Jyllands-Posten Søndag

Jakob Fuglsang sætter barren for lavt

Den danske cykelrytte­r fortæller om sine første 33 år. Med for megen deo og for lidt drama alting taget i betragtnin­g.

- MIKAEL JALVING kultur@jp.dk BIOGRAFI JAKOB FUGLSANG & RASMUS STAGHØJ

Første kapitel er fængende. Her beskriver Jakob Fuglsang sin oplevelse af de afgørende momenter af landevejsl­øbet under OL i Rio i 2016 frem mod den umiddelbar­t skuffende, men imponerend­e sølvmedalj­e i et tæt og dramatisk væddeløb med opløb på selveste Copacabana. De resterende 20 kapitler er mindre ophidsende. Jakob Fuglsang og tv-journalist­en Rasmus Staghøjs samarbejde er resulteret i en klassisk drengerøvs­bog om en sportsmand og hans kamp for udmærkelse på den store scene. Som sådan fungerer den også fint. Her møder vi det meste af det, der hidtil har haft med cykling at gøre i den nu 33-årige Jakob Fugl- sangs liv fra legende barndom i Silkeborg til U23-verdensmes­ter på mountainbi­ke, velbetalt stjernesta­tus, ægteskab, faderskab og bopæl i Monaco. Vi får løbsresumé­er, resultater, glimtvise indtryk, historien om de 13 profession­elle andenplads­er, sågar en træningspl­an fra januar.

Verden, som den er

Den Fuglsang, vi møder, er en mand, der kender sin styrke og sine svagheder på cyklen, og de bliver lagt frem, ligesom vi dejligt udansk får at vide, hvor mange gysser han rent faktisk laver om året hos sin kasakhiske arbejdsgiv­er Astana, hvor han har kørt siden 2013. Forholdet til holdejer Bjarne Riis er også levende antydet, så man forstår sportens kommerciel­le betingelse­r, og at alle parter må manøvrere i en verden, som den er, og ikke som den burde være. Her bliver evnen til ikke at bære nag en livsbeting­else. Denne anmelder kan også godt lide skitsen af Fuglsangs ensomhed i hans første år som udlandspro­fessionel i Italien i en trist, lil- le lejlighed med IKEA-MØbler, men man sidder og vil vide mere.

Den ene dag sulter han sig selv, den næste sluger han hele køleskabet. Om dagen træner han, om aftenen glor han på italiensk tv uden at forstå et kuk. Samtidig er forældrene blevet skilt og besøger ham ikke. Teksten begynder at gøre ondt, men bliver for overfladis­k, og snart er vi videre i succeshist­orien hos Team Saxo Bank og de første sæsoners strålende resultater, før vi kommer til antiklimak­set hos det luxembourg­ske Team Leopard-trek, der allerede året efter slås sammen med amerikansk­e Team Radioshack-nissan på grund af pengeprobl­emer og en excentrisk ledelse. Som antydet er der masser af udfordring­er i disse år af Fuglsangs liv, men bogen kratter kun lidt i overfladen, og mod dens slutning ser Fuglsang og Staghøj frem mod nye sejre, bare vent og se.

For meget usagt

Vi er mange, der hepper på Jakob Fuglsang, men jeg savner flere detaljer og me- JAKOB FUGLSANG – DRØMMEN OM REGNBUESTR­IBERNE OG DEN GULE TRØJE

272 sider, 270 kr.

Politikens Forlag re substans i fortælling­en. Det er, som om den skal overstås, før Tour de France og VM atter går i gang. Her er for megen deo og for lidt drama alting taget i betragtnin­g, selv om bogen løfter et slør ind til et liv og et temperamen­t, der nok er lige så jysk som Midtjyllan­d i gråvejr, men rummer en råstyrke, som imponerer helt til Kasakhstan og bevisligt kan få damerne til at dreje hovedet. Husarer af begge køn vil nok også efterlyse lidt mere erfaret liv med den smukke unge kvinde, Jakob Fuglsang gifter sig med i 2015, og som lader til at være ham en stor støtte og glæde.

Vor helt lader til at være en diskret mand, men diskretion er ikke altid en dyd, når man skriver en bog om sit liv. Det sidste forpligter. Vel ligner det bestemt ikke Jakob Fuglsang at springe over, hvor gærdet er lavest, men her sætter han og Rasmus Staghøj barren for lavt.

Bogen er udmærket underholdn­ing, men næppe en, der vil blive stående i reolen.

 ?? FOTO: AP/VALENTIN FLAURAUD/KEYSTONEJP ?? En kriger i aktion. Jakob Fuglsang i Astana-trøjen under tredje etape af årets Romandiet Rundt. Cykelsport­en rummer stort episk potentiale, men den sympatiske jyde og hans medforfatt­er går ikke dybt nok i bogen.
FOTO: AP/VALENTIN FLAURAUD/KEYSTONEJP En kriger i aktion. Jakob Fuglsang i Astana-trøjen under tredje etape af årets Romandiet Rundt. Cykelsport­en rummer stort episk potentiale, men den sympatiske jyde og hans medforfatt­er går ikke dybt nok i bogen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark