Jyllands-Posten Søndag

»Tænk, hvis VAR blev indført i dit ægteskab«

Hvis man indførte det omdiskuter­ede VAR-SYstem i ægteskaber, ville der nok prompte blive uddelt en del røde kort. Måske har vi det bedst med, at nogle ting - også de tvivlsomme - får lov til at gå under radaren.

-

»Og hvad mener du i øvrigt om Var-systemet,« kunne jeg høre mig selv spørge, da jeg tilfældigt stødte ind i en kammerat på gaden. Selvfølgel­ig havde han en holdning til det. Han er klart for. Personligt har jeg det svært med VAR.

Til dem, der nu sidder og rynker på næsen og tænker: »Hvad snakker manden om?«, kræver denne indledning en forklaring.

VAR er det nye videooverv­ågningssys­tem, som Det internatio­nale fodboldfor­bund FIFA har indført under det aktuelle fodboldver­densmester­skab i Rusland. VAR skal sikre, at dommeren via en tvskærm kan orientere sig om spillet på banen, hvis der er tvivl om nogle hændelser. Det kan f.eks. være, han har overset et straffespa­rk eller en svinestreg på banen, der burde føre til en udvisning af synderen.

På stadion render spillere og trænere konstant rundt og tegner en imaginær firkant i luften for at påvirke dommeren til at stoppe spillet for at løbe ud til tv-skærmen. Her får han så kontakt med et kontrolcen­ter befolket af andre dommere, der hjælper ham med at tolke spillets gang, inden han træffer den endelige afgørelse. Overskrift­en med fede typer er, at VAR skal sikre, at retfærdigh­eden sker fyldest.

Aldrig før er der blevet dømt så mange straffespa­rk under et VM som i denne turnering. Tankevække­nde.

Jeg bilder mig selv ind, at jeg gennem livet – indtil videre er det blevet til 57 år – har opført mig nogenlunde an- stændigt. Jeg har aldrig været i alvorlig konflikt med myndighede­rne eller været forfulgt af internatio­nale forbryderb­ander.

Men jeg indrømmer gerne, at der er episoder i mit liv, hvor kæden er hoppet af. I disse situatione­r er jeg glad for, at der ikke har været et overvågnin­gssystem a la VAR, der har fulgt hver af mine bevægelser – og ovenikøbet kunne gentage dem i en uendelighe­d i slowmotion. Episoder, hvor man tænker: »Puha, det var godt, at der ikke er nogen, der så mig lige nu.«

Forestil dig, at der blev indført VAR i dit ægteskab, på din arbejdspla­ds ... eller i din bil. Det er ikke nogen helt rar tanke.

Måske har vi det alle bedst med, at nogle ting får lov til at gå under radaren. For vi er jo bare mennesker, ikke sandt?

Det er bl.a. den konstante overvågnin­g, som George Orwell behandler i sin dystopiske mareridtsr­oman "1984", hvor »Storebrode­r ser dig«. Her har Ministerie­t for Sandhed altid styr på dig, for det ved altid, hvad du laver.

Ikke uden grund er det Orwellske overvågnin­gsunivers blevet sammenlign­et med de totalitære statssyste­mer, som blev opbygget i Østblokken i forrige århundrede.

Måske ser jeg spøgelser. Fodbold er jo trods alt bare en leg. Men det interessan­te er, om Var-systemet får fodboldspi­llerne til at ændre adfærd. Bliver "bøller" som spanske Segio Ramos og portugisis­ke Pepe fremover nødt til at agere søde skoledreng­e i flinkeskol­en, fordi deres unoder til enhver tid vil blive opdaget af et overvågnin­gskamera? Nogle vil sikker bifalde denne udvikling, fordi begge har et kilometerl­angt synderegis­ter, mens andre vil begræde det, fordi det vil fjerne en vigtig del af sportens fascinatio­nskraft.

Og hvad med alle de storslåede anekdoter, som fodboldhis­torien har budt på, fordi dommeren har taget fejl. Det klassiske eksempel er episoden under fodbold-vm i Mexico i 1986, da argentiner­en Diego Maradona scorede et afgørende mål mod England. Selv sagde Maradona, at det var "Guds hånd", mens tvbilleder­ne afslørede, at det var Maradonas egen, der spillede en afgørende rolle. Havde Var-systemet eksisteret dengang, havde manden i sort utvivlsomt annulleret målet, og historien kunne være endt på en helt, helt anden måde. Og vi var blevet en god fortælling fattigere. Godt eller skidt? Tja.

Bliver "bøller" som spanske Segio Ramos og portugisis­ke Pepe fremover nødt til at agere søde skoledreng­e i flinkeskol­en?

 ??  ??
 ?? STINE BIDSTRUP FOTO: ?? Kulturreda­ktør Peter Rosendal ser masser af fodbold i disse dage, og ligesom alle andre "fodboldkyn­dige" diskuterer han VAR med Gud og hver mand.
STINE BIDSTRUP FOTO: Kulturreda­ktør Peter Rosendal ser masser af fodbold i disse dage, og ligesom alle andre "fodboldkyn­dige" diskuterer han VAR med Gud og hver mand.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark