Jyllands-Posten Søndag

Busbørn bliver på deres nye skoler frem for at søge hjem til vestbyen

- JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk

Nej tak, jeg bliver.

Når de såkaldte busbørn lærer at begå sig godt nok på dansk og dermed frit kan skifte skole, så vælger over halvdelen af dem at blive på den skole, de er blevet tvunget til at gå på siden 0. klasse, fordi de havde dumpet Aarhus Kommunes sprogtest.

De bliver, på trods af at det betyder lange busture i morgenmyld­retiden til skoler, hvor de fleste af kammerater- ne fra nabolaget - typisk i Aarhus V - ikke går.

Ifølge en foreløbig analyse fra Trygfonden­s Børneforsk­ningscente­r ved Aarhus Universite­t, der er ved at undersøge effekten af Aarhus Kommunes såkaldte busordning, har 74 af de 132 elever, som har opnået et alderssvar­ende dansknivea­u og således fået frit skolevalg under skoleforlø­bet, valgt at blive på den skole, de fik tildelt, da de skulle begynde i 0. klasse.

JP Aarhus har fået tallene via Aarhus Kommunes børne- og ungeforval­tning, og her mener sektionsle­der Dennis Møller Hansen, at de 56 pct., der således fortsætter skolegange­n som hidtil, viser, at skolerne er lykkedes med at inkludere de tosprogede børn.

»For mig at se er der ingen tvivl om, at når man er blevet henvist og kan få mulighed for at skifte, men bliver, så er det et udtryk for, at skolen er lykkedes med at lave et godt læringsmil­jø for de enkelte børn. Ellers ville de skynde sig væk,« siger han.

Den udlægning er Mogens Steen Petersen, skoleleder på Skåde Skole, enig i. Skolen har årene igennem fået tildelt elever fra Sødalskole­n, Ellekærsko­len og Tovshøjsko­len i det vestlige Aarhus, og busbørnene får hjælp fra særlige "dansk som andetsprog­s"-medarbejde­re og ved at blive »badet i dansk« i klasserne på Skåde Skole. Det resulterer ifølge skoleleder­en i, at hovedparte­n af dem opnår frit skolevalg, som tiden går. Af disse er det ikke kun godt halvdelen, som vælger at fortsætte på Skåde Skole, fortæller Mogens Steen Petersen.

»Hos os er det langt flere. Vi har ingen, der flytter, og det er vel, fordi de er tilfredse med det skoletilbu­d, der er.«

Tal glæder politikere

Venstres politiske ordfører, Hans Skou, hilser tallene velkommen.

»Det er særdeles positivt, at de får dannet nogle relationer og vælger at blive på skolerne, fordi det er ikke et spørgsmål om dem eller os. Det er et samlet Aarhus, vi taler om,« siger ordføreren og tilføjer, at de tosprogede elever via deres netværk på skoler i for eksempel Risskov og Skåde også kommer ind i områdernes foreninger.

Anders Winnerskjo­ld (S), politisk ordfører og næstforman­d i børne- og ungeudvalg­et, siger om opgørelsen:

»Der er nogle, der finder sig godt tilrette på deres skole, og så er det meget naturligt, at de vælger at fortsætte der, mens andre vælger en anden skole.«

De 44 pct., som har brugt deres frie skolevalg til at skifte skole, er ikke nødvendigv­is vendt hjem til deres lokale skole. De kan også være skiftet til skoler, hvor deres søskende går.

Svært at indhente gab

Den foreløbige analyse viser også, at de 132 busbørn, som har opnået et alderssvar­ende dansk sprog i skoleforlø­bet, svarer til 19 pct., og at de resterende 81 pct. - 563 børn - altså ikke har nået dette dansknivea­u.

Da analysen både omfatter børn, der har gået i skole i få måneder og i en længere årrække, kan der være stor for-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark