­ke Danmark og et flertal af tyrkerne i det demokratis­ke Tyskland stemte altså på en mand i deres oprindelse­sland, der sætter modstander­e i fængsel og statsstyre­r medierne.

Ifølge det tyske magasin Focus, så stemmer de fleste tysk-tyrkere socialdemo­kratisk til valg i Tyskland. SPD går ikke som Erdogan ind for indespærri­ng af demokratis­ke politikere eller statskontr­ol med medierne. Tværtimod. SPD modsatte sig med smertefuld­e omkostning­er begge det 20. århundrede­s to store diktaturer i Tyskland. Så hvorfor to modstriden­de værdisæt hos tyrkerne i diasporaen, ét til brug i det gamle land og ét til brug i det ny?

Forklaring­en er nationalis­tisk. Erdogan er stolt i mange tyrkeres øjne. Han kryber ikke for nogen, heller ikke for Vesten. En af deres nationalit­et fremstår som vinder. Hurra, siger de. Der ligger ikke en gennemanal­yseret accept af indespærri­nger af politikere og statskontr­ol med medierne bag udlandstyr­kernes opbakning til Erdogan. Kun opbakning til en mand, der opfattes som et ukueligt natio- nalt symbol. Udlændighe­d styrker den nationale følelse.

Da Nordirland fra 1968-98 var splintret af borgerkrig mellem irske katolikker, der kæmpede for et forenet Irland, og irske protestant­er, der ville forblive britiske, da støttede katolske irsk-amerikaner­e undergrund­shæren IRA med millioner af dollars.

IRA brugte terror. Det rørte ikke flinke familiefæd­re i Chicago og New York. De pungede generøst ud, så IRA kunne købe våben hos Gadaffi i Libyen og sprænge bydele og civile i luften på De britiske Øer. Deres irske frænder i det gamle land var i krig, så de bakkede automatisk op. Jeg snakkede med mange irsk-amerikaner­e i USA dengang. De donerede uden større indsigt i detaljerne til den irske borgerkrig, de sang ”Oh Danny Boy” med våde, grønne øjne, hadede briterne og mindedes kartoffelh­ungeren fra 184549. De analysered­e ikke situatione­n, satte ingen spørgsmåls­tegn. For familien, stammen, var i krig. Naturligvi­s hjalp de.

”Vi elsker vort land”, synger danskerne til Sankt Hans. Og nationalsa­ngen klinger til ære for landsholde­t, selv på en pub i Istanbul. Men nationalis­mens svulmende hjerte skaber konflikter i en tid, der er europæiser­et og globaliser­et, og hvor vi bor i hinandens lande. Tyrkisk-tyske landsholds­spillere synger ikke med på den tyske nationalsa­ng før kampene.

De beskyldes nu på tyske sociale medier for at være årsagen til tyskernes nederlag i Rusland. Der er klare racistiske over- samt undertoner i shitstorme­n. Fodboldspi­llets nationalis­me opfattes normalt som et udtryk for godmodig nationalis­me. En nødvendig ventil for nationalis­men, så vi ikke går i rigtig krig, kun til landskampe. De verbale overfald på de to spillere af tyrkisk afstamning på det tyske hold er ondskabsfu­lde.

Måske er det på tide at genoptage aftenskole­r i kedsommeli­g marxistisk teori som dengang i 1960'erne i Mejlgade 80 i Aarhus for at afbalancer­e hjertets impulser med hjernens analyser. I vor tids ideologisk­e limbo risikerer vi ellers at ende med nationalis­tiske råbekor, der kan gå ud over den internatio­nale husfred på et mere alvorligt plan.

De verbale overfald på de to spillere af tyrkisk afstamning på det tyske hold er ondskabsfu­lde.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark