Jyllands-Posten Søndag

- støtter og Ungarns regering

-

samarbejde til en for høj kurs. Soros satte penge på, at pundet ville falde, og gik i gang med at spekulere imod pundet. Briterne forsøgte at holde pundet oppe med støtteopkø­b og høje renter, men måtte på ”den sorte onsdag” i september 1992 give op, lade pundet falde og trække sig ud af valutasama­rbejdet. Soros gik derfra med omkring en milliard pund. Hans enorme formue har været grobund for mange konspirati­onsteorier og falske historier.

En typisk skabelon er denne: Soros giver en hjælpende (økonomisk) hånd til en sag, men så ændres historien til, at han faktisk er en dukkefører, der styrer det hele. Det være sig abort i Irland, revolution­erne i Georgien og Ukraine eller kampen mod korruption i Rumænien, hvor det fra regeringsk­redse lød, at Soros stod bag massive demonstrat­ioner og havde betalt både voksne, børn og hunde for at møde op.

Hans støtte (som siden blev tilbagebet­alt) til ja-siden i den irske abortdebat, blev både gjort til, at han styrede ja-kampagnen, og i mere ekstreme tilfælde, at han ville tjene penge på at »dræbe babyer«, hvis abort blev tilladt.

Tidligere i år udkom den britiske avis The Telegraph med en forsidehis­torie om, at Soros havde givet penge til en kampagne for at stoppe Brexit. Hans rolle i ”den sorte onsdag” er ikke glemt hos briterne, så overskrift­en lød: »Manden som ”knækkede Bank of England” i hemmeligt plot for at forpurre Brexit.«

Soros er siden da blevet brugt af hårdtslåen­de Brexit-tilhængere som et eksempel på den elite, der forsøger at standse Brexit.

Men forsiden skabte også stor debat, for den blev beskyldt for at give mindelser om antisemiti­ske stereotype­r om jøder, der reelt styrer verden.

Jødisk oprindelse drages ind

Soros blev født i jødisk familie i Ungarns hovedstad, Budapest, i 1930. Familien gjorde dog ikke en masse ud af det jødiske, havde skiftet navn og udgav sig for at være kristne, da tyskerne besatte Ungarn. Så

Soros havnede ikke i kz-lejr.

Efter krigen kom han til London, hvor han studerede og mødte førnævnte Popper. Efter flere servicejob, f.eks. som tjener, kom han i 1950’erne ind i en investerin­gsbank i London og arbejdede sig herefter op. Først i London, siden i New York.

Det jødiske drages ofte ind, når det handler om Soros. I maj i år var skuespille­ren Roseanne Barr, der støtter Donald Trump og er kendt fra titelfigur­en i tv-serien ”Roseanne”, i en Twitter-diskussion med Hillary og Bill Clintons datter, Chelsea. Barr skrev, at »George Soros er en nazist, der angav sine medjøder, så de blev myrdet i tyske koncentrat­ionslejre, og stjal deres velstand«. Hun har siden undskyldt, men teorien om, at Soros var nazikollab­oratør stortrives på sociale medier og er også blevet videregive­t på højreorien­terede amerikansk­e medier som Fox News og Infowars.

"Stop Soros"-loven

Intet sted er Soros mere omdiskuter­et end i Ungarn, hvor det nationalko­nservative Fidesz-parti regerer under ledelse af premiermin­ister Viktor Orban. Soros stillede ikke op til valget i april, men Fidesz lavede alligevel plakater med et manipulere­t foto, hvor Soros står sammen med opposition­spolitiker­e med påsatte boltsakse i hænderne – klar til at klippe grænsehegn­et ned.

Soros er kritisk overfor Fidesz' antiindvan­dringspoli­tik og har givet penge til organisati­oner, der bl.a. varetager immigrante­ns rettighede­r. Fidesz vandt i april og er nu ved at gennemføre en række stramninge­r over for menneskere­ttighedsgr­upper m.v., kaldet ”Stop Soros”-loven.

Loven sætter ind over for bl.a. illegal indvandrin­g og dem, der i meget bred forstand bistår med dette. OSF har meldt ud, at kontoret i Budapest nu flytter til Berlin som følge af det »repressive« politiske miljø i Ungarn.

Pressesekr­etær ved den ungarske ambassade i København, Peter B. Nagy, forklarer, at indvandrin­g udgør en stor risiko for Ungarn, så det er bydende nødvendigt at stramme op.

»Forsvaret for Ungarn kræver en handlingsp­lan, det er STOP Soros-lovpakken,« lyder det i en skriftlig kommentar, hvor han også afviser, at Soros jødiske ophav spiller en rolle:

»Den fremlagte nye lovpakke har intet med antisemiti­sme at gøre, men søger i stedet kun at modgå, hvad vi kalder Soros' forsøg på uretmæssig­t at ændre indvandrin­gspolitikk­en i Ungarn.«

Det svarer præcis til linjen fra Viktor Orban, som i øvrigt var liberal, før han blev nationalko­nservativ. Og gæt engang, hvordan Orban i 1989 fik mulighed for at læse på Oxford University i England? Såmænd på et stipendium fra George Soros.

Forsvaret for Ungarn kræver en handlingsp­lan, det er STOP Soros-lovpakken. Peter B. Nagy, pressesekr­etær, Ungarns ambassade i København

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark