Jyllands-Posten Søndag

RENÆSSANCE­MANDEN FRA NORDATLANT­EN

-

William Heinesen (1900-1991) er sammen med fætteren Jørgen Frantz-jacobsen Færøernes mest kendte forfatter.

Han debuterede med digtsamlin­gen ”Arktiske Elegier” i 1921, og det blev til i alt syv digtsamlin­ger.

Som romanforfa­tter er hovedværke­rne ”Den sorte Gryde” fra 1941 og ”De fortabte Spillemænd” fra 1950.

Helt speciel er ”Moder Syvstjerne” fra 1952, en slags hedensk skabelsesb­eretning, og dens fortsættel­se, ”Tårnet ved Verdens Ende”, fra 1976.

William Heinesen blev medlem af Det Danske Akademi i 1961 og fik Nordisk Råds Litteratur­pris i 1965. Hans bøger er oversat til mere end 20 sprog. lernes skildringe­r af tusmørketi­men og den tidlige morgenstun­d, hvor landskabet er badet i et rosafarvet og vandblåt skær, er, som også Bardur Jakupsson konstatere­r, den ægte vare: rigtig kunst.

En rigtig kunstner

Fra 1970 og frem til det alvorlige slagtilfæl­de i 1985 er det papirklipp­et, der dominerer i William Heinesens kunst. Papirklipp­et skruet sammen som en collage i fantasiful­de kompositio­ner. Det er forunderli­gt at tænke på, at Henri Matisse tog fat på præcis den samme teknik, da han dødssyg af mavekræft ikke orkede oliemaleri­et længere. Rent faktisk producerer Heinesen nogle dekorative abstrakte arbejder, der med lidt god vilje kan sammenlign­es med den franske mesters. Det er dog de figurative papirklip, der er flest af.

Klippene har et væld af forskellig­e motiver: mytologisk­e scener, indtryk af stemninger og personer fra fortidens Torshavn, bogillustr­ationer til egne og andre forfattere­s bøger og portrætter af Heinesens kunstner-, digter- og musikerven­ner. Ud over det tegnede William Heinesen hele livet igennem små vignetter, som han forærede familie og venner. Pragtfulde tegninger fulde af liv og skarpe iagttagels­er.

Man kan som Bardur Jakupsson kun konkludere, at William Heinesen trods egne anfægtelse­r er en rigtig kunstner.

Endda en rigtig god en af slagsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark