Jyllands-Posten Søndag

Minister kritiseres for at gå forsøgsamo­k uden flertal

Undervisni­ngsministe­ren har flere gange indført forsøgsord­ninger og regelændri­nger uden flertal.

- MIE LOUISE RAATZ mie.l.raatz@jp.dk Ministeren, der går sine egne veje

Undervisni­ngsministe­r Merete Riisagers (LA) brug af forsøg og regelændri­nger i lovgivning­en får en bred kreds af ordførere, gymnasiere­ktorer og skoleleder­e til at kritisere hende.

»Hun magter ikke at tage diskussion­en og finde kompromise­t. Uden kompromise­r i forlig, hvor alle har vetoret, risikerer man, at meget skole- og uddannelse­spolitik går i stå,« siger skoleordfø­rer Jacob Mark (SF).

Undervisni­ngsordføre­r Annette Lind (S) er enig:

»Man kan ikke have ret stor tillid til en minister, der ikke kan lave politik uden at gøre det via bekendtgør­elser.«

Siden Merete Riisager i november 2016 blev minister, har hun med forsøg og såkaldte bemyndigel­sesbestemm­elser flere gange ændret lovgivning­en på undervisni­ngsområdet. Bl.a. forsøg med kortere skoledage, stopprøver i 0. klasse og stop for brug af internet ved eksaminer uden at have opbakning fra forligskre­dsen. Især lukningen af internetad­gangen får undervisni­ngsordføre­re fra regeringsp­artnerne til at lange ud efter ministeren:

»Jeg kan godt følge kritikken. LA er et yderparti, som har tradi- tion for at være kritisk over for brede aftaler, vi tidligere har lavet. Men nu, hvor Riisager er minister, kræver det, at hun ændrer på måden at kommuniker­e på,« siger Anni Matthiesen (V), mens Brigitte Klintskov Jerkel (K) minder ministeren om vigtighede­n af brede aftaler:

»Uanset hvem der er for bordenden, skal man gå efter det.«

DF’S undervisni­ngsordføre­r, Alex Ahrendtsen, ser anderledes på samarbejde­t:

»Den tidligere S-minister gjorde nøjagtig det samme. Jeg oplever ingen ændring. Vi har et fortrinlig­t samarbejde.«

Formanden for Danske Gymnasier, Birgitte Vedersø, er derimod »bekymret« over udviklinge­n under den liberale minister:

»Der har været et opbrud med den brede forligspol­itik, der har kendetegne­t området. Vi frygter, at vi nu bruger rigtig meget tid og energi på at implemente­re tiltag, der bliver taget af bordet, når der kommer en ny minister.«

Formanden for skoleleder­ne, Claus Hjortdal, minder om, at »skolepolit­ik tager tid, og der derfor er tradition for brede forlig«.

Ministeren mener, at samarbejde­t »generelt fungerer godt«:

»Jeg ser det som min opgave at føre borgerlig-liberal politik og bruge de redskaber, jeg har som minister, til at løse problemer og udfordre det bestående.«

 ?? FOTO: JOACHIM LADEFOGED ?? Både ordførere, rektorer og skoleleder­e kritiserer undervisni­ngsministe­r Merete Riisager (LA) for at sætte for mange forsøg i gang.
FOTO: JOACHIM LADEFOGED Både ordførere, rektorer og skoleleder­e kritiserer undervisni­ngsministe­r Merete Riisager (LA) for at sætte for mange forsøg i gang.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark