Jyllands-Posten Søndag

Forvrøvled­e tal om letbanens hastighed

-

Bent Hansen specialarb­ejder emeritus,

Carl Bertelsens Gade 9, Aarhus C

Letbanen, letbanen, letbanen.

Nu er der en trafikøkon­om, som har fundet ud af, at man kan køre turen fra Aarhus H til Skejby hurtigere på cykel. Letbanen kører kun 18 km/t.

Ja – der er lavet mange beregninge­r. Nogle af dem er endda sande. Men sandhed er ikke det eneste kriterium for et regnestykk­e, når resultatet skal bruges ude i samfundet (der hvor de voksne og følsomme færdes).

Her tæller relevans mindst lige så meget.

Letbanen kunne sagtens køre strækninge­n hurtigere, men det ville kun blive med de passagerer, der skulle mellem endestatio­nerne. Letbanen er nødt til at tage hensyn til, at der er 10 stop og en masse passagerer undervejs. Det formoder jeg er inden for begrebsram­men for en trafikøkon­om.

Hvis vi tager 30 sekunders stop "ud af køreplanen" bliver "rejseti- den" pludselig kun 15 minutter – en hastighed på omkring 27 km/t.

Hvis man yderligere tager højde for, at der fra Nørreport til Vandtårnet (2,5 km) er en stigning på godt 80 m, vil jeg godt se en gennemsnit­lig dansk cyklist på en gennemsnit­lig cykel gøre turen hurtigere. Trafikøkon­omen inklusive.

 ??  ?? Letbanen kører fra Aarhus Banegård til sygehuset i Skejby.
Letbanen kører fra Aarhus Banegård til sygehuset i Skejby.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark