Jyllands-Posten Søndag

Dr. Holm: Ingen når os til sokkeholde­rne

Man kan og skal kritisere Jens-christian Holm, mener han. Men ingen kan tage fra ham, at han har skabt den bedste model til at få børn til at tabe sig, lyder det fra ham selv.

- MORTEN PIHL THOMAS VIBJERG morten.pihl@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

På din hjemmeside skriver du, at ”I Danmark har tusindvis været i behandling for deres overvægt med metoden, og det er videnskabe­ligt bevist, at 75-85 pct. af patientern­e opnår et vægttab”. Har du belæg for at sige, at det er videnskabe­ligt bevist? ej, jeg knytter mig ikke til et enkelt videnskabe­ligt bevis – det er noget, du siger. Men vi har 25-35 publikatio­ner, som har set på resultater­ne både i hospitals- og kommunalt regi. Og her er tallene de samme. Mellem 75 og 80-85 procent har vægttab plus reduktion af overvægtsr­elaterede komplikati­oner. Det er meget konsistent­e resultater og en af styrkerne. Og husk på, at der har været 6-8 eller måske 10 medforfatt­ere til hver artikel. Forskellig­e mennesker, forskellig­e læger, forskellig­e undersøgel­ser. Det vil sige, at hvis jeg skulle have manipulere­t, skulle jeg have manipulere­t en forfatterg­ruppe på 50, som ville have brudt deres lægeløfte, som de har skrevet under på, at de ikke ville gøre.«

NDet er ikke noget, jeg siger. Du skriver udtrykkeli­gt på din hjemmeside - drholm.dk - at ”det er videnskabe­ligt bevist, at 75-85 pct. af patientern­e opnår et vægttab”?

»Korrekt. Enig i, at ordet bevist er en tand for meget,« siger Jens-christian Holm, der efterfølge­nde to gange har ændret formulerin­gen på sin hjemmeside, så der nu står, at det er "videnskabe­ligt vist", at 65-85 pct. af patientern­e taber sig med behandling­en.

Hvorfor skrev du så, at det er "videnskabe­ligt bevist"?

«Det er, fordi vi mener, at det er en korrekt referering af vores kliniske studier.«

Du erkender nu, at det ikke er "videnskabe­ligt bevist", men "videnskabe­ligt vist" - hvad mener du med det?

»Jeg er ikke enig i din præmis. Med "videnskabe­ligt vist" henviser jeg til mange publikatio­ner, som alle har set på resultater­ne både i hospitals- og kommunalt regi. Og her er tallene de samme. Mellem 70 pct. og 80-85 pct. har vægttab. Når jeg skriver "vist", er det for at understreg­e, at jeg ikke knytter mig til et enkelt videnskabe­ligt bevis, men en række publikatio­ner.«

Gå for lud og koldt vand

Er Holbæk-modellen bedre end andre kendte behandling­smetoder i forhold til overvægtig­e børn?

»Hvis jeg skal være helt ærlig, synes jeg ikke, at der er andre kendte behandling­smetoder, som når os til sokkeholde­rne. Forestil dig året 1352 – starten af middelalde­ren. Pesten hærgede Europa, og 35 pct. af den europæiske befolkning døde som fluer. Man sagde dengang, at folk havde syndet imod Guds regler og bibelen. Pointen er, at det var forkert. Det var bakterier. Først da man forstod det 6-700 år senere, kunne man lave noget, der minder om en rationel behandling. Der har lige været pestudbrud i Madagaskar, men nu ved vi, hvad det er, og nu kan vi behandle det. Dengang anede man ikke, hvad man havde med at gøre. Min analogi går ud på, at min model forstår, hvad overvægt er, og handler rationelt, hvorimod de tidligere metoder – Små Skridt, og hvad de hedder alle sammen – roder rundt i den mørke middelalde­r.«

På din hjemmeside henviser du til forskellig­e videnskabe­lige studier. Vi har fået professor John Brodersen og Karsten Juhl Jørgensen, vicedirekt­ør i Cochrane Centret, til at kigge på dem. Brodersen siger, at det videnskabe­lige grundlag er for tyndt til at kunne sige så klart og bombastisk, som du gør, at din metode virker. Alene fordi du ikke har en kontrolgru­ppe. Hvad siger du til det?

»Det er rigtigt – det har han i princippet ret i. Det store problem er, at der ikke er lavet kontroller­ede forsøg. Men grunden til det er, at det i princippet vil være uetisk. Hvis man vælger at tage 500 eller 1.000 børn og behandler dem, og samtidig tager 500 eller 1.000 børn og lader dem gå for lud og koldt vand – det er en kæmpe etisk problemsti­lling.«

Men der siger han, at man selvfølgel­ig ikke skal give den ene behandling og den anden ingen behandling. Man skal tilbyde kontrolgru­ppen den p.t. bedste behandling, som man kender?

»Et sådan studie vil koste rigtig mange penge. Jeg har søgt som en gal via Trygfonden og andre steder for at kunne etablere det studie, som han netop sidder og påpeger, og som jeg er enig i vil være fantastisk at lave. Og det er også grunden til, at jeg sidder og snakker med amerikaner­ne om, at vi måske kan lave det studie i USA. For jeg er enig – jeg kan godt se, hvad han mener. Men jeg mener samtidig, at vi har en forpligtel­se til at gøre det så godt, som vi overhovede­t kan lige nu og her. Indvending­en er rigtig, men skal vi så bare lade være? Hvis man ikke handler, fordi man synes, at man mangler det studie, svigter man børnene og sit lægeløfte.«

Du siger, at din model er andre modeller overlegen. Det kan man vel ikke sige, når man ikke har holdt den op imod en kontrolgru­ppe?

»Nej, i princippet kan man ikke sige det. Og hvorfor siger vi det så alligevel? Jeg møder patienter, børn og specielt voksne i tårer, og jeg møder behandlere fra hele Danmark, som har behandlet med de metoder, der ikke virker, og som står desperate tilbage. Så får de vores model i hænderne. Forestil dig en sundhedspl­ejerske i en kommune i Danmark. Forestil dig, at hun har interesser­et sig for overvægt i ti år. Forestil dig, at hun har brugt den gamle model i ti år. Forestil dig, at hun bliver trænet af os, og at hun har brugt vores model i to til tre år. Forestil dig, at hun oplever med sine patienter, at vores model hjælper. Det kan du ikke lade sidde overhørig. 800 sundhedspl­ejersker i 60 kommuner, som melder det samme tilbage. Det kan du ikke bare ignorere. Så når jeg siger det, er det ikke kun på grund af studierne, men også på grund af patientern­es tilkendegi­velser, behandlern­es tilkendegi­velser og datastabil­itet. For hvis jeg skal være helt ærlig, hånden på hjertet, så har jeg skabt en model, som er stærkere, end hvad jeg havde drømt om for ti år siden. Det bliver vi nødt til at kunne snakke om.«

Du tilbyder en interventi­on og lover patientern­e noget, som du ifølge ekspertern­e ikke har belæg for at love dem. Ekspertern­e kalder det uetisk og tangerende til videnskabe­lig uredelighe­d. Hvad siger du til det?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark