Jyllands-Posten Søndag

Danmark i ubalance: Vægten med skolebørn er tippet

I nogle kommuner bor der stort set ingen overvægtig­e børn. I andre bor der så mange, at det har været nødvendigt at lave særlige tiltag.

- THOMAS VIBJERG MORTEN PIHL thomas.vibjerg@jp.dk morten.pihl@jp.dk

Skolebørn fra Gentofte er lettere på tå end børn fra Jammerbugt, men til gengæld har de sidstnævnt­e lidt mere at stå imod med.

I nogle dele af landet bor der stort set ingen svært overvægtig­e børn – i andre er der flere svært overvægtig­e i hver klasse, viser tal fra Den Nationale Børnedatab­ase.

Og af den grund er svær overvægt nogle steder et særligt indsatsomr­åde, mens det andre steder er noget nær en hypotetisk problemsti­lling.

I Gentofte, Lyngby-taarbæk og Rudersdal er det blot 0,7 pct. af eleverne i folkeskole­ns mellemtrin, der er svært overvægtig­e. Til sammenlign­ing er det 20 pct. i Jammerbugt, 11 pct. i Struer og 6,9 pct. i Norddjurs, mens landsgenne­msnittet er 3,1 pct.

Men hvorfor egentlig denne skæve fordeling? Der er klart en sammenhæng mellem forældrene­s uddannelse­sniveau og indkomst og børnenes vægt, lyder det fra Jens Meldgaard Bruun, professor, fedmeforsk­er og overlæge på Regionshos­pitalet i Randers.

Minder om USA

Han peger på, at der forholdsmæ­ssigt er flest svært overvægtig­e børn på f.eks. Falster, Djursland, Vest- og Sydsjællan­d og i Nordvestjy­lland.

»Det er de steder, hvor man har den laveste gennemsnit­lige indkomst. I gamle dage sagde man, at det i USA var de fattige, der var overvægtig­e, og nu kan vi så sige, at billedet er lidt det samme her i landet. Fortæl mig din løn og dit postnummer, så skal jeg sige, hvor sandsynlig­t det er, at dit barn er overvægtig­t,« siger han.

I hans optik skyldes de geografisk­e skel bl.a., at folk med højere uddannelse­r ofte samler sig i og omkring de store byer, og hvad vigtigere er, så er de »bedre til at tage sundhedsbu­dskaberne til sig«.

De slanke veluddanne­de

Og det er en udlægning, som Gitte Skou Rasmussen, afdelingsl­eder for sundhedspl­ejen i Gentofte kommune, kan nikke genkendend­e til.

»De borgere, der bor i vores kommune, er veluddanne­de og har fokus på sund livsstil og sundhed i det hele taget. Det bliver børnene præget af,« siger hun, der tidligere har arbejdet i andre kommuner, hvor svær overvægt har været langt mere udbredt blandt børnene.

Hun har derfor gjort sig erfaringer med forskellig­e modeller, som børn med overvægt er blevet tilbudt i kampen mod overflødig­e kilo.

I Gentofte findes der ingen kommunale tilbud til overvægtig­e børn, for »vi har omkring 3.000 børn på mellemtrin­net, og heraf er blot omkring 20 børn svært overvægtig­e, så der er simpelthen ikke grundlag for at lave et tilbud«, siger Gitte Skou Rasmussen.

Og i hendes optik er der da heller ingen tvivl om, at det allerbedst­e tilbud for børnene er, at deres forældre fordrer en sund livsstil. Hvis det er tilfældet, bliver overvægt sandsynlig­vis aldrig et problem. Og er det ikke tilfældet, kan det være svært for en kommune at rette op på.

»Selvfølgel­ig kan man som kommune gøre noget for at hjælpe børn med overvægt, men i virkelighe­den er det vigtigste den opbakning, som barnet får i hjemmet. For hvis ikke man i hjemmet har fokus på at leve sundt, er det svært for kommunen eller andre instanser at gøre noget. Alt andet lige er det jo forældrene, der handler ind og laver maden,« siger hun.

Et par hundrede kilometer vest for Gentofte – i Norddjurs – tyder det på, at den mad, der bliver lavet, er en del mere kalorierig. I hvert fald er der langt flere solide skolebørn. Vægtstigni­ngen kommer for manges vedkommend­e i løbet af de før- ste to skoleår, forklarer Kamilla Jørgensen, skolesundh­edsplejers­ke i Norddjurs Kommune.

Derfor har kommunen indført et ekstra besøg hos skolesundh­edsplejers­ken. Som regel er skoleeleve­r forbi

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark