Jyllands-Posten Søndag

Kommunen har intet overblik over, om tosprogede busbørn bliver bedre til dansk

Aarhus Kommune fordeler tosprogede børn med sprogprobl­emer, men følger ikke med i, om det hjælper.

- JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk

Hundredvis af tosprogede børn er siden 2006 blevet kørt i busser til skoler langt væk fra deres lokale skole for at sikre dem bedre rammer til at lære dansk. Men Aarhus Kommune har ikke noget overblik over, hvorvidt disse såkaldte busbørn rent faktisk opnår sproglige fremskridt.

JP Aarhus har spurgt ind til, hvor mange busbørn der i de seneste tre skoleår har udviklet sig sprogligt, så de ikke længere har et behov for sprogstøtt­e og dermed opnår frit skolevalg, så de kan vælge at flytte fra de såkaldte modtagersk­oler, de i sin tid blev tildelt efter at have dumpet kommunens sprogtest. Men det kan kommunen ikke umiddelbar­t svare på.

»Der sker ikke en særskilt markering eller registreri­ng af ”busbørn”, men for alle børn, som har et sprogstøtt­ebehov,« skriver Lone Nielsen, konsulent i Børn og Unge, Aarhus Kommune i et svar, hvori hun tilføjer, at det vil kræve et større analysearb­ejde.

I stedet har hun kontaktet Trygfonden­s Børneforsk­ningscente­r, der er ved at lave en stor undersøgel­se af, om busordning­en nytter noget, for at høre, om forskerne kunne levere data til at svare på spørgsmåle­t. Forskerne har således i en foreløbig analyse bl.a. konstatere­t, at 19 pct. af busbørnene i skoleforlø­bet har opnået et aldersvare­nde dansk og frit skolevalg.

Dennis Møller Hansen, sektionsle­der i Børn og Unge, ser frem til at få tallene uddybet, når forskerne efter planen offentligg­ør resultater­ne i begyndelse­n af næste år. Han forklarer, hvorfor kommunen ikke selv har et overblik:

»Vi kan ikke følge alt. Der er rigtig mange data, vi ikke henter, så derfor kan vi ikke bare trykke på en knap.«

Kommunen bruger hvert år millioner af kroner på transport af tosprogede børn, men altså uden at at have data tilgængeli­g for den sproglige udvikling.

Hvordan ved kommunen, at pengene ikke er spildt?

»Hvordan ved man, at pengene til ganske almindelig­e skolebørn ikke er spildt? Det er jo et spørgsmål om at følge deres læring, at lærerne tager sig godt af dem, og at der er godt undervisni­ngsmiljø,« siger Dennis Møller Hansen.

Han tilføjer, at børne- og ungeforval­tningen har et overblik over antallet af børn med behov for ekstra støtte, og at de enkelte skoler har ansvaret for deres busbørns udvikling, der skal følges via et observatio­nsmaterial­e én til to gange om året.

Forvaltnin­gen er i løbende dialog med skolerne og et netværk af særlige sprogkoord­inatorer.

»Vi sørger for at være opdaterede hele tiden,« siger Dennis Møller Hansen.

I 2010 fik kommunen evalueret busordning­en af et analysefir­ma, der konkludere­de, at busbørnene havde klaret sig godt.

Vi kan ikke følge alt. Der er rigtig mange data, vi ikke henter, så derfor kan vi ikke bare trykke på en knap. Dennis Møller Hansen, sektionsle­der i Børn og Unge

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark