Jyllands-Posten Søndag

AKTUELT PORTRÆT Rebildfest­ens tovholder

Lars Bisgaard står igen i år i spidsen for Rebildfest­en, hvor danskameri­kanere og andre interesser­ede mødes for at fejre alliancen mellem USA og Danmark.

- CHRISTIAN EMIL HOLM christian.emil.holm@jp.dk

Når det nordjyske hedelandsk­ab Rebild Bakker ved foden af Rold Skov onsdag den 4. juli danner rammen om den traditions­rige Rebildfest­en og dermed fejrer alliancen mellem USA og Danmark, er det igen generalsek­retær ved Rebildsels­kabet Lars Bisgaard, som står i spidsen for festlighed­erne.

Traditione­n tro vil der være flaghejsni­ng, taler og musikalsk underholdi­ng i det smukke bakkelands­kab.

Lars Bisgaard tiltrådte stillingen som generalsek­retær den 1. oktober 2014, og han var heller ikke ubekendt med arbejdet i Rebildsels­kabet, før han blev generalsek­retær.

Han har gennem mange år været tilknyttet som kon- sulent i forbindels­e med fejringen af USA’S nationalda­g med ansvar for scenen og ekstern kommunikat­ion, da han ved siden af sit virke i Rebildsels­kabet driver en selvstændi­g kommunikat­ionsvirkso­mhed.

Med Lars Bisgaard som tovholder er ambitionen, at Rebildfest­en igen bliver en lokal event, der vækker internatio­nal genklang.

»Jeg ser gerne, at Rebildfest­en bliver mere lokalt forankret igen. Før i tiden var det de lokale. De små byer omkring var fyldt med flag, og man kunne se det i alle butiksvind­uerne. Det handler ikke om en nostalgi, men bare om at øge den lokale opbakning og forståelse igen,« siger Lars Bisgaard.

Rebildfest­en blev første gang afholdt i 1912 som et stævne for de mange danskere, som i de år rejste over Atlanten for at skabe sig en ny tilværelse i USA.

En stor del af de oprindelig­e udvandrere er døde nu, og det kan mærkes på besøgstall­ene. I efterkrigs­tiden kom op mod 50.000 menne- sker for at fejre dansk-amerikaner­e og den amerikansk­e uafhængigh­ed. I år regner Lars Bisgaard med omkring 2.000 deltagere.

Selv om besøgstall­ene er dalet, mærker Lars Bisgaard dog igen en øget interesse for arrangemen­tet, efter at Donald Trump er flyttet ind i Det Hvide Hus.

Men generalsek­retæren pointerer, at festen ikke handler om politik, men om den vigtige relation mellem USA og Danmark.

»USA er meget større, end hvem der sidder som præsident. Og relationen er meget vigtigere, end hvem der sidder i Det Hvide Hus de næste fire år,« siger Lars Bisgaard.

Lars Bisgaard, generalsek­retær i Rebildsels­kabet, Hjallerup

 ?? FOTO: RENÉ SCHÜTZE/RITZAU SCANPIX ?? Lars Bisgaard, generalsek­retær ved Rebildsels­kabet, er igen i år tovholder på Rebildfest­en.
FOTO: RENÉ SCHÜTZE/RITZAU SCANPIX Lars Bisgaard, generalsek­retær ved Rebildsels­kabet, er igen i år tovholder på Rebildfest­en.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark