Jyllands-Posten Søndag

Manden, der skabte Israel

For 70 år siden udråbte David Ben Gurion staten Israel. En ny bog stiller skarpt på en omstridt personligh­ed, der også erkendte svaghedern­e ved sit land.

- MICHAEL KUTTNER Jyllands-postens korrespond­ent michael.kuttner@jp.dk

Ikke mange lande i verden kan få sindene i kog som Israel. For nogle er det et mirakel, at jøder i løbet af ingen tid har kunnet skabe regionens eneste fungerende demokrati og retsstat, vinde en halv snes krige mod fjendtlige naboer og opbygge en moderne økonomi, mens omgivelser­ne synes i opløsning. For andre er Israel en torn i øjet, en ulovlig stat bygget på eller undervejs mod apartheid; de mener, at araberne er blevet fordrevet fra deres hjemstavn på brutal vis, og at ydmygelser­ne fortsætter.

Vil man vide, hvordan det virkelig er fat, er det en god idé at læse en ny biografi om David Ben Gurion. Han udråbte Israels uafhængigh­ed for 70 år siden og blev nationens første premiermin­ister. Det var dengang, der var virkelig store personligh­eder som stats- og regeringsc­hefer eller på spring til at blive det: Winston Churchill i London, Charles de Gaulle i Paris, Konrad Adenauer i Bonn. Ben Gurion passede godt ind i det selskab. Han levede fra 1886 til 1973, var fascineret af Lenin og Trotskij, der var med til at grundlægge det sovjetiske diktatur, og han var øjenvidne – på afstand – til Holocaust, som kostede seks mio. jøder livet.

Tidsbilled­et

Begejstrin­gen for det russiske eksperimen­t svandt ind, efterhånde­n som han blev ældre, til gengæld agtede han sine kolleger i Storbritan­nien, Frankrig og Tyskland højt. Men Ben Gurion var en hård banan, præget af en omskifteli­g opvækst i Polen, ankomst til Palæstina – dengang under tyrkisk herredømme – som 20-årig og det socialdemo­kratiske parti Mapai. Han blev også leder af Jewish Agency, en slags uofficiel regering under det senere britiske mandatstyr­e.

Hvad der gør den israelske historiker Tom Segevs beretning på knap 800 sider så læseværdig, er tre ting. For det første Ben Gurion selv, uden hvem den jødiske stat måske ikke ville være blevet dannet, i hvert fald ikke så hurtigt. For det andet det tidsbilled­e, den giver af Palæstina og Israel helt frem til hans død; meget af det er udvisket i dag, men interessan­t at vide som grundlaget for, hvad vi ser i øjeblikket. For det tredje en nådesløs gennemgang af nogle af de ugerninger, som jødiske soldater har gjort sig skyldige i. Segev er kølig og lakonisk gennem det meste af dette værk, både når det gælder højde- og lavpunkter.

Araberne

Lad os begynde bagfra. Ben Gurion erkendte allerede i 1919, at jødernes overtagels­e af det meste af Palæstina ville ende i ballade. »Alle ser, at jødespørgs­målet er vanskeligt for araberne, men ikke alle ser, at der ikke er en løsning på dette spørgsmål,« sagde han.

»Vi ønsker Palæstina for vor nation. Araberne ønsker Palæstina for deres nation. (…) Jeg ved ikke, hvilken araber der ville være indforståe­t med, at Palæstina skulle tilhøre jøderne,« erklærede han.

Det lyder jo logisk, og dengang var det åbenbart helt i orden for zionister, altså fortalere for en jødisk stat som Ben Gurion, at sige den slags. Nu om dage er det mere risikabelt, en af hans efterfølge­re, Yitzhak Rabin, blev myrdet af en jødisk fanatiker, der mente, at en fredsaftal­e med palæstinen­serne ville være en katastrofe for Israel.

Fordrivels­en

Ben Gurion mente, at man ikke kunne stille både arabere og jøder tilfredse, men gik ind for, at man kaldte en skovl for en skovl. Hans tilgang til konflikten var, at den ikke lader sig fjerne, men højst forvalte. Det er, mente han, »zionismens pris«, som det fremgår af bogen. Målet er, som det også fremgår, »et maksimum af areal og et minimum af arabere«.

Han var »helt indforståe­t« med fordrivels­en af arabere fra det område, der skulle blive til Israel. Han selv skønnede, det var mellem 500.000 og 600.000 mennesker, andre taler om 700.000. »Krig er krig,« sagde han. Velstående arabiske kvarterer omkring Jerusalem blev forud for selvstændi­gheden forladt af deres beboere over hals og hoved. Et af dem var Talbiye, bopæl for jurister, læger, erhvervsfo­lk og embedsmænd fra den britiske administra­tion. De fleste efterlod alt – flygler, brudekjole­r, fotoalbum, bøger og tenniskets­jere. Husene blev overtaget af eliten på den jødiske side, herunder politikere, dommere og professore­r fra Det Hebraiske Universite­t. Ben Gurion afviste dog selv at flytte dertil som regeringsc­hef. Det ville være »upassende«, mente han. Lidt flov må han altså have været.

Jeg ved ikke, hvilken araber der ville være indforståe­t med, at Palæstina skulle tilhøre jøderne.

Brutalitet­en

Ben Gurion var klar over, at jøderne i det senere Israel ikke af udenforstå­ende ville blive betragtet som særlig moralske. Men han mente, at udsmidning­en af araberne skulle være præget af en vis lov og orden. Han var rædselssla­gen over de masseplynd­ringer, som jødiske soldater – ifølge Ben Gurion fortrinsvi­s indvandrer­e fra andre dele af

David Ben Gurion, Israels første og mest langvarige regeringsc­hef

 ?? FOTO: FRED STEIN ?? Forfører, intellektu­el, hård banan. Ben Gurion spiste svinekød, arbejdede på Jom Kippur og gik sjældent i synagogen. Han havde ikke meget tilovers for ortodokse og ønskede et verdsligt Israel.
FOTO: FRED STEIN Forfører, intellektu­el, hård banan. Ben Gurion spiste svinekød, arbejdede på Jom Kippur og gik sjældent i synagogen. Han havde ikke meget tilovers for ortodokse og ønskede et verdsligt Israel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark