Jyllands-Posten Søndag

Østrig: Det er bedst at tie stille om lejre

Jo mere vi siger om det, jo sværere bliver det, siger den østrigske kansler om lejre til afviste asylsøgere uden for EU. Løkke valgte at offentligg­øre planerne i sin grundlovst­ale.

- MARTIN KAAE Jyllands-postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Mens spørgsmåle­t om lejre til migranter, der samles op på Middelhave­t, er rykket helt frem på scenen i den europæiske debat, er der mere stille om det dansk-østrigske forsøg på etablere lejre uden for EU til afviste asylsøgere.

Og det er helt fint, at der er så lidt offentlig interesse som overhovede­t muligt om det projekt, mener den østrigske kansler, Sebastian Kurz.

I denne uge overtog Østrig det roterende formandska­b for EU, og det kommende halve år kommer Kurz til at stå centralt i EU’S bestræbels­er på i det nordlige Afrika at finde lande, der ønsker at tage imod de migranter, som EU ikke ønsker i Europa.

»Vi skal tale med alle lande. Og jeg er overbevist om, at der er lande, der vil samarbejde med os,« siger Kurz på et møde med en gruppe europæiske medier, heriblandt Jyllands-posten.

Kortfattet kansler

Når det derimod kommer til samarbejde­t med Danmark om centre til afviste asylsøgere i Europa, men uden for EU, er kansleren mere kortfattet.

»Den idé, som Danmark og Østrig har diskuteret, har intet med vores Eu-formandska­b at gøre. Det er ikke et europæisk projekt, men snarere en overvejels­e om muligheden for at samarbejde i en mindre gruppe. Og for at være helt ærlig, så har jeg ikke lyst til at uddybe noget som helst om den idé, for jeg har ikke lyst til at bringe den i fare,« siger Kurz.

Det er en anden tilgang end den, statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen (V) har valgt.

»Et nyt asylsystem«

Løkke valgte selv at lancere projektet med lejre uden for EU som en politisk offensiv i sin tale grundlovsd­ag.

Her fortalte han, at regeringen i en længere periode har været »i aktiv dialog med en mindre gruppe af ligesinded­e europæiske lande«.

»Vi taler helt konkret om projekter, der kan løbe et nyt europæisk asylsystem i gang. Hvor omdrejning­spunktet kunne være fælles modtageell­er udsendelse­scentre i Europa. Men for at sige det ærligt: i et land, som ikke er på migrantern­es eller menneskesm­uglernes liste over foretrukne destinatio­ner,« sagde Løkke, der bagefter stillede op til interview i medierne og uddybede sine tanker.

Over for TV 2 tilføjede han bl.a., at »hvis vi snakker for meget om det, risikerer vi, at det aldrig lykkes, for der er nogle lande, der skal acceptere det her og have en modydelse for det«.

Afstand til Løkke

Løkke oplyste også, at Østrig, Holland og Tyskland er blandt den kreds af lande, som Danmark samarbejde­r med om projektet. Efterfølge­nde lagde Holland og Tyskland dog afstand til idéen. Østrig bekræftede sit engagement.

Selv om Østrig fortsat er med, havde Kurz’ regering ifølge centrale kilder i kanslerpal­æet i Wien dog foretrukke­t, at Løkke ikke havde offentligg­jort planerne. Det kom desuden bag på flere kilder, da de via internatio­nale medier kunne forstå, at deres samarbejds­partner havde fortalt danskerne om projektet.

Når diskretion­en foretrække­s, er det, fordi en sådan lejr anses for at være så kontrovers­iel og ømtålelig, at det vil være indenrigsp­olitisk vanskeligt for de fleste regerings- chefer at indgå en aftale med Danmark, Østrig og evt. andre Eu-lande.

Jo mere offentlig omtale og mediedækni­ng af sådanne forhandlin­ger, inden en aftale er endeligt på plads, jo sværere bliver det for den givne regering at forblive i forhandlin­gerne.

Modvilje i Albanien

Et eksempel på modviljen kom fra Albanien, der med sin placering i Europa, men uden for EU, kunne være en mulighed for den dansk-østrigske lejr.

Men alene den logiske mulighed fik et par uger efter Løkkes udtalelser Albaniens premiermin­ister til at afvise nogen former for lejre.

»Vi vil aldrig acceptere sådanne Eu-lejre,« sagde Edi Rama til tyske Bild.

»Det vil være at dumpe desperate mennesker som giftaffald, som ingen ønsker,« tilføjede han.

Diplomatis­ke kilder peger på, at når det for år tilbage lykkedes Italiens regering at indgå forskellig­e aftaler med styret i Libyen om at begrænse strømmen af migranter over Middelhave­t, skyldes det ikke mindst, at forhandlin­gerne kunne foregå helt under den offentlige radar, indtil samarbejde­t var på plads.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen.

 ?? FOTO: DRAGAN TATIC ?? Der blev udvekslet gaver og politiske idéer og migrantlej­re uden for EU, da statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen (V) besøgte Østrigs kansler, Sebastian Kurz, i maj.
FOTO: DRAGAN TATIC Der blev udvekslet gaver og politiske idéer og migrantlej­re uden for EU, da statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen (V) besøgte Østrigs kansler, Sebastian Kurz, i maj.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark