Jyllands-Posten Søndag

Det koster kroner at lade pæren sidde hele dens levetid

Det kan ikke svare sig at bruge de gamle glødepærer, man har liggende i skuffen.

- ANNA RAABÆK | | bolig@jp.dk

Har man elpærer liggende i skuffen eller siddende i lamperne, virker det logisk, at de skal bruges op, før man køber nye. Men den logik kan faktisk ende med at koste mange unødvendig­e kroner. Ved at skille sig af med en enkelt gammel glødepære og skifte den ud med en Led-pære kan man spare 125 kr. om året ifølge energisels­kabet SEAS-NVE.

»Nogle synes måske per instinkt, at det er forkert at købe en Led-pære, hvis man allerede har en glødepære i lampen eller i skabet. Men hvis man ser på regnestykk­et, så er prisen for en ny Led-pære markant lavere end prisen for at have sin allerede indkøbte glødepære tændt,« fortæller Christian Holt Jørgensen, energirådg­iver hos SEAS-NVE.

Selv om det blev besluttet i EU i 2008 at udfase glødepæren, findes de stadig hjemme hos cirka hver tredje dansker. Det viser tal fra en undersøgel­se foretaget af Radius på vegne af SEAS-NVE indsamlet via Userneeds Danmarkspa­nel.

»Mange danskere går hvert år glip af store besparelse­r, fordi de insisterer på at beholde glødepærer­ne,« siger Christian Holt Jørgensen.

En typisk Led-pære kan lyse i 10.000 timer. Har man lyset tændt 3,5 time om dagen, svarer det til otte års forbrug. En glødepære kan give lys i op til 1.000 timer ifølge SEAS-NVE.

»Skifter man glødepærer­ne ud med LED, kan man reducere sit energiforb­rug på lys med hele 80 pct., og samtidig går der ti gange så lang tid mellem, at man skal skifte pæren,« siger han.

Mange danskere går hvert år glip af store besparelse­r, fordi de insisterer på at beholde glødepærer­ne.

Lyskvalite­ten forbedres

En glødepære på 40 watt svarer til en Led-pære på 4,5 watt. Forbruget for de 10.000 timer, en Led-pære kan lyse, vil være 103 kr. Forbruget for 10.000 timers lys fra glødepærer på 40 watt er 916 kroner. Det er altså 813 kr. dyrere i forbrug at have en glødepære siddende i stedet for en LEDpære.

Har man allerede Led-pærer i lamperne, som man overvejer at skifte ud med nogle nyere af slagsen, er der dog ikke samme store ændring på Christian Holt Jørgensen, energirådg­iver, SEAS-NVE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark