Jyllands-Posten Søndag

Himmelbjer­get er smuk i al sin enkelhed

-

Erling Melgaard Jarsbo pensionist, Brabrand

Tak til lektor Anders Hougaard for indlægget i JPA 19/6, hvor Skanderbor­g Kommunes turistpoli­tik og ”helhedspla­n” for Himmelbjer­get blev kritiseret for at være »en omgang lammende fantasifor­ladt øregejl«.

Så sandt, for Himmelbjer­get og omgivelser­ne trænger på ingen måde til udbygning med ”hypet bras” og forgængeli­gt ragelse, der formentlig kun vil forvirre og provokere de mange velmenende gæster og turister, der året rundt frekventer­er dette traditions­rige og ærkedanske fælleseje.

Himmelbjer­get er jo smukt i sig selv og al sin enkelhed, og så er det ovenikøbet frit tilgængeli­gt og uden entré, hvilket i sig selv er bemærkelse­sværdigt.

Men publikum tiltrækkes selvfølgel­ig også af rimelige p-forhold, en fin legeplads og pæne toiletter, foruden de gode gamle boder med souvenirs, ikke at forglemme boden med is og pølser. Desuden forefindes der et hotel med restaurant og cafeteria, mens den medbragte mad kan nydes ved borde og bænke. Eller på græsplænen, hvor børn og voksne også kan lege og tumle rundt sammen. Hvis der altså ikke lige holdes arrangemen­ter med musik og sang, amatørcirk­us, veteranbil­træf, gudstjenes­te eller grundlovsm­øde osv.

Himmelbjer­get er med sit smukke gamle tårn og bronzebust­er af fordums hædersmænd naturligvi­s mærket af tidens tand og slitage. Men det er på den pæne måde, som de fleste turister elsker og ikke vil undvære, fordi hele herlighede­n udstråler sammenhæng­skraft og danskhed i en ellers så splittet og urolig verden.

Og dette klenodie skal vi alle fremdeles værne om og bevare, gerne nidkært, eftersom visse kolde hjerner i Skanderbor­g Kommune åbenbart ikke kan se Søhøjlande­ts skønne nestor for bare træer og lyngklædte bakker.

Til eftertanke, så skrev ”grundlægge­ren” af Himmelbjer­get, digteren Steen Steensen Blicher, i året 1836 således følgende i sin novelle ”Himmelbjer­get”:

»Rejs! Rejs selv til Himmelbjer­get, og see! Men du, som maaske har staaet på Toppen af Brocken, eller Dole eller St. Bernhard, smiil ikke, fordi jeg gjør så stort Væsen af vort stakkels lille Himmelbjer­g! Det er dog det største, som jeg og de fleste af mine Læsere have seet - hvad for dig er Smaat, er stort for os.«

Dette klenodie skal vi alle fremdeles værne om og bevare, gerne nidkært.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark