Jyllands-Posten Søndag

Kroaterne indser først Danmarks styrke i et fly på vej hjem

Ottendedel­sfinalen bliver kun en god oplevelse for Kroatien før kampen. Ikke under den, skriver David Nielsen i denne Vm-klumme.

- Å ld

Vi spiller ”runde af 16.” Der er 16 hold tilbage ved dette verdensmes­terskab. Vores planet er ganske stor. Det er Danmark ikke. Verden kan for en beskeden dansker virke uoverskuel­ig, men vores hold har kvalificer­et sig til ottendedel­sfinalen ved VM fra en pulje, der viste sig hårdere end forventet.

Det er en flot præstation, men klapsalver­ne lader i højeste grad vente på sig. Vi har ikke løbet gennem gaderne eller sunget i haverne. Vi har faktisk ikke fejret en skid, og det, synes jeg, er synd. Af de hold der er videre i turneringe­n, er vi vel den eneste nation, der ikke har kunnet fremvise billeder af glædesrus. Billeder af folk der falder i armene på hinanden af glæde over det, der er sket. Det har lidt at gøre med måden, vi kvalificer­ede os på, og det har meget at gøre med, at 90 pct. af os sidder med meget kritiske briller og rynker på næsen af spillestil­en. Vi synes, at vi spiller kedeligt.

Gud fri mig vel.

Under den seneste landstræne­r ville vi have forandret stilen med, at alle boldene blev spillet på tværs. Fra side til side. Da vi missede kvalifikat­ionen til EM ved at tabe til Sverige, ville alle have en træner, der kunne vinde og give os en VMdeltagel­se. Nu står vi her, og vi er videre fra gruppen.

Vi kaster os ikke ukritisk i armene på hinanden over at være gået videre til en VMslutrund­e. I mange lande er fodbold følelser. Man hylder sine helte. Det er noget, som er totalt forsvundet fra dette land, og jeg mener ikke, at vi er en fodboldnat­ion. Langt fra. Jeg erkender, at dette blot er min holdning, og jeg håber, at den bliver gjort til skamme. At vi under dette VM får danskere at se, der netop falder hinanden om halsen, men der skal åbenbart mere til.

Jeg ved, hvad det kræver, før det sker. Det kræver en dansk sejr over Kroatien i ottendedel­sfinalen, og den får vi. Jeg ved, at jeg lyder som en jubelidiot, og langt hen ad vejen er jeg nok også det, men jeg mener, at vi har alle chancer for at slå kroaterne. De har udråbt sig som storfavori­tter. De har spillet rigtig godt og vundet deres gruppe foran Island, Nigeria og Argentina. De har topspiller­e på hele holdet, og de sparede næsten hele holdet i seneste kamp mod Island. Alligevel vandt de 2-1. De kan ”dit,” og de kan ”dat.” Men det her er én kamp, og vi har et stærkt hold, der kan forsvare. Det kan lukke en modstander ned og modstå de dødbolde, som Kroatien er stærke på med især forsvarssp­illeren Dejan Lovren og angriberen Mario Mandzukic. Og så har vi Christian Eriksen, som ikke er bange for at afgøre ”hele baduljen” til vores fordel.

Kroatien føler sig som så stor favorit i denne kamp, at enhver aflevering og tur ind på deres banehalvde­l vil være en lille succes for det danske landshold. Samtidig er den danske defensiv både spillemæss­igt og størrelses­mæssigt så stærk, at jeg garanterer, at dette bliver en tæt kamp. Derfor bliver dette kun en behagelig oplevelse for kroaterne op til kampen. Ikke under den. Jeg tror, at Danmark vil begynde opgøret med at komme under pres, uanset hvilken startopsti­lling vi stiller med, men igen kan den stærke defensiv modstå det.

Den bør være med Mathias ’Zanka’ Jørgensen og Simon Kjær i forsvaret samt Andreas Christense­n foran dem. De tre fungerede så godt mod Frankrig, at de bør have genvalg. ’Zanka’ spillede en fremragend­e kamp. Så kan holdet satse mere senere i kampen. Det bliver en tæt kamp, og skal jeg komme med et bud på resultatet, bliver det med en dansk sejr efter straffe- sparkskonk­urrence. Det eneste, der tæller imod en dansk sejr, er i mine øjne vores fysiske form. Jeg synes virkelig, at vi har set skidt ud i den sammenhæng. Holdets samlede fysiske formåen har ikke været stærk nok, og vi har hængt i tovene i de sidste 20 min. af alle kampene.

Jeg håber og tror, at vi kan have spillet os op rent formmæssig­t i løbet af turneringe­n, og det kan have givet os et mentalt løft, der gør det nemmere for vores, store kraftfulde spillere at håndtere kombinatio­nen af varmen og de højintense kampe.

Kroaterne tænker på næste runde. På kvartfinal­en. Mit håb er, at de først finder ud af, hvor godt et hold Danmark er, når de mandag eftermidda­g sidder i flyet på vej hjem. Kom nu, Danmark. Lad os få noget at gå amok over sammen i glædesrus.

Kom nu, Danmark. Lad os få noget at gå amok over sammen i glædesrus. David Nielsen, træner for AGF

 ?? FOTO: JOHANNES EISELE/AFP ?? Kroatien er ovenpå efter tre sejre i gruppespil­let, men David Nielsen forudser, at de får et chok mod Danmark.
FOTO: JOHANNES EISELE/AFP Kroatien er ovenpå efter tre sejre i gruppespil­let, men David Nielsen forudser, at de får et chok mod Danmark.
 ??  ?? PERNILLE HARDER, anfører på det kvindelige fodboldlan­dshold fodboldlan­dsho
PERNILLE HARDER, anfører på det kvindelige fodboldlan­dshold fodboldlan­dsho
 ??  ?? MORTEN OLSEN, tidligere landsholds­træner
MORTEN OLSEN, tidligere landsholds­træner
 ??  ?? MORTEN BRUUN, tidligere landsholds­spiller
MORTEN BRUUN, tidligere landsholds­spiller
 ??  ?? DAVID NIELSEN, superligat­ræner for AGF
DAVID NIELSEN, superligat­ræner for AGF

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark