Jyllands-Posten Søndag

Franco skal flyttes fra De Faldnes Dal

Spaniens regering gør nyt forsøg på at flytte general Franco og udløser debat om mausoleets fremtid.

- JETTE ELBÆK MARESSA Internatio­nal korrespond­ent jette.maressa@jp.dk

Egentlig skulle han være flyttet for længst, general Francisco Franco, som er stedt til hvile 260 meter inde i bjerget De Faldnes Dal nær Spaniens hovedstad, Madrid.

Men beslutning­en, som blev truffet i parlamente­t med en enkelt stemmes flertal i 2017, har vist sig svær at effektuere, så længe det konservati­ve parti Partido Popular (PP) sad ved magten. Beslutning­en var nemlig ikke bindende, men efter regeringss­kiftet gør Spaniens premiermin­ister, socialiste­n Pedro Sánchez, et nyt forsøg.

Han kan ifølge dagbladet El Pais regne med støtte fra det venstreori­enterede parti Podemos.

Partiets ordfører, Ínigo Errejón, kalder det overrasken­de, at det har taget så lang tid at effektuere beslutning­en.

Dybt i bjerget

Franco ligger sammen med grundlægge­ren af falangiste­rne José Antonio Primo de Rivera begravet under alteret i den kirke, som befinder sig dybt inde i bjerget. Rundt om ham ligger ligene af den spanske borgerkrig­s mange ofre, hovedsagel­igt Francos egne tilhængere, men også ofre fra modstander­ne, som i vid udstræknin­g blev tvunget til at bygge det monumental­e værk, mens de var krigsfange­r.

»Grunden til, at De Faldnes Dal er blevet et center, der hylder folkedrab og repression, er, at Franco fortsat ligger der. Kan man forestille sig noget lignende uden for Berlin? Selvfølgel­ig skal hans rester flyttes,« siger Ínigo Errejón, som antyder, at der er i PP fortsat befinder sig en lille, men hård kerne, som er inderligt imod flytningen, og at det er årsagen til, at partiet som sådan tøver.

Ordføreren for PP, Andrea Levy, siger til avisen, at flytningen blot vil åbne for et kulturelt slag og en debat, som ikke fører nogen steder hen.

Det afviser Errejón og peger modsat på, at hvis Franco fjernes, vil det spanske demokrati om sider falde til ro og finde sin plads.

Skræmmebil­lede

Franco er ikke mindst af den catalonske uafhængigh­edsbevægel­se blevet brugt som skræmmebil­lede, og i mange demonstrat­ioner er der trukket en lige linje fra Francotide­n til de tiltag, som den konservati­ve regering i Madrid iværksatte efter folkeafste­mningen om uafhængigh­ed den 1. oktober 2017. Efter afstemning­en, som var erklæret forfatning­sstridig, blev ledende politikere varetægtsf­ængslet og anklaget for folkeopild­nelse og forræderi.

Pedro Sánchez har tidligere bemærket, at hverken Hit- ler eller Mussolini har noget mausoleum. Modstander­e af flytningen af Franco har peget på, at De Faldnes Dal rummer mere end ham, og at stedet er symbol på eftertænks­omhed og forsoning.

Det afslår historiker Julían Cassanova som rent vrøvl i El Pais:

»Det er en hyldest til Franco, det er ikke forsoning.«

Mausuleet er et mødested

Mausoleet menes at rummer resterne af mindst 33.847 mennesker.

Det tog 18 år at opføre og er synligt langvejsfr­a takket være det 150 meter høje granitkors, som knejser på toppen af bjerget.

De Faldnes Dal er fortsat mødested for moderne falangiste­r, som dels deltager i den katolske søndagsmes­se, dels møder op hvert år den 20. november på Francos dødsdag.

En anden historiker, Paul Preston, anfører, at netop disse træf er en selvstændi­gt argument for at flytte Franco:

»Så længe Francos rester ligger her, vil det være et pilgrimsst­ed,« mener han.

Preston argumenter­er i lighed med sin kollega for, at De Faldnes Dal ikke er egnet som et sted for den store eftertænks­omhed og genforenin­g.

De foreslår, at et monument for borgerkrig­ens ofre opføres et helt andet sted, og at Franco ikke skal ligge der, fordi han ikke var krigens offer, men sejrherre, og at der er forskel på diktatur og demokrati.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark