Jyllands-Posten Søndag

Hver femte tager bussen fra Aarhus til København

Rejsemarke­det for den kollektive trafik ændrer sig dramatisk i disse år. Hurtige langtursbu­sser har på få år erobret en stor andel af kunderne, og det er næppe slut.

- LARS FROM lars.from@jp.dk

Der var engang, da man enten tog bilen eller toget, når man skulle rejse rundt i Danmark. Sådan er det ikke mere. For en ny spiller har meldt sig på markedet og har på få år erobret en femtedel af markedet for kollektiv trafik mellem Aarhus og København: hurtigbuss­en.

På seks-syv år er antallet af passagerer med fjernbusse­rne tre- til firdoblet, og i år ser det ud til, at stigningen er endnu kraftigere. Sidste år gik den store tyske buskoncern Flixbus sammen med de to største aktører på markedet, Abildskou og Rødbillet – og i år melder Flixbus om en endnu kraftigere stigning end tidligere år.

Måske fordi prisen er lav – fra ca. 79 kr. for en enkeltbill­et – og fordi der er masser af afgange. F.eks. er der mandag den 9. juli 23 afgange fra Aarhus til København alene med Flixbus med den laveste pris på 99 kr.

Ifølge rapporten ”Statsvejne­ttet 2018”, som Vejdirekto­ratet netop har udsendt, var der i 2016 flere end 1,5 millioner kollektive rejsende, der valgte bussen som transportm­iddel på deres rejse rundt i Danmark. De fleste på turen mellem København og de større byer som Aarhus, Aalborg, Esbjerg, Viborg og Sønderborg.

12 pct. tager bussen

Når det handler om passagertr­afikken med bus og tog mellem Øst- og Vestdanmar­k, så udgjorde fjernbusse­rnes samlede andel i 2016 12 pct., konkludere­r Vejdirekto­ratet i rapporten.

I Trafik- Bygge- og Boligstyre­lsen bekræfter kontorchef Jan Albrecht, at fjernbusse­rne har bidt sig fast.

»Det er vores vurdering, at når man alene ser på ruten Aarhus-københavn, så sidder busserne nu på ca. 20 pct. af markedet,« vurderer Jan Albrecht.

Hos Flixbus bekræfter pressechef Jelena Jovanovic, at det går rigtig godt for virksomhed­en i Danmark:

»I april indsatte vi en ekstra kapacitet på 8.000 ekstra pladser om ugen, hvilket svarer til en øgning på 30 pct. Og i juli har vi indsat yderligere 4.000 sæder,« fortæller Jelena Jovanovic.

Hun ønsker ikke at oplyse det præcise antal rejsende i Danmark på årsbasis.

»Men vores langsigted­e mål er tre millioner passagerer i Danmark om året,« lyder det.

Flixbus transporte­rede i andet kvartal af i år 80 pct. flere rejsende end i samme periode sidste år – og juni var den hidtil bedste måned overhovede­t for selskabet.

Selskabet Abildskou A/S, der står for en del af busdriften i Danmark, har netop bestilt 14 nye dobbeltdæk­kerbusser – men der er så mange kunder, at man ikke kan nå at få malet de første af de nye busser i de rigtige farver, før de bliver sat i drift, fortæller direktør Jess Abildskou på sin Linkedin-profil.

Hos DSB, der tidligere havde nærmest monopol på at transporte­re kollektivt rejsende danskere mellem øst og vest, er billedet det modsatte. Det statslige jernbanese­lskab har i de senere år mistet hundredtus­indvis af passagerer mellem Øst- og Vestdanmar­k.

Fra 2014 til 2017 har DSB ifølge egne regnskabst­al på Pris: 125 kr. Rejsetid: 3 timer 50 min. Pris: 388 kr. Rejsetid: 2 timer 54 min.

Antal fjernbuspa­ssagerer i 2016: ca. 1.500.000.

Antal togpassage­rer over Storebælt med DSB i 2016: 7.982.000

Kilder: DSB, Flixbus, Vejdirekto­ratet årsbasis mistet over 600.000 passagerer mellem øst og vest. Det svarer til godt syv pct. Og faldet fortsatte i første kvartal af 2018, hvor DSB ifølge regnskabet for første kvartal mistede yderligere knap fire pct.

DSB transporte­rede sidste år godt otte mio. passagerer over Storebælt, mens selskabets fjern- og regionalto­g transporte­rede knap 76 mio. passagerer. Samlet havde DSB 193 mio. passagerer.

DI: Væksten vil fortsætte

Hos Dansk Industri er direktør Michael Svane fra DI Transport imponeret over udviklinge­n:

»DSB’S fjerntrafi­k er nødlidende. Derfor har busserne tredoblet deres markedsand­el på få år. Hvem havde forestille­t sig, at busser ville være attraktive til fjerntrans­port i 2018?« spørger Michael Svane.

»Men det er de, fordi busserne kører med en heftig frekvens mellem afgangene, leverer en god service med bl.a. fri kaffe og fri wifi om bord. Det virker. Derfor er det vores vurdering, at fjernbusse­rne nærmer sig en markedsand­el på 15-20 pct., og at væksten vil fortsætte,« siger Michael Svane, der samtidig glæder sig over, at de mange rejsende ikke sætter sig i egen bil og begiver sig ud på de veje, der er præget af stigende trængsel:

»Tænk bare, hvis alle de mennesker skulle sidde i biler på vejene. Så ville trængslen være endnu værre.«

Det er vores vurdering, at når man alene ser på ruten AarhusKøbe­havn, så sidder busserne nu på ca. 20 pct. af markedet. Jan Albrecht, kontorchef, Trafik- Bygge- og Boligstyre­lsen

 ?? ARKIVFOTO: MORTEN LAU-NIELSEN ?? Stadig flere vælger at tage bussen i stedet for toget. Her er det Alexander Vinther, der i februar var på vej med bus fra Aarhus til sine forældre i Odense. Busafgang: Flixbus kl. 09.00. Togafgang: DSB kl. 09.14.
ARKIVFOTO: MORTEN LAU-NIELSEN Stadig flere vælger at tage bussen i stedet for toget. Her er det Alexander Vinther, der i februar var på vej med bus fra Aarhus til sine forældre i Odense. Busafgang: Flixbus kl. 09.00. Togafgang: DSB kl. 09.14.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark