Jyllands-Posten Søndag

Fabelagtig debut

En af årets foreløbig bedste bøger handler om en ung kvindes forvirrend­e forhold til menneskene omkring hende.

- KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk ROMAN SALLY ROONEY

At sige, at Sally Rooneys fænomenale ”Samtaler mellem venner” handler om en ung kvinde, er selvfølgel­ig rigtigt, men ikke helt præcist. For bogen ikke bare handler om den 21-årige Frances, der skriver poesi og studerer i Dublin, er gode venner med sin ekskæreste Bobbi (der også er kvinde) og begynder at flirte heftigt med den gifte skuespille­r Nick.

Bogen er Frances’. Man taler ofte om, at fortælling­er er plotdrevne eller karakterdr­evne, men i tilfældet ”Samtaler mellem venner” er det mere end bare det, at en person er motor for historien. Rooney skriver nemlig så overbevise­nde smukt og samtidig med så raffineret en tone, at historien smelter sammen med Frances, og at man som læser føler sig tilbudt et lille vindue ind i hendes fascineren­de personligh­ed.

Kimen til den konflikt, der kommer til at præge Frances’ unge liv ses allerede i romanens første sætning: »Bobbi og jeg mødte Melissa første gang til en digtoplæsn­ing inde i byen, hvor vi optrådte sammen.« Melissa er kvinden, der skal skrive en artikel om Bobbi og Frances og deres optrædener, og hun er gift med Nick, som Frances hurtigt bliver interesser­et i. Nick, Melissa, Bobbi og Frances begynder at hænge ud, og fascinatio­nen går alle veje. Den skarpe, smukke og kompromisl­øse Bobbi soler sig i opmærksomh­eden fra Melissa, der suger pigernes ungdom til sig som livgivende nektar.

Er hun virkelig debutant?

Det er i disse mellemmenn­eskelige forhold, at Rooney, som man næsten ikke fatter kan debutere med så fuldendt et værk, sætter kniven ind. Alt, hvad der sker, lige fra affæren med Nick og Frances’ helbredspr­oblemer til Bobbis arrogance og skønhed, er formidlet med sublim akkuratess­e gennem Frances’ blik.

Selv om der er store følelser på spil, forfalder Rooney aldrig til at gøre ”Samtaler mellem venner” til et gene- SAMTALER MED VENNER På dansk ved Karen Fastrup 336 sider, 299,95 kr. Rosinante

 ?? FOTO: JONNY DAVIES ?? Husk navnet Sally Rooney. Vi kan forvente os flere store ting fra hendes hånd fremover.
FOTO: JONNY DAVIES Husk navnet Sally Rooney. Vi kan forvente os flere store ting fra hendes hånd fremover.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark