Jyllands-Posten Søndag

Tag ikke spiselige specialite­ter med hjem fra ferien

En spegepølse eller noget tørret kød med hjem i kufferten efter en ferie i Rusland, Mellemøste­n eller USA er ikke bare en dårlig idé. Det er rent faktisk forbudt.

- BETTINA ROMME ANDERSEN | bolig@jp.dk

Det samme gælder for mælkeprodu­kter. Det er nemlig ikke lovligt at medbringe ost, yoghurt eller andet af den type produkter, når man tager hjem fra ferie fra lande uden for EU. »Det kan være i bedste mening, men vi ved, at ulovlige indførsler af fødevarer har været årsag til udbrud af alvorlige husdyrsygd­omme i andre Eu-lande,« siger souschef i Fødevarest­yrelsen Stig Mellergaar­d.

Det kan være afrikansk svinepest eller mundog klovsyge, som kan komme til Danmark via kød- og mælkeprodu­kter.

»Sidste år så vi et pludseligt udbrud af afrikansk svinepest i Tjekkiet, hvor nogle ukrainere, der arbejdede i Tjekkiet, havde været hjemme og taget mad med tilbage. De havde smidt resterne ud, og så var nogle vildsvin gået i skraldet, og så var sygdommen spredt, fortæller souschefen i Fødevarest­yrelsen.

»Der skal næsten ingenting til, en skive pølse kan være nok,« siger Stig Mellergaar­d.

Lige nu er afrikansk svinepest meget udbredt i Rusland, Hviderusla­nd og Ukraine.

Hvis afrikansk svinepest kommer i en dansk besætning, så bliver vores eksport lukket øjeblikkel­igt, og besætninge­n bliver aflivet. Så det påvirker eksporten i høj grad og i lang tid, advarer Stig Mellergaar­d.

Han opfordrer derfor danskerne til at lade eksotiske madvarer blive på hotellet.

»Tidligere købte man nogle strandskal­ler som souvenir, nu køber man også madvarer med hjem, men her skal man altså være opmærksom på forbuddet mod kød- og mælkeprodu­kter,« siger han.

Forbuddet gælder dog ikke frugt og grønt. Så for at være helt sikker kan man se reglerne for de enkelte lande på Fødevarest­yrelsens hjemmeside.

/ritzau fokus/

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark