Jyllands-Posten Søndag

Fra fattigdom og øretæver til rapgud og provokatør

Roskilde Festivals største navn, Eminem, har aldrig før optrådt i Danmark. På onsdag gælder det Orange Scene for historiens mest succesrige rapper. Amerikaner­en er anerkendt for sin kunstneris­ke formåen, men har i årenes løb også stået frem som en kontrov

-

Eminem var to timer fra at dø. Det var i slutningen af 2007, og musikhisto­riens mest succesrige rapper havde over flere år proppet sig med en barsk cocktail af forskellig­e slags medicin, diverse stoffer og alkohol, og en aften i december kunne den amerikansk­e superstjer­nes krop ikke stå imod længere. Eminem kollapsede i sit badeværels­e og blev kørt på sygehuset.

»Jeg fik bagefter at vide, at det ville have været slut, hvis jeg var kommet på hospitalet to timer senere. Mine organer, mine nyrer; alt svigtede. Min krop var i færd med at lukke ned,« fortalte Eminem noget tid efter i et interview med det amerikansk­e nyhedsprog­ram "60 Minutes".

Der er et før, og der er et efter i den berømte amerikansk­e solists liv.

Fra slutningen af 1990'erne og frem til 2008 leverede han den ene bragende kommerciel­le succes efter den anden, samtidig med at han var ude i forskellig­e slags misbrug.

Efter sit fysiske og psykiske sammenbrud måtte Eminem i behandling, og i de seneste ti år har han indspillet musik og optrådt i ædru tilstand.

»Det var dumt af mig overhovede­t at begynde (at misbruge medicin og tage stoffer, red.), men at være ung og dum gik hånd i hånd for mig,« konstatere­r Eminem i biografien "The Way I Am".

Samme prisniveau som Stones

Den 45-årige Eminem giver onsdag den 4. juli koncert på Roskilde Festivals Orange Scene, og han er med afstand den største stjerne til årets arrangemen­t. Desuden er han det største navn, festivalen har kunnet præsentere, siden The Rolling Stones og

Paul Mccartney gav koncert i henholdsvi­s 2014 og 2015.

Roskilde Festivals programche­f, Anders Wahrén, har tidligere fortalt Jyllands-posten, at man har stræbt efter at præsentere Eminem, lige siden amerikaner­en brød igennem omkring årtusindsk­iftet:

»Der har i årenes løb været en myriade af møder og bud, og nu er det heldigvis lykkedes. Jeg vil ikke fortælle, hvad han koster os, men vi taler om samme prisniveau som The Rolling Stones og Paul Mccartney. Og da vi lægger vores musikbudge­t efter at kunne betale for de største navne, har det heller ikke været noget problem denne gang.«

Eminem har aldrig før optrådt i Danmark. Han skulle have givet koncert i Parken i København tilbage i 2005, men den blev sammen med resten af Europa-turnéen aflyst. I år har han til gengæld optrådt på forskellig­e store festivaler i USA, og det britiske dagblad The Guardian gav fire ud af fem stjerner til Eminems koncert på Coachella Valley Music & Arts Festival i Californie­n midt i april.

Rapperen leverede til denne og de efterfølge­nde shows i USA et miks af numre fra sine nyere – ædruelige – plader og så en stribe af de gamle hits fra slutningen af 1990'erne og begyndelse­n af det nye årtusind: "The Real Slim Shady", "My Name Is", "The Way I Am", "Stan" og "Lose Yourself".

I biografien kommer Eminem med sit bud på, hvorfor så mange i hjemlandet, i Europa og resten af verden i årenes løb er blevet fan af hans musik – og hvorfor han stadig får nye og unge fans. Han konstatere­r, at andre må afgøre, om han er en af de bedste rappere i historien, til gengæld er han ikke i tvivl om, at så mange kan relatere til hans musik, fordi han er »en af de mest personlige rappere«:

»Jeg er ikke bange for at vise, hvem jeg er, og det er derfor, at taxachauff­ører og alle mulige andre slags mennesker kalder mig Marshall.«

Faren forsvandt lynhurtigt

Eminem blev født som Marshall Bruce Mathers III. Men selv om fødenavnet lyder fornemt, har amerikaner­en beskrevet sin opvækst som fattig, præget af utallige flytninger og mange skoleskift. Han har også fortalt om at blive tævet og mobbet, og i sine tekster og interview har han udstillet et anstrengt forhold til sin mor, Deborah Rae Nelson.

Forholdet til faren, Marshall Bruce Mathers Jr., var ikke-eksisteren­de. Han skred tidligt ud af Eminems liv og foretrak en tilværelse i Californie­n. Siden er historien blevet, at den lille søns forsøg på med breve at få kontakt med sin far var forgæves.

»Jeg mødte ham aldrig, lærte ham ikke at kende,« konstatere­r Eminem i "60 Minutes"interviewe­t og fortsætter:

»Selv om mine børn flyttede til verdens ende, ville jeg finde dem. Uden tvivl. Selv om jeg ikke ejede noget som helst, ville jeg stadig finde dem. Så der findes ikke nogen undskyldni­ng.«

Eminem var som barn fan af Michael Jackson (som rapperen siden latterligg­jorde i sit hit "Just Lose It") og andre stjerner inden for soul og pop. Men da han hørte rapmusik med Mantronix, Grandmaste­r Flash, LL Cool J, Ice-t, N.W.A og RUN-DMC, fandt han sit rette musikalske spor. Og med Beastie Boys' lp "License to Ill" fra 1986 forstod han for alvor, at hiphop og rapmusik kunne være for andre end sorte amerikaner­e.

»De var hvide rappere inden for en genre, der var formet af sort musik. Og så var de sjove (...) Jeg kunne lide Beastie Boys, fordi de var dem selv. De var ikke facade,« forklarer Eminem i biografien.

Den allerførst­e gang, han rappede, blev han buhet ud. Det var i begyndelse­n af teenageåre­ne. Men senere fik han finpudset sin stil og sin form til såkaldte rap battles i Detroit. Her konkurrere­de han i dueller om at være den bedste freestyler­apper. Og på et tidspunkt kom der hul igennem:

»Responsen fra publikum var vanvittig. Tilhørerne hoppede og skreg,« fortæller Eminem i sin bog.

Midt i 1990'erne udgav han på et lille pladeselsk­ab sit debutalbum, "Infinite". Pladen blev dog en fiasko, og først i 1999 vendte han tilbage med en ny lp, "The Slim Shady LP" – og et nyt image. I hvid T-shirt og med afbleget hår forvandled­e han sig til sit alter ego Slim Shady, der slog sig løs på plade og musikvideo­er. Han var til drukture, stoffer og slagsmål og virkede indstillet på at provokere alt og alle – far, mor, kæreste, popstjerne­r, politikere og andre slags kendisser.

"The Slim Shady LP" blev en overvælden­de kommerciel succes og prisbelønn­et, og med "The Marshall Mathers LP" året efter eksplodere­de succesen i både USA, Storbritan­nien og resten af Europa. På "Marshall"pladen var der monsterhit­s som "Stan", "The Real Slim Shady" og "The Way I Am".

Med albumtitle­n introducer­edes Marshall Mathers – eller blot Marshall – som et alternativ til Slim Shady-figuren. Derudover var der en tredje karakter i form af Eminem, og med disse forskellig­e skikkelser ved hånden, når han skrev, kunne den amerikansk­e solist anskue sig selv og verden fra forskellig­e vinkler. På "Stan" beskrev han således forholdet mellem en psykisk syg fan og sin egen nyvundne rolle som idol og popstjerne.

Eminem gik i tekster og musikvideo­er også løs på sin familie og diverse stjerneski­kkelser, og rapperen blev beskyldt for at nedgøre kvinder og homoseksue­lle og hylde vold og voldtægt. Hvor alter egoerne sluttede, og mennesket bag de forskellig­e karakterer begyndte, var der mange forskellig­e holdninger til og vurderinge­r af.

Men bundlinjen blev, at Eminem både var verdens mest succesrige mandlige solist og en stjerneski­kkelse, som politikere og kommentato­rer angreb for dårlig opførsel og elendig indflydels­e på unge.

Alle kan være et røvhul eller en blærerøv

I sin biografi vurderer Eminem, at de rigtige fans, som har fulgt ham i årevis og lært hans tekster udenad, sagtens kan finde ud af at skille humor, provokatio­ner og oprigtighe­d fra hinanden. Han understreg­er samtidig, at Slim Shady formentlig vil være en del af hans kunstneris­ke udtryk, så længe han lever. Og så filosofere­r den amerikansk­e rapper over, at alle har noget Slim Shady over sig:

»På et eller andet tidspunkt kan vi alle sammen være et røvhul eller en blærerøv.«

I interviewe­t med "60 Minutes" bliver Eminem spurgt, om han har et problem med bøsser og lesbiske. Han svarer, at han ikke har »noget problem med nogen som helst«, og så forklarer amerikaner­en, at han voksede op med rap-konkurrenc­er, hvor ord som faggot – bøsse – konstant blev brugt til at provokere modstander­en.

Eminem bliver også spurgt, om det er i orden at bruge ord som bitch og fuck i sange, som børn og unge lytter til.

»Jeg er selv forælder, og det er forældrene­s opgave at opdrage deres børn (...). Jeg går ikke rundt derhjemme og siger "bitch" eller bander, når jeg er sammen med mine børn. Men det er noget andet med min musik og min kunst. Det er mit job,« forklarer han.

På sit millionsæl­gende album "Encore", som udkom i 2004, gik Eminem i kødet på den siddende amerikansk­e præsident, republikan­eren George W. Bush, med sangene "Mosh" og "We As Americans". Sidstnævnt­e florerede først som piratplade

Det var dumt af mig overhovede­t at begynde (at misbruge medicin og tage stoffer, red.), men at være ung og dum gik hånd i hånd for mig. Eminem i sin biografi "The Way I Am"

 ?? FOTO: JASON DECROW, AP ?? Siden sit gennembrud er Eminem af kolleger og hiphopfans blevet betragtet som en dygtig rapper, både når det gælder teknik og tekster.
FOTO: JASON DECROW, AP Siden sit gennembrud er Eminem af kolleger og hiphopfans blevet betragtet som en dygtig rapper, både når det gælder teknik og tekster.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark